Ο… απόλυτος αχταρμάς του πολιτικού μας συστήματος

Τον απόλυτο παραλογισμό βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες η κυπριακή κοινωνία, παρακολουθώντας αποσβολωμένη τον απόηχο των εξελίξεων μετά την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του για τις πολιτογραφήσεις, παρακάμπτοντας τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, με τις οποίες του χάραξε κόκκινες γραμμές, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Ερευνητικής Επιτροπή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε η Κυβέρνηση...Τα έσοδα Νικόλα, το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς και ο Ζαννέτος
 
Η ενέργεια του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, προκάλεσε φουρτούνες και έκανε άνω κάτω την πολιτική σκηνή του τόπου, με τα στρατόπεδα να χωρίζονται (σ.σ όχι πως δεν ήταν χωρισμένα) και να βρίσκονται σε θέση μάχης, και επί καθημερινής βάσεως να ανταλλάζουν πυρά μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πως οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν… Εξάλλου, πολλά πράγματα κερδίζονται στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία…
 
Ο Γενικός Ελεγκτής, αφού πυροδότησε την βόμβα, λίγο μετά την ανακωχή του με τον Γενικό Εισαγγελέα (σ.σ είχε μάλιστα εκδοθεί και κοινό ανακοινωθέν) άνοιξε το δρόμο στην αντιπολίτευση για νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης, η οποία όμως δεν έμεινε άπραγη, αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία, αντιστρέφει τα πυρά.

Την ίδια ώρα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βρίσκεται σε άμυνα παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, χωρίς να παίρνει θέση, παρά το γεγονός πως τα κόμματα σφάζονται για… ΔΗΚΟ του λογαριασμό, με τον ίδιο να αναφέρει μόνο, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση, πως είναι λογικό η αντιπολίτευση να τάσσεται με το μέρος του.
 
Παρά το γεγονός πως το ζήτημα των πολιτογραφήσεων διασυνδέθηκε, ή μάλλον το ΔΗΚΟ το διασύνδεσε, με τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοινώνοντας πως θα τον καταψηφίσει εάν η Κυβέρνηση δεν παραδώσει τα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή για την έρευνα του, εντούτοις ούτε σε αυτή την περίπτωση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πήρε θέση, ώστε να διαχωριστούν τα δύο ζητήματα, αφού ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χαρακώματα Κυβέρνηση και αντιπολίτευση με φόντο τον Γενικό Ελεγκτή
 
Μια είναι η λύση…
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την… ριπή δηλώσεων από τα κόμματα και την Κυβέρνηση, θα έλεγε κάποιος πως όλοι, χωρίς υπερβολή, βρίσκονται στα κάγκελα, και ο καθένας εμμένει στη θέση του, περιπλέκοντας τα πράγματα όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, η λύση είναι μια, και δεν είναι άλλη από την προσφυγή στο Ανώτατο, το οποίο θα δώσει τέλος στην οποιαδήποτε διαφωνία. Πράγμα, το οποίο δεν έπραξε, ούτε ο Γενικός Ελεγκτής ενώ είχε την δυνατότητα, αλλά, ούτε μέχρι στιγμής, και η Κυβέρνηση. Και αυτό, ενδεχομένως, επειδή μια πιθανή ήττα, σε ένα από τα δύο στρατόπεδα, να είναι καθοριστική για το μέλλον, εξού και ο ένας περιμένει από τον άλλο να κάνει το πρώτο βήμα.
 
Από την άλλη όμως, εάν θέλουμε να είμαστε πιο σοβαρή, πρέπει να αναγνωρίζουμε πως σε ένα πόλεμο, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Και εάν θέλουμε να τελειώνει αυτός ο πόλεμος, με οποιεσδήποτε συνέπειες, για το καλό του τόπου, γιατί σίγουρα όλο αυτό το θέατρο που παραλόγου μόνο καλό δεν είναι, θα πρέπει ένα από τα δύο στρατόπεδα να προσφύγει στο Ανώτατο. Όσο αυτό δεν γίνεται, τότε το σίριαλ θα συνεχίζεται, και οι πολίτες απλά θα παρακολουθούν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου να πέφτει όλο και πιο κάτω, την ώρα που η Κύπρος βιώνει δύσκολες ώρες με την πανδημία και κάποιοι μετράνε τα ρέστα τους για να βγάλουν τον μήνα, την ώρα που κάποιοι άλλοι βρίσκονται στα χαρακώματα για το ποιος έφαγε περισσότερα.

Τελικά ποιος είναι έτοιμος;
Και το επόμενο ερώτημα είναι εάν τελικά υπάρχει πραγματική θέληση για πάταξη της διαφθοράς…

Θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να λέγεται πως η διαφθορά δεν έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού ή όσοι είναι διεφθαρμένοι, προέρχονται μόνο από ένα κόμμα. Εξάλλου, εάν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν και δει τους VIP που πέρασαν από τις Κεντρικές Φυλακές, θα διαπιστώσει πως επρόκειτο για ένα… παράρτημα του πολιτικού συστήματος του «έξω» κόσμου, αφού υπήρχαν κατάδικοι σχεδόν από όλα τα κόμματα. 

Πέραν των δηλώσεων και των αλληλοκατηγοριών, αναμφίβολα, αυτό που θα ήθελαν να δουν οι πολίτες, είναι αποφάσεις και μέτρα για πάταξη της διαφθοράς, και όχι απλά θα, θα, θα… Και εάν όντως αυτό θέλουν Κυβέρνηση και κόμματα, αυτό θα πρέπει να πράξουν. Πρώτιστος όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως υπάρχει διαφθορά, και με τον άλφα ή βήτα τρόπο αγγίζει και τους ιδίους, και στη συνέχεια να εργαστούν, ώστε να δώσουν λύσεις και όχι να αφήνουν στα συρτάρια Νομοσχέδια…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λεπτές ισορροπίες, αστάθμητοι παράγοντες-Η μεγάλη εβδομάδα του προϋπολογισμού

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή