Η απόλυτη κυριαρχία της Μέρκελ, έστρωσε το κόκκινο χαλί στον Ερντογάν

Την απόλυτη κυριαρχία της και τον έλεγχο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για το μέλλον και τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Άγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ό,τι κι αν έγινε, όσο επιθετικό ή ουδέτερο λεκτικό χρησιμοποιήθηκε για τα συμπεράσματα, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, αυτό που έχει ήδη ειπωθεί, ότι δηλαδή η Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε πως ελέγχει πλήρως τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον, πως η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην ανατολική Μεσόγειο. 

Δραττόμενη την ευκαιρία που εμφανίστηκε μπροστά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος δρώντας άριστα στο παρασκήνιο κατάφερε δύο σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Αφενός να λάβει πράσινο φως για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., που επί της ουσίας αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης για την επόμενη πενταετία και αφετέρου να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 

Μπορεί τα δύο θέματα να είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, μετατράπηκαν σε αλληλένδετα. Βάζοντας στην ατζέντα πρώτα τη συζήτηση για το ΠΔΠ, η Μέρκελ έκανε ένα βήμα πίσω και ικανοποίησε πλήρως Πολωνία και Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τον όρο για «κράτος δικαίου», οι οποίες στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρησιμοποίησαν το βέτο για να μην εγκριθεί. 

Αφού τους ικανοποίησε, οι δύο ηγέτες Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Όρμπαν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, πανηγυρίζοντας για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν. Έτσι χαρακτήρισαν τη συμβιβαστική συμφωνία που τους προτάθηκε ως προς το κράτος δικαίου και τους όρους για την εκταμίευση ποσών από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Μετά τη κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την Τουρκία. Εκεί το δώρο που έλαβαν νωρίτερα από τη γερμανική προεδρία, το αντάλλαξαν υποστηρίζοντας τις θέσεις της Άγκελα Μέρκελ για μη λήψη απόφασης για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. 

Ιδιαίτερα έντονες θέσεις εντός της Συνόδου, κατά της επιβολής κυρώσεων, είχε και ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπρορίσοφ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και στενός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν. Έντονες πιέσεις στο παρασκήνιο εξάσκησε και η Ισπανία ενώ Ιταλία, Μάλτα και Ουγγαρία σιγοντάραν τα κράτη που βγήκαν μπροστά. 

Από την άλλη πλευρά, αν και οι ελληνικές θέσεις είχαν μεγαλύτερο έρεισμα από ό,τι στο παρελθόν, ο μόνος ηγέτης που μίλησε ανοικτά ενώπιον των ηγετών και ζήτησε πολύ πιο σκληρές διατυπώσεις στο κείμενο των Συμπερασμάτων, ήταν ο Αυστριακός Καγκελλάριος, Σεμπάστιας Κούρτς. Ο Κούρτς ήταν αυτός που απαίτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο Συμπερασμάτων η αναφορά για την τελωνειακή ένωση (σ.σ. καταγράφεται ως εμπορικές σχέσεις). Η παρέμβαση Μακρόν κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις, προσπαθώντας να αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. 

Το μήνυμα που έστειλαν οι 27
Αν είναι κάτι που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι η επικράτηση της σχολής σκέψης που θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα τεχνοκρατικά και πιο πολύ διεκπεραιωτικά. Χωρίς όραμα, μακριά από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε, δεν παράγει πολιτική. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει τα ζητήματα εφήμερα και βραχυπρόθεσμα. 

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η στάση της στο ζήτημα της Τουρκίας. Και ο πιο αδαής παρατηρητής είναι σίγουρος πως μετά τη χθεσινή απόφαση, τα τουρκικά ερευνητικά πλοία θα συνεχίσουν να πλέουν παράνομα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν, εκτίμησε πως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του. 

Ανενόχλητος πλέον θα μπορεί για τουλάχιστον ακόμη 100 μέρες να εισβάλλει χωρίς να έχει επιπτώσεις στις θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν σε άλλους. Θα μπορεί επίσης να συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. 

Η διαχείριση
Τη φράση «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» την ακούσαμε και στο παρελθόν κι από την Αθήνα κι από τη Λευκωσία. Την ακούσαμε και χθες ξανά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μιλώντας στο εσωτερικό ακροατήριο προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Οι δύο ηγεσίες βρίσκονται πραγματικά σε μια άβολη και αμήχανη θέση, διότι αφενός γνωρίζουν πως η πηγή της δυσκολίας στην επιβολή κυρώσεων είναι μια θεωρητική σύμμαχος -η Γερμανία- και αφετέρου πως δεν μπορούν να την κατηγορήσουν ανοικτά στο εθνικό τους ακροατήριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες έκανε λόγο για ικανοποίηση του από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στα δεδομένα και το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα χωρών δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης με μια γραπτή δήλωση υπογράμμισε τέσσερα σημεία, μέσα από τα οποία προκύπτει η ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της Συνόδου, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων, τις αναφορές για μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στην παράγραφο που καταδικάζει την Τουρκία για τα τετελεσμένα στο Βαρώσι και επαναλαμβάνει τη στήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόλυτα ικανοποιημένος με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ο Αναστασιάδης

Ζητούν και τα ρέστα
Την ίδια ώρα με ένα κρυφό χαμόγελο ή καλύτερα με γέλιο έγιναν δεκτά τα Συμπεράσματα της Συνόδου στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έδωσε την ευχή του στις χώρες που μπλόκαραν τις κυρώσεις. Τις χαρακτήρισε μάλιστα χώρες με κοινή λογική, ενώ τις αξιώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας τις χαρακτήρισε άδικες. 

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Ερντογάν καλεί τους Ευρωπαίους να επιβραβεύσουν την Άγκυρα. Ειδικότερα, ζητά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους καθώς και την άμεση συμφωνία για την τελωνειακή ένωση. 

Από την πλευρά του με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε και τα ρέστα από τους Ευρωπαίους, εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Ικανοποιημένη από τα Συμπεράσματα εμφανίστηκε και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας το κείμενο για την Τουρκία ως ισορροπημένο, ενώ σημείωσε την φραστική καταδίκη για τις πράξεις της Τουρκίας στο Βαρώσι που αφορά την Κύπρο και την καταγραφή για τις κινήσεις του Oruc Reis που αφορά την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ερντογάν αποθεώνει τη Μέρκελ, ο Τσαβούσογλου βγαίνει κι από πάνω

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»