Το όχι στην πρόταση Κληρίδη, οι γνωματεύσεις ευαγγέλιο και ο ΔΗΚΟς τους Ελεγκτής

Απορρίπτει η Κυβέρνηση την συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος, προς άρση του αδιεξόδου με το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή, εισηγήθηκε να του παραδοθούν οι φάκελοι για τις πολιτογραφήσεις ώστε να διεξάγει την έρευνα του, υπό τον όρο να δεσμευτεί πως δεν θα δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε πόρισμα, προτού ολοκληρωθεί η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάζει διαφορετικά την πρόταση Κληρίδη η Κυβέρνηση, πυρά σε ΔΗΚΟ για εκβιασμό
 
Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της, υποδεικνύει  πως ο νομικός σύμβουλος των θεσμών είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είχε γνωματεύσει επί του θέματος, καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή να μην δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε στοιχεία σε σχέση με την έρευνα του για τα διαβατήρια, και αντί αυτού, «τις έγραψε στα παλαιότερα των υποδειγμάτων του».

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ενεργούμε με συνδιαλλαγές», προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δρα εκτός των νομικών πλαισίων για να βολεύουμε καταστάσεις».

«Η Κυβέρνηση επί νομικών θεμάτων καθοδηγείται από τις γνωματεύσεις του Εισαγγελέα. Έχουμε συγκεκριμένη γνωμάτευση, την οποία ο κ. Οδυσσέας είπε ότι σέβεται. Πώς τη σέβεται; Παραβαίνοντας της; Γράφοντας την στα παλαιά του υποδήματα και κατηγορώντας πως βάζει προσκόμματα στο έργο του; Πρέπει να σημειώσω πως ο νομικός σύμβουλος και του Γενικού Ελεγκτή είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Όταν Εισαγγελέας δεν ήταν ο Γιώργος Σαββίδης, οι γνωματεύσεις του Εισαγγελέα για τον Γενικό Ελεγκτή ήταν ευαγγέλιο. Τώρα τις γράφουμε στα παλαιότερα των υποδειγμάτων μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει επιλογή Ανωτάτου και δίνει πρόταση ο Κληρίδης για την κόντρα θεσμών

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις, έφερε οριστική ρήξη μεταξύ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Κυβέρνησης, η οποία διαμήνυσε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν πλέον να είναι ανεκτές, ενώ μίλησε για ανάρμοστη συμπεριφορά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο.

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και εάν τελικά θα προσφύγει στο Ανώτατο, είτε για παύση και για καθορισμό των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, ανέφερε πως το ζήτημα είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ υπέδειξε πως εάν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαφωνούσε με τις οποιεσδήποτε αποφάσεις και γνωματεύσεις, θα μπορούσε να προσφύγει ο ίδιος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Όταν προέκυψε η διαφορά από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, γιατί ο Ελεγκτής δεν προσέφυγε στο Ανώτατο για την επίλυση και τώρα αντιστρέφουν το θέμα και λένε γιατί δεν πάει η Κυβέρνηση στο Ανώτατο; Προέκυψε διαφορά και δεν του άρεσε. Γιατί δεν πήγε στο Ανώτατο, όταν είχε την δυνατότητα να το πράξει;».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση Κυβέρνησης σε ΔΗΚΟ-Τα κροκοδείλια δάκρυα, το γινάτι και ο εμπαιγμός

Ο κ. Κούσιος επανέλαβε για άλλη μια φορά πως ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να συμπεριφέρεται στα πλαίσια των συνταγματικών του εξουσιών και βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση Κώστα Κληρίδη, είπε πως και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για πλαίσιο περιορισμένων αρμοδιοτήτων.  

Ο ίδιος ο κ. Κληρίδης λέει για περιορισμένες αρμοδιότητες. Και ρωτώ. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Υπηρεσία του, πότε περιορίστηκαν σε αυτές τις αρμοδιότητες; Είναι ξεκάθαρο το Σύνταγμα και δεν νομίζω να αμφισβητείται. Το Σύνταγμα καθορίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες του. Λέει ο κ. Κληρίδης, θα πρέπει να εκδίδονται ανακοινώσεις με πολύ προσοχή για να μην παίρνονται αποφάσεις, να μην αφήνονται αιχμές και να μην επηρεάζονται τα δικαιώματα των εμπλεκομένων ή να παρακάμπτονται διαδικασίες. Στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, τα έκανε όλα αυτά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ελλιπή στοιχεία του Οδυσσέα, ο Ρίκκος ως προηγούμενο και οι εικονικές πράξεις
 
Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για άλλη μια φορά, μίλησε για εργαλειοποίηση του Ελεγκτή από συγκεκριμένο κόμμα ή κόμματα, ενώ υπενθύμισε πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπήρξε στέλεχος της φοιτητικές παράταξης του ΔΗΚΟ.  

«Του δίνονται πολιτικές μορφής αντιμετωπίσεις να εργαλειοποιείται, για να μην πω κομματικοποιείται, και να καταντά πολιτική προέκταση κόμματος ή κομμάτων, ενώ πρέπει ο Οδυσσέας και το ΔΗΚΟ να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού είχε και ενεργό μέρος στο ΔΗΚΟ. Και το λέω αυτό για να προστατεύσω τον θεσμό. Όλα αυτά μειώνουν την αξιοπιστία και επηρεάζουν αρνητικά και την αξιοπιστία του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή».  

Σε σχέση με την διασύνδεση του ζητήματος των πολιτογραφήσεων και με τον κρατικό προϋπολογισμό, με έντονο ύφος ο Κυριάκος Κούσιος, είπε, «είναι δυνατόν να εργαλειοποιείται ο Γενικός Ελεγκτής από κόμματα και να λένε δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό για θέματα άσχετα; Αυτά δεν είναι πολιτικοποίηση του Γενικού Ελεγκτή;»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μονόδρομος το Ανώτατο για την κρίση θεσμών-Η πρόταση Αβέρωφ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον