LIVE: Κάλεσμα Αβέρωφ στον Σιζόπουλο-«Αποφάσισε αν θα πάρεις τη σκυτάλη του ρυθμιστή»

Κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ξεκίνησε το απόγευμα η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη ψηφοφορία. Από τη μια οι ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας με την Ολομέλεια να συνέρχεται στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» και από την άλλη με την ένταση και την πόλωση στο ζενίθ, η Βουλή καλείται να συζητήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. 

Σε αντίθεση με κάθε άλλη φορά, φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκινά κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες αφού το ενδεχόμενο αυτός τελικά να απορριφθεί, είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Κι αυτό διότι το Δημοκρατικό Κόμμα που διαχρονικά έπαιζε τον ρόλο του ρυθμιστή για να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός, αυτή τη φορά τον καταψηφίζει, όχι γιατί διαφωνεί με τις προβλεπόμενες δαπάνες του κράτους, αλλά διότι απαιτεί από την Κυβέρνηση να δώσει στον Γενικό Εκλεκτή πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων. 

Μια άλλη ιδιοτυπία της φετινής συνεδρίασης των προϋπολογισμών, είναι το γεγονός πως το σώμα δεν θα βρίσκεται σε απαρτία. Κι αυτό διότι από τη μια η Βουλή έχει μείνει με 55 βουλευτές μετά την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου στο σίριαλ της έδρας της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό και την απομάκρυνση του Γιώργου Παπαδόπουλου, ενώ από τη Βουλή θα απουσιάζουν και δύο άλλοι βουλευτές Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Μουσιούττας, που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, επειδή ήταν πρώτη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού. 

Αφού η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αναλύσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο φετινός προϋπολογισμός τον λόγο θα λάβουν οι Αρχηγοί των κομμάτων, με σειρά ανάλογης της δυναμικότητας του κάθε κόμματος στη Βουλή. Οι αρχηγοί θα έχουν στη διάθεση τους 30 λεπτά να τοποθετηθούν επί του προϋπολογισμού πλην των αρχηγών του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που θα έχουν στη διάθεση τους σαράντα λεπτά. 

Πέραν από τα κόμματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ και Άννα Θεολόγου, οι υπόλοιποι Αρχηγοί δεν αναμένεται να ανοίξουν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας τα χαρτιά τους. Το Κίνημα Οικολόγων αναμένεται να λάβει αύριο σε συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου την τελική του απόφαση, ενώ ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα αποφασίσουν αναλόγως της υιοθέτησης των προτάσεις και των τροπολογιών που κατέθεσαν. 

Δείτε live την εξέλιξη της πρώτης ημέρας συζήτησης των προϋπολογισμών 

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη