Ο Ερντογάν αποθεώνει τη Μέρκελ, ο Τσαβούσογλου βγαίνει κι από πάνω

Η ΕΕ καταδίκασε τους Τ/κ για τις εμμονές των Ε/κ για το Κυπριακό και τα Βαρώσια, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και λέει ότι απορρίπτει την «μεροληπτική και παράνομη στάση» που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ. Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αποθεώνει σε δηλώσεις του τις χώρες που έστησαν μπλόκο και δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη χώρα του. 
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ακόμη ότι οι «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» προκαλούν ζημιά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ αναφέρει ότι είναι ντροπή για την ΕΕ η απώθηση μεταναστών από την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “από τη Σύνοδο Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου της ΕΕ μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχουν αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρεύουσας, οι οποίες επιδεικνύουν προσπάθειες για επαφή και διάλογο, εξαιτίας των στενών πολιτικών υπολογισμών μιας ή δύο χωρών ακόμη δεν έγινε δυνατόν να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και η ΕΕ  δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την αναζήτηση κυρώσεων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμπεράσματα κενού περιεχομένου-Νέα παράταση στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων

“Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις που έβαλαν κάποιες χώρες στην ατζέντα εναντίον της Τουρκίας και η άδικη στάση κάποιων κρατών μελών με την κατάχρηση των δικαιωμάτων του βέτο και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών έθεσαν την Τουρκία και την ΕΕ σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ζημιά στα κοινά συμφέροντα της Τουρκία και της ΕΕ, καθώς και στην ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής" αναφέρεται.

"Ιδιαίτερα στα θέματα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των περιφερειακών ζητημάτων γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν τα υιοθετεί αλλά απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση η οποία συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ, υπό την πίεση του βέτο και της αλληλεγγύης. Η Τουρκία παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας πάντοτε εξέφρασε την προθυμία της να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες χωρίς όρους για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή. Η Τουρκία και η τδβκ από το 2004 μέχρι σήμερα επέδειξαν καλή πρόθεση ώστε οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο να γίνουν ένα στοιχείο σταθερότητας και όχι αιτία έντασης και ήταν η πλευρά που ανέλαβε όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες”, συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η ΕΕ σε αυτή την απόφαση αγνόησε για άλλη μια φορά τη βούληση του τ/κ λαού που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου και τον καταδίκασε για τις εμμονές της ε/κ διοίκησης στο Κυπριακό και τα περίκλειστα Βαρώσια. Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την συμπεριφορά παρεμπόδισης της επίλυσης του Κυπριακού για μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η πλέον υγιής λύση είναι να συναντηθούν οι Ε/κ με τους Τ/κ ώστε να συζητήσουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τον διαμοιρασμό των εσόδων τους και να κάνουν βήματα για την επίλυσή του. Στην πραγματικότητα μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία από αυτή την άποψη. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δίκια και τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ”.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η απώθηση μεταναστών από την Ελλάδα και η συμμετοχή της Frontex σε αυτό είναι ένα επαίσχυντο γεγονός για την ΕΕ. “Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε υπεύθυνη διαχείριση μεταναστευτικών ροών χωρίς να δοθεί τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές μαζικών απελάσεων οι οποίες αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από την κοινή γνώμη. Η ΕΕ πρέπει να δείξει στην Ελλάδα και όχι στη χώρα μας την ευαισθησία της για το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης, ιδίως στη συστηματική απάνθρωπη μεταχείρισή της σε όσους αιτούνται άσυλο”, προστίθεται. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι θα ήταν προς το κοινό συμφέρον όλων να ξεκινήσουν οι εργασίες για επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό. Υποστηρίζει τέλος ότι “η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, πρέπει να ενεργεί με βάση τις αρχές, τη στρατηγική και τη λογική”.
 
Αποθεώνει τη Μέρκελ ο Ερντογάν
Να ’ναι καλά οι χώρες της ΕΕ με κοινή λογική που κατέστησαν το παιχνίδι άκυρο, επιδεικνύοντας θετική στάση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έδωσε αυτά που περίμεναν κάποιες χώρες επειδή οι αξιώσεις τους ήταν άδικες. 

“Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η δική μας θετική στάση απέναντι σε όλα αυτά, ακύρωσαν τις δικές τους προσδοκίες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “η ΕΕ δεν έδωσε στη Σύνοδο που έγινε χθες την απάντηση που περίμεναν κάποιες χώρες επειδή οι αξιώσεις τους δεν ήταν δίκαιες”. “Οι αξιώσεις τους στην πραγματικότητα ήταν εντελώς αντίθετες με μια διαδικασία που απέδιδε δικαιοσύνη στην Τουρκία”, συμπλήρωσε.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη πως οι δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ “ήταν πολύ σημαντικές όσον αφορά την αποκάλυψη των λαθών που έκαναν”. “Να ‘ναι καλά, οι χώρες εντός της ΕΕ με κοινή λογική που κατέστησαν άκυρο αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας τη θετική τους στάση”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όπως είπε “υπάρχει μια προσδοκία για μια νέα προετοιμασία στη σύνοδο του Μαρτίου του 2021, για να γίνει διαπραγμάτευση. Και από εκεί δεν είναι δυνατόν να βγει τίποτα”. “Για την Τουρκία  μέσα σε αυτή την περίοδο πρέπει να μας δοθούν τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν πολλά δικαιώματα που πρέπει τα μέλη της ΕΕ να δώσουν στην Τουρκία. Από το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας μέχρι τις εξαιρέσεις στο τελωνείο. Η ευχή μου είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η δική μας θετική στάση απέναντι σε όλα αυτά, ακύρωσαν τις δικές τους προσδοκίες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ισορροπημένη η απόφαση λέει η Μέρκελ
Με την υιοθέτηση των υπολοίπων συμπερασμάτων και της δήλωσης για την Ευρωζώνη, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία ως ισορροπημένο, σημειώνοντας την καταδίκη για τις πράξεις της Τουρκίας στο Βαρώσι που αφορά την Κύπρο και την καταγραφή για τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις που αφορά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παραχώρησε δημοσιογραφική διάσκεψη από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο Μέρκελ, οι 27 είχαν δύσκολες συζητήσεις, ιδίως στο κομμάτι για την έγκριση των συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους.

Ο Πρόεδρος Μισέλ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την απόφαση για πρόσθετες καταχωρήσεις στη λίστα των περιοριστικών μέτρων για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι 27 επιθυμούν μια δημιουργική ατζέντα με Τουρκία.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρθηκε στην απόφαση για επιπλέον καταχωρήσεις και εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα αποτελέσματα της προσπάθειας μεσολάβησης προς την Τουρκία. Χαρακτηριστικά περιγράφοντας την απόφαση.

Ωστόσο σημείωσε ότι οι 27 είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στο μεταναστευτικό με την Τουρκία και διευκρίνισε ότι η έκθεση για την οποία έχει λάβει εντολή ο Ζοζέπ Μπορέλ, θα αφορά όλες τις πτυχές των σχέσεων με την ΕΕ και επ` αυτής το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις. Η ίδια σημείωσε την ομοφωνία των Κρατών σχετικά με το μεταναστευτικό, και την στρατηγική αλληλεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, με την οποία υπενθύμισε ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Κατέγραψε δε τις εντάσεις και την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

«Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο ΝΑΤΟ», ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις διμερείς εξαγωγές της Γερμανίας προς την Τουρκία. Η Καγκελάριος σημείωσε ότι ειδικά για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ.

Η Καγκελάριος χαρακτήρισε το κείμενο των συμπερασμάτων ισορροπημένο, σημειώνοντας την καταδίκη για τις πράξεις της Τουρκίας στο Βαρώσι που αφορά την Κύπρο και την καταγραφή για τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις που αφορά την Ελλάδα.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι