Οι φωτιές που άναψε το ΕΛΑΜ, τα πυρά ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και το μπαλάκι Αβέρωφ στην ΕΔΕΚ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και υπό ιδιάζουσες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του ενδεχομένου μη ψήφισής του, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Η συζήτηση συνεχίζεται την Τετάρτη με ομιλίες βουλευτών. Η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Στη συνεδρία της Τρίτης που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, αφού έγινε μια συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από την Πρόεδρό της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έγιναν κατά σειρά ομιλίες από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, τον Πρόεδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκο Λεωνίδου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άναψε φωτιές το ΕΛΑΜ
Η συζήτηση σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση της πρόθεσης του ΕΛΑΜ να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό πλην τον κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τους αιτητές ασύλου, τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τα δίδακτρα των Τουρκοκύπριων μαθητών, με τον Πανίκο Λεωνίδου και τον Άντρο Κυπριανού, να εκτοξεύουν τα πυρά τους κατά του ΕΛΑΜ, χαρακτηρίζοντας το δεκανίκι του ΔΗΣΥ. Ειδικότερα Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ανέφερε πώς «το ΕΛΑΜ, το μητρικό τους κόμμα κρίθηκε από το Δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση. Οι ηγέτες του είναι στη φυλακή. Ο Λαγός έγινε κυριολεκτικά λαγός. Δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα νομιμότητας. Να πω ότι οι ανθρώποι του ΕΛΑΜ είναι κομμάτι από τον ΔΗΣΥ. Δεν μας ξαφνιάζει. Το αίμα δεν γίνεται νερό».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στην Ελλάδα καταδικάστηκαν, στην Κύπρο δεκανίκι της Κυβέρνησης»-Καρφιά ΑΚΕΛ μετά την ομιλία Χρίστου

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος του ΕΛΑΜ είναι καθοριστική για την τύχη του προϋπολογισμού αφού μετά την προθεση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει, η Κυβέρνηση χρειάζεται τις ψήφους των βουλευτών, τόσο του ΕΛΑΜ όσο και τις ψήφους της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύηης και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό με τρεις εξαιρέσεις το ΕΛΑΜ

Κλειστά τα χαρτιά των υπολοίπων
Από την άλλη πλευρά, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης, εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του, ώστε να μπορέσει να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Το ίδιο αναμένεται να πράξει, εάν υιοθετηθούν οι βελτιώσεις που πρότεινε και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Στην αντίπερα όχθη, πολύ πιο δύσκολα αποδεικνύονται τα πράγματα στην ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αν και εξασφάλισε την εξουσιοδότηση που ζητούσε από το κόμμα, ώστε να διαχειριστεί το θέμα ο ίδιος στη Βουλή, δεν φαίνεται να βλέπει τα αιτήματα του να ικανοποιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, που έχουν να κάνουν με μια σειρά κοινωνικών παροχών, δεν μπορούν να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς η πλάστιγγα στην παρούσα φάση γέρνει προς την καταψήφιση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Σιζόπουλος: Διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός

Τα πυρά του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ
Το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2021, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 που ανέγνωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Η Βουλή, είπε, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου, να επιτύχει έλεγχο, διαφάνεια, κάθαρση και να αποδείξει στους πολίτες ότι έχει τη βούληση να πολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
 
Πρόσθετα κάλεσε την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας πως «αν δεν το πράξει, κάθε ψήφος υπέρ του Προϋπολογισμού, θα είναι ψήφος υπέρ της διαφθοράς».  Αν καταψηφιστούν οι προϋπολογισμοί υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας: Κάθε ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού, θα είναι ψήφος υπέρ της διαφθοράς

Η μπάλα του προϋπολογισμού, είναι στα πόδια της Κυβέρνησης, δήλωσε από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού. «Έστω κι αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα κόμματα να αποδεχθούν προτάσεις και να ψηφιστεί μετά», υπέδειξε, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αντί να σταθεί στα πόδια της «την καραμέλα πως θα έχουν ευθύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός».

«Όλα αυτά τα χρόνια εμείς λειτουργήσαμε από το 2014 μέχρι το 2017 αντίθετα με εκείνους όταν στην προεδρία ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, εμείς στηρίξαμε τη διαδικασία γιατί θέσαμε πάνω από όλα το συφέρων του Κυπριακού λαού. Το γενικό σύστημα υγείας. Ο τότε υπουργός παραδέχθηκε ότι εμείς τον στηρίξαμε για να περάσει το ΓΕΣΥ. Πιπιλούν μια καραμέλα ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει προτάσεις. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το Κυπριακό, για την πανδημία καταθέσαμε προτάσεις για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος: Η μπάλα στα πόδια Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για να υπάρξει συναίνεση

Έριξε το μπαλάκι στον Σιζόπουλο ο Αβέρωφ
Ιδιαίτερα έντονος και σε δραματικό ύφος, ήταν στην διάρκεια της δικής του ομιλίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έριξε το μπαλάκι, απευθυνόμενος στον Μαρίνο Σιζόπουλο. «Αγαπητέ Μαρίνο είσαι εσύ που πρέπει να αποφασίσεις αν θα πάρεις τη σκυτάλη του ρυθμιστή και την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από αχαρτογράφητα νερά. Γιατί αγαπητέ Πρόεδρε έστω ο προϋπολογισμός ψηφιστεί τον Γενάρη, ή τον Φεβρουάριο τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα».

Εξηγώντας τους κινδύνους σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού, υπέδειξε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εμπερικλείει τον κίνδυνο οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της οικονομίας. «Γιατί οι οίκοι πέραν των άλλων αξιολογούν και την πολιτική αβεβαιότητα που δεν θα πληρώσουμε μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά ζητήματα. Κλείνω καλώντας όλους τους υπόλοιπους σε ένα δημιουργικό διάλογο να βρούμε λύση και εύχομαι όλοι να συνδράμουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα στον τόπο μας», είπε ο κ. Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Αβέρωφ-«Ξέρω όσο κανένας άλλος τον Ελεγκτή, να πάει αύριο στο Ανώτατο»

Ο προϋπολογισμός
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των €8.861.318.757 και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους €7.609.847.339, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε €1.251.471.418.

 
Οι κύριες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του 2021 αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δαπάνες προσωπικού ύψους €2,946 εκ. (27,9%), λειτουργικές δαπάνες ύψους €896 εκ. (8,5%), μεταβιβάσεις ύψους 2,982 εκ. (28,2%), δάνεια ύψους €2,426 εκ. (23%).

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, ότι είναι προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Της έναρξης της συζήτησης προηγήθηκαν αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, από την άλλη. Παράλληλα, έγιναν και διαβουλεύσεις, όπως επίσης και εκκλήσεις από Υπουργούς για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θεοπέμπτου: Έπρεπε να παραιτηθεί η Κυβέρνηση για το σκάνδαλο των διαβατηρίων

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης