Σε φουρτουνιασμένες θάλασσες η Βουλή, σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα

Με το ενδεχόμενο τελικά ο προϋπολογισμός να καταψηφιστεί από τη Βουλή να είναι κάτι περισσότερο από ορατό, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με το βάρος πλέον να βρίσκεται ξεκάθαρα στους ώμους του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, θα προσπαθήσει και σήμερα να πείσει όσους βουλευτές δεν έχουν ταχθεί ήδη εναντίον του προϋπολογισμού, να δώσουν θετική ψήφο. 

Χθες, πρώτη ημέρα της συζήτησης, οι πολιτικοί αρχηγοί, έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους, παραθέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν στην αυριανή, κρίσιμη ψηφοφορία. Πέραν της ιδιάζουσας κατάστασης λόγω κορωνοϊού, η συζήτηση πλέον γίνεται με 52 βουλευτές στα έδρανα, αφού στις απουσίες προστέθηκε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ο οποίος νοσηλεύεται μετά από ατύχημα που του προκάλεσε χτύπημα στο πόδι. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως αν μέχρι αύριο δεν αλλάξουν τα δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί από 24 βουλευτές. Από εκεί και πέρα Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ χρειάζονται 25 «ναι» για να δουν τον προϋπολογισμό να ψηφίζεται. Μέχρι στιγμής πέραν των 18 δεδομένων ψήφων του ΔΗΣΥ, σε αυτούς προστέθηκαν οι δύο του ΕΛΑΜ. Κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού εντός της αίθουσας θα βρίσκονται 52 βουλευτές, εκ των οποίων οι 18 του ΔΗΣΥ, οι 15 του ΑΚΕΛ, οι έξι του ΔΗΚΟ, τρεις της ΕΔΕΚ, δύο της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, δύο του ΕΛΑΜ, δύο των Οικολόγων, δύο της Αλληλεγγύης και από μια του Γιώργου Λιλλήκα και της Άννας Θεολόγου. Δεδομένες θετικές ψήφοι αυτοί τη στιγμή, είναι 20 ενώ οι αρνητικές 24. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φωτιές που άναψε το ΕΛΑΜ, τα πυρά ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και το μπαλάκι Αβέρωφ στην ΕΔΕΚ

Συνεπώς η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ψάχνουν πέντε ψήφους, με τις τέσσερις πάντως να βρίσκονται αρκετά κοντά. Πρόκειται για τις ψήφους των δύο βουλευτών του Κινήματος Αλληλεγγύη, η οποίοι περιμένουν να δουν την έγκριση των τροπολογιών που κατέθεσαν, για να τοποθετηθούν υπέρ, καθώς και των δύο της Συνεραγσίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος του εν λόγω σχηματισμού, ο Μαρίνος Μουσιούττας, όπως και ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. 

Η δεξαμενή μέσα από την οποία μπορεί να λάβει τις υπόλοιπες ψήφους η Κυβέρνηση, είναι πολύ συγκεκριμένη. Πρόεκεται για την ΕΔΕΚ που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσει με ταυτόσημο τρόπο ψήφισης και η Συμμαχία Πολιτών, λόγω της επικείμενης συνεργασίας τους στις Βουλευτικές. 

Αρκετές φωνές από τους Σοσιαλιστές, επιμένουν πως θα πρέπει και φέτος ο προϋπολογισμός να καταψηφιστεί. Η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία, έθεσαν στους κυβερνώντες μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, όπως ο κατώτατος μισθός, τα οποία θέλουν να δουν να ικανοποιούνται για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Από πλευράς Κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται δυσκολίες στο να υιοθετηθούν στην παρούσα φάση αυτές οι αλλαγές. 

Η λύση που συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού στην παρούσα φάση και η ψήφιση του όταν οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν και ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό από την Κυβέρνηση με τον νέο χρόνο. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είχε κόστος στο κράτος και θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό για την κυπριακή οικονομία. 

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, «καταψήφιση του προϋπολογισμού εμπερικλείει ένα μεγάλο κίνδυνο, οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουμε από επενδυτική βαθμίδα. Γιατί οι οίκοι πέραν των άλλων αξιολογούν και την πολιτική αβεβαιότητα που δεν θα την πληρώσουμε μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά ζητήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στην Ελλάδα καταδικάστηκαν, στην Κύπρο δεκανίκι της Κυβέρνησης»-Καρφιά ΑΚΕΛ μετά την ομιλία Χρίστου

Ο τόνος που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είναι ενδεικτικός του αδιεξόδου που επικρατεί, αφού πλέον η πλάστιγγα, φαίνεται να γέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προς την καταψήφιση. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, προανήγγειλε σκληρές διαβουλεύσεις τη σημερινή ημέρα, ώστε να επιτευχθεί η μίνιμουμ συνεννόηση και ο προϋπολογισμός να εγκριθεί. 

«Εύχομαι είτε μέχρι την Πέμπτη ή τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες μετά την Πέμπτη να βρούμε λύση. Θα προσπαθήσουμε μέχρι την Πέμπτη, και για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη (καταψήφισης του προϋπολογισμού), ας αφιερώσουμε όλοι οι Αρχηγοί την αυριανή ημέρα να βρεθούμε  σε ένα δωμάτιο. Πρέπει να βρούμε λύση. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση. Κι αν τελικά την Πέμπτη, που έτσι φαίνεται δυστυχώς τα πράγματα να δείχνουν, θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου από ε/κ ψήφους», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπέδειξε πως εστω και αν θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021 έχουν τη δυνατότητα Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να διαβουλευθούν με τα πολιτικά κόμματα, να υιοθετήσουν θέσεις και προτάσεις και στη συνέχεια να υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός, προσθέτοντας ότι η μπάλα είναι στα πόδια της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται και οι Γιώργος Λιλλήκας και Μαρίνος Σιζόπουλος. Έχοντας ήδη προαναγγείλει πως θα κινηθούν με κοινό τρόπο απέναντι στον προϋπολογισμό, πλέον βρίσκεται στο χέρι τους τι θα πράξουν. Εξάλλου ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνθηκε και έριξε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βάρος της ευθύνης στον Μαρίνο Σιζόπουλο. «Αν επιμένουν κάποιοι», είπε, «ίσως να είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ που να πρέπει να αποφασίσει  αν θα πάρει τη σκυτάλη του ρυθμιστή και την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από αχαρτογράφητα νερά».

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από την άλλη επιμένουν στις θέσεις τους για καταψήφιση του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους. Το ΑΚΕΛ για διαφωνίες ως προς τη γενικότερη φιλοσοφία και το μοντέλο του και το ΔΗΚΟ, το οποίο καταψηφίζει για πρώτη φορά στα επτά χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη, λόγω του γνωστού ζητήματος με τους φακέλους που δεν παραδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελεγκτική Υπηρεσία μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος: Η μπάλα στα πόδια Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για να υπάρξει συναίνεση

Έκκληση στον Οδυσσέα
Απόλυτος στις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό. «Η απόφαση να μην ψηφίσουμε τους κρατικούς προϋπολογισμούς αν δεν δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αποτελεί υποχρέωση και όχι εκβιασμό. Είναι πράξη υπευθυνότητας. Είναι πράξη προστασίας του κράτους. Εκβιασμό ασκεί κάποιος που ζητά κάτι παράνομο, κάτι αντίθετο με την ηθική, κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλει η κοινωνία, είπε και διερωτήθηκε από πότε το αίτημα για νομιμότητα, έλεγχο και κάθαρση, συνιστά εκβιασμό;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που εκβιάζει, η οποία δεν θέλει να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της και που ζητά να συνεχίσει ανενόχλητη τη διαπλοκή και τη διαφθορά και ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μια κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε τα μισά από τα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως θα είχε παραιτηθεί, αλλά η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ούτε καν συγκινείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Αβέρωφ-«Ξέρω όσο κανένας άλλος τον Ελεγκτή, να πάει αύριο στο Ανώτατο»

Για το ζήτημα με τον Γενικό Ελεγκτή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού κήρυξε ανακωχή στον πόλεμο ανακοινώσεων των τελευταίων εβδομάδων, έτεινε χείρα φιλίας στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον οποίο κάλεσε να προσφύγει στο Ανώτατο, δεσμευόμενος πως ο ίδιος θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Δικαστηρίου. «Ένα άνθρωπο που τον γνωρίζω όσο κανένας άλλος. Ένα άνθρωπο που δεν αμφισβήτησα και δεν αμφισβητώ την τιμιότητα του. Ένας άνθρωπος που από την ημέρα που είναι Ελεγκτής σωστά δεν έκανε καμία διάκριση. Δεν μπορεί όμως ένας Γενικός Ελεγκτής ο οποίος ο ρόλος και η αποστολή του να προστατεύει το κράτος και τα δημόσια ταμεία από διασπάθιση να γίνεται ίσως η αιτία που αυτό το κράτος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά μετά από το 2013. Γιατί η καταψήφιση του προϋπολογισμού θα συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την οικονομία και τον τόπο».

«Όποια και να είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να γίνει απόλυτα σεβαστή. Αν το Ανώτατο πει να δοθούν οι φάκελοι και η Κυβέρνηση μου αρνηθεί θα είμαι ο πρώτος που θα είμαι μαζί σας και πιο μπροστά από σας να ζητώ να παραδοθούν, διαφορετικά θα πάψω να στηρίζω την Κυβέρνηση .Την ίδια ώρα αν το Ανώτατο πει ότι δεν μπορεί να δοθούν γιατί ενδεχομένως να δηλητηριάζει μια άλλη έρευνα, να λήξει αυτό το ζήτημα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ