Όλα ρευστά μετά και τις συναντήσεις Αβέρωφ-Στη ρουλέτα ο προϋπολογισμός

Χωρίς να ανατρέπει ή να αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε πριν, ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου με τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν πήραν ή δεν ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό. 

Το απόγευμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ξεχωριστές συναντήσεις, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, τον βουλευτή της Αλληλεγγύης, Μιχάλη Γιωργάλλα, τον πρόεδρο των Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεόπεμπτου, την Άννα Θεολόγου και τους βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εισέπραξε κάποια ναι και κάποια όχι ενώ δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών. Με βάση τα δεδομένα, το βράδυ της Τετάρτης, αύριο υπέρ του προϋπολογισμού θα ταχθούν 24 βουλευτές, ενώ 24 θα ταχθούν εναντίον με τις ψήφους το Μαρίνου Σιζόπουλου, του Κωστή Ευστάθιου, του Ηλία Μυριάνθους και του Γιώργου Λιλήκκα να εκκρεμούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει το τελευταίο χαρτί ο Αβέρωφ για προϋπολογισμό-Βλέπει τους αναποφάσιστους

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για υπερψήφιση του προϋπολογισμού στην αυριανή ψηφοφορία, μάλλον απομακρύνεται, αφού η πλάστιγγα γέρνει προς την καταψήφιση του από την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών.  Για τα αποτελέσματα των επαφών του ο κ. Νεοφύτου, ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ δεν αναμένεται να επιδιώξει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

Πλέον θα αναμένεται η αυριανή ψηφοφορία κι αν, όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων, ώστε να προετοιμαστεί έγκαιρα το έδαφος για τη νέα ψηφοφορία, που θα επαναληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αποδεχόμενος πρόσκληση για διάλογο που του είχε απευθύνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο δηλώσεων του στα γραφεία του κόμματος.

«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός, γκρέμισαν τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία. Αντί να επιδιώκουν τη συναίνεση μας κουνούσαν το δάχτυλο και κινδυνολογούσαν. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο αποτυπώθηκε και στη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Ας αναλογιστούν την ευθύνη που τους βαραίνει ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συναινέσεις που θα μας βγάλουν από το ενδεχόμενο αδιέξοδο», είπε ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο κ. Νεοφύτου έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του και έχει καθοριστεί η συγκεκριμένη συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή η ώρα 11:30 το πρωί.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει το κυβερνών κόμμα και αναλόγως θα τοποθετηθούμε», είπε και κατέληξε, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, πως ανάλογα με το τι θα λεχθεί σε αυτή τη συνάντηση, θα υπάρξει συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ για το τι θα πράξει περαιτέρω το κόμμα. 

Σε ότι αφορά των προϋπολογισμό, επίσημα μέχρι στιγμής, ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ - το τελευταίο με εξαίρεση κάποια κονδύλια - έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενώ το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι, Άννα Θεολόγου, έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε φουρτουνιασμένες θάλασσες η Βουλή, σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει ληφθεί απόφαση από πλευράς του κόμματός του για υπερψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε ότι «από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν θα ανακοινώσουμε τίποτα».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι «είναι πάρα πολύ ρευστή η κατάσταση για διάφορα ζητήματα, ως εκ τούτου χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή». «Άρα λοιπόν όλα αυτά θα σταθμιστούν την ώρα που πρέπει και θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΔΕΚ, την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει», πρόσθεσε.

«Δεν έχει ακόμα κριθεί η ψήφος μας. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση κάποιες απαντήσεις», ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Σε ερώτηση αν η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι από κοινού με την ΕΔΕΚ απάντησε ότι «η προσπάθεια είναι να πάμε από κοινού». Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι είναι πολύ εφικτό να πάμε από κοινού».

Εξάλλου, το Κίνημα «Αλληλεγγύη» αναμένεται να αποφασίσει αύριο τελικά, πριν από το μεσημέρι για τη στάση που θα τηρήσει ως προς την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους.

Ομόφωνα η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών που συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Εξάλλου η τελική απόφαση της Συνεργασίας Δημοκρατιών Δυνάμεων, αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί αύριο. 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ