Οι πρώτοι με... διαφ(θ)ορά, οι ευθύνες της Βουλής και τα μεγάλα λόγια των κομμάτων

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τοποθετήθηκαν τα κόμματα σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, με το ΔΗΚΟ να εξαπολύει νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης, στην οποία τονίζει ότι «πρώτη με… Διαφθορά, είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ΔΗΣΥ» και τον Παναγιώτη Σεντώνα να δίνει στοιχεία και να υποδεικνύει τις ευθύνες της Βουλής, αλλά και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πάταξη του φαινομένου. Τα κόμματα από την πλευρά τους, αφενός αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην Κύπρο με τη διαφθορά, αφετέρου σημειώνουν την ετοιμότητα τους να καταπολεμήσουν τέτοια φαινόμενα.

«Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η ασέβεια στους θεσμούς, η επίθεση σε ανεξάρτητους αξιωματούχους και το κυριότερο η απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης της διαφθοράς, είναι δυστυχώς τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ», σημειώνει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος διολισθαίνει σε όλους τους διεθνείς δείκτες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η έκταση και η ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», προσθέτει.

Μάλιστα επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα του για τους φακέλους των πολιτογραφήσεων και την παράδοση τους στον Γενικό Ελεγκτή. «Τρανή απόδειξη, η παρεμπόδιση, από την κυβέρνηση, του ελέγχου των φακέλων του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι επιθέσεις εναντίον του Γενικού Ελεγκτή».

«Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς», συνεχίζει η ανακοίνωση, «το Δημοκρατικό Κόμμα επαναβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική του βούληση για πάταξη του φαινομένου που πλήττει και διασύρει τον τόπο μας σε όλα τα σημαντικά επίπεδα».

«Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και παραμένουμε συνεπείς στον αγώνα. Σε έναν αγώνα δύσκολο που μπορούμε να πετύχουμε μαζί με όλους όσοι θέλουν κράτος με διαφάνεια και όχι αδιαφάνεια, κράτος με κυβέρνηση που πολεμά τη διαπλοκή και όχι που τη συγκαλύπτει. Το ΔΗΚΟ εκφράζει την απαίτηση των πολιτών, για διαφάνεια, έλεγχο και κάθαρση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης
«Στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως, για παράδειγμα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, η έκθεση της Moneyval και η έκθεση της Greco, καταγράφεται σημαντική πρόοδος της Κύπρου», σημειώνει απαντώντας στο ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

«Στην περίπτωση, μάλιστα, της Greco», προσθέτει, «καταγράφεται ότι η μη συμμόρφωση της Κύπρου αφορά κατά κύριο λόγο σε συστάσεις που άπτονται του Κοινοβουλίου, όπου εκεί, για τη συμμόρφωση με τις υπό αναφορά συστάσεις, ευθύνη φέρει και το ΔΗΚΟ.»

«Οι δείκτες που παρουσιάζουν επιδείνωση είναι οι δείκτες που μετρούν την αντίληψη για τη διαφθορά. Είναι αναμενόμενο η αντίληψη για τη διαφθορά να είναι αυξημένη λόγω των πολλών ποινικών υποθέσεων που καταχωρήθηκαν στα δικαστήρια και τις καταδίκες που καταγράφηκαν εναντίον πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από το 2013 μέχρι σήμερα», εξηγεί ο κ. Σεντώνας.

«Είναι, επίσης, λογικό οι δείκτες αντίληψης για τη διαφθορά να είναι ψηλοί, αφού κανένα σκάνδαλο δεν σπρώχτηκε κάτω από το χαλί και καμία προσπάθεια συγκάλυψης δεν υπήρξε. Αντίθετα, τα πάντα διερευνώνται ανεξάρτητα με το ποιοι εμπλέκονται», καταλήγει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Οι ευθύνες της Βουλής»
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικος Συναγερμός, σημειώνει πως «το σοβαρό έγκλημα της διαφθοράς αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, που έχει αγγίξει και τη δική μας κοινωνία. Στη Βουλή ωστόσο εκκρεμούν αρκετά νομοσχέδια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πάταξή της. Τα νομοσχέδια για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowing), τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, την καταγραφή μητρώων εμπλεκομένων στη λήψη δημοσίων αποφάσεων (Lobbying), την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζει παράλληλα, ότι, «πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής για ψήφιση από όλα τα κόμματα του συνόλου των εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων που θωρακίζουν τη διαφάνεια και παράλληλα να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως το ασυμβίβαστο Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων, τη διεύρυνση εφαρμογής «Πόθεν έσχες» και τον έλεγχο από ανεξάρτητη Επιτροπή, την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτουν και οι ριζικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους όπως η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Μεταρρύθμιση στη Δημόσια υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η διαφάνεια, οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου, οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές καθώς και η τακτική λογοδοσία των κρατικών οργάνων είναι καταλυτικές αρχές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα και την ανατροπή της διαφθοράς», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

«Έχει και παράπονο ο Αναστασιάδης»
Στην δική του τοποθέτηση το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι , «τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και δυστυχώς, όχι αναίτια. Επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, έχει εκτοξευθεί η διαφθορά και η θεσμική διαπλοκή». 

«Και είναι λυπηρό διότι ο κ. Αναστασιάδης, σε χθεσινή του συνέντευξη σε Ελλαδικό μέσο ενημέρωσης, όχι μόνο δεν αναγνώρισε τις ασήκωτες ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης του για τα ζητήματα της θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά μας είπε ότι έχει και παράπονο και ότι αδικείται από την κριτική που του γίνεται».

Προφανώς, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «ο κ. Αναστασιάδης δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα στην Έκθεση της για το 2018, καταγράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες διαφθοράς. Και δυστυχώς καμώνεται ότι δε γνωρίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία- αυτή τη στιγμή- λογοδοτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαδικασία επί παραβάσει για τα χρυσά διαβατήρια».

«Το πρόβλημα της θεσμικής διαπλοκής και της διαφθοράς στην Κύπρο είναι τεράστιο. Και πρέπει ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των επικίνδυνων και απαράδεκτων φαινομένων αντί να βγάζει την ουρά του έξω. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να συνδράμει την προσπάθεια, καταθέτοντας προτάσεις, καυτηριάζοντας κακώς έχοντα και προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αυστηροποιήσουν και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του κράτους και των δομών του,  προς αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Φρονούμε ότι ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση εγκαταλείποντας τον κακό της εαυτό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. 

Απάντηση Προεδρικού και στο ΑΚΕΛ
Η απάντηση από το Προεδρικό στα πυρά του ΑΚΕΛ δεν άργησε να έρθει. «Ουδέποτε στην Κυπριακή Δημοκρατίας, εκτός από τις μέρες της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, υπήρξε περισσότερη διαφάνεια και κανένα σκάνδαλο δεν κουκουλώθηκε αλλά, αντιθέτως, διερευνήθηκαν όλα και κατέληξαν στη φυλακή τα περισσότερα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπέδειξε σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Την ίδια ώρα, όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί αναβάθμισαν διαδοχικά την Κύπρο όσον αφορά το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.

«Το ΑΚΕΛ», υπέδειξε, «επιτίθεται και πάλι στην Κυβέρνηση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά της Διαφθοράς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Χαιρόμαστε που αναγνωρίζει το γεγονός ότι το πρόβλημα της θεσμικής διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και δεν πρέπει να βγάζει κανείς την ουρά του έξω».

«Ας ξεκινήσει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ από τα του οίκου του και ας συνδράμει ώστε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Greco στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ψηφιστούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της και που αφορούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις του κράτους και των θεσμών, καθώς και την πάταξη της διαφθοράς», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τη διαφθορά. «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, υπενθυμίζουμε ορισμένες από τις προτάσεις της ΕΔΕΚ που κατατέθηκαν στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου αλλά και δημόσια για την καταπολέμηση της διαφθοράς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν με τα μούτρα στις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς Κυβέρνηση και κόμματα

Η Συμμαχία Πολιτών χαρακτηρίζει τη διαφθορά μάστιγα «η οποία ζει και βασιλεύει στην Κύπρο αφού κανείς δεν τόλμησε να δράσει αποτελεσματικά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα, τα οποία δεν θα επιτρέπουν σε διεφθαρμένους να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι».

«Με ευχολόγια και επικοινωνιακά κόλπα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η διαφθορά, αλλά αντιθέτως απαιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, ολοκληρωμένο πακέτο με 21 προτάσεις με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής στην Κύπρο. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην παραμείνουν και αυτές οι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών ξεχασμένες στα συρτάρια της Βουλής και του Προεδρικού», σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών

Το εμβόλιο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι η διαφάνεια, τονίζει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, η ηγεσία του οποίου παραχώρησε σήμερα Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα: «Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα διαφθοράς στην Κύπρο και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν» με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκαν οι περίεργες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Κύπρο, η ανάγκη για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ενώ αφέθηκαν αιχμές εναντίον του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ότι άφησε το σφαγείο της Κοφίνου στο έλεος του Θεού να λεηλατηθεί, αγνοώντας τις υποδείξεις της Κομισιόν για πώληση.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μίλησε αρχικά για περίεργες νομοθετικές ρυθμίσεις και για πρόνοιες σε νομοσχέδια και πολιτικές για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Όπως είπε, για χρόνια τώρα δεν εφαρμόζουν τη Σύμβαση για τη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης αντίθετα έχουν φέρει μια σειρά από νομοσχέδια που την παραβιάζουν, είπε, και σημείωσε μεταξύ άλλων πως ήθελαν να δώσουν τις δασικές παραλίες όπως αυτές του Ακάμα, το Δασούδι στη Λεμεσό, την Πέτρα του Ρωμιού, τον Κόννο, σε ιδιώτες για ανάπτυξη με πρόφαση το δημόσιο συμφέρον.

«Στην Κύπρο του 2020 τα σκάνδαλα μένουν ατιμώρητα, και οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, τη βουλή, τη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αλληλεγγύη.

«Έχουμε αποτύχει όλοι παταγωδώς και είναι ώρα να εργαστούμε σκληρά για την Κύπρο που μας αξίζει, για την Κύπρο που θέλουμε, για την Κύπρο που θα μας κάνει περήφανους».

Και προσθέτει: «Σήμερα, 9 Δεκεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Ας θυμηθούμε λοιπόν μεταξύ άλλων το δικαίωμα του ατόμου στην πληροφόρηση, η θέσπιση του οποίου ήρθε για να αυξήσει τη διαφάνεια και κατ’ επέκταση τη λογοδοσία».

«Πώς όμως μπορεί κανείς να πατάξει τη διαφθορά όταν από τον σχετικό νόμο εξαιρούνται η οικονομία και οι έρευνες δημοσίων αρχών. Αδιανόητο επίσης το γεγονός ότι οι διαδικασίες στην Κύπρο είναι πρωτόγνωρες και γραφειοκρατικές, με αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα».

«Θεωρούμε πως μια καλή αρχή διαφάνειας -  και άρα καταπολέμησης της διαφθοράς – θα ήταν η παροχή πληροφόρησης προς τους πολίτες για τα χρήματα που δαπανώνται από τον κρατικό μηχανισμό σε Υπουργεία, Προεδρικό και ολόκληρο το δημόσιο – εξαιρουμένων των μισθών».

«Παροχή πληροφόρησης θα έπρεπε να δοθεί και σε σχέση με την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, έστω σε σχέση με το σύνολο των ποσών που αναφέρονται σε διαγραφές και ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά και σε ποια κόμματα ανήκουν οι βουλευτές που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και είναι πλέον καιρός να συμπεριφερθούμε με διαφάνεια και υπευθυνότητα», καταλήγει η Αλληλεγγύη.

Το ΕΛΑΜ από την πλευρά του σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια οι πολίτες του τόπου μας έχουν γίνει μάρτυρες της οριζόντιας διαφθοράς όλων των πολιτικών κομμάτων. Δρομολαξιά, ΣΑΠΑ, Συνεργατισμός, Λίστα Γιωρκάτζη, Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αποτελούν τη κορυφή του παγόβουνου της πολιτικής διαφθοράς την τελευταία περίοδο».

Και προσθέτει: «Το ΕΛΑΜ αποτελεί το μοναδικό πολιτικό χώρο που δεν εμπλέκεται σε οποιοδήποτε σκάνδαλο στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Η Παράταξή μας διακρίνεται από την καθαρότητά της. Δεν είμαστε ανεμειγμένοι σε οποιαδήποτε παράνομη δοσοληψία και υπόθεση διαφθοράς».

«Από την πρώτη στιγμή στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και απέναντι από αυτούς που καθημερινά διασύρουν το όνομα της Κύπρου διεθνώς και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την Κυπριακή Οικονομία. Θέση μας είναι ότι η διαφθορά πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρά και κατασταλτικά μέτρα. Απαιτούμε την πλήρη κάθαρση του πολιτικού τοπίου της χώρας μας. Μόνο έτσι θα εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και θα επανέλθει η εμπιστοσύνη του Λαού προς την πολιτική», καταλήγει το ΕΛΑΜ.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη