Ρίχνει γέφυρες στην Τουρκία ο Ερντογάν-«Η Ελλάδα εφευρίσκει συνεχώς δικαιολογίες»

Η ελληνική πλευρά συνεχώς εφευρίσκει νέες δικαιολογίες, αποφεύγει τις συνομιλίες και έχει προβεί σε προκλητικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Του είπε ακόμη ότι η πρότασή της Άγκυρας για διεθνή διάσκεψη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο είναι ακόμα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να να ανταλλάξουν απόψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία οραματίζεται το μέλλον της με την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι κάθε θετικό βήμα που πραγματοποιείται στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, προσφέρει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών, προστίθεται.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε πως ενώ η Τουρκία επιθυμεί να γυρίσει νέα σελίδα με την ΕΕ, ορισμένοι άλλοι καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να δημιουργήσουν κρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο στις σχέσεις τους το συντομότερο δυνατόν.

Είπε ότι η ελληνική πλευρά, που συνεχώς εφευρίσκει νέες δικαιολογίες, αποφεύγει τις συνομιλίες και έχει προβεί σε προκλητικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, μολονότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα, παρόλα αυτά, βασίζει τις πολιτικές της αποκλειστικά στη δικαιοσύνη και το δίκιο, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που επιδεικνύει μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η πρότασή της για διεθνή διάσκεψη, σχετικά με αυτό το ζήτημα, είναι ακόμα στο τραπέζι.

Επισημαίνοντας ότι αυτή η διάσκεψη δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι είναι η τουρκική πλευρά που πάντα καταβάλλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι κανένα από τα ζητήματα, που θεωρούνται προβληματικά από την ΕΕ, όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν σχετίζονται με την ουσία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και ότι οι βασικές αρχές και οι στόχοι, ως προς αυτά τα ζητήματα, σε μεγάλο βαθμό επικαλύπτονται.

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ περιορίζονται στα στενά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών τα τελευταία δύο έτη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσει να συνομιλεί ξανά με την ΕΕ σχετικά με την ευρύτερη εικόνα με βάση το αμοιβαίο όφελος.

Το εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά στο πρώτο στάδιο για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας, είναι η συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα της Άγκυρας ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια λογική και εποικοδομητική προσέγγιση για την Τουρκία. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»