Σηκώνουν μανίκια οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ-Στόχοι και προκλήσεις

Σάρκα και οστά πήραν οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η σύσταση τους και πλέον σηκώνουν μανίκια για να ενταχθούν ενεργά στο δημόσιο διάλογο για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. 

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ομάδες να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, αφού μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν, υπήρξε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από πολίτες που εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στις ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τις ομάδες, μέχρι σήμερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό δέχθηκαν σχεδόν 400 βιογραφικά. 

Η διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών ολοκληρώθηκε, ενώ ανακοινώθηκαν και οι συντονιστές των ομάδων. Πρόκειται για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίων που αναλόγως των προσόντων τους διαχωρίστηκαν στις ομάδες, που θα αρχίσουν δειλά δειλά να παράγουν πολιτική και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για μια σειρά πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων. 

Ο ρόλος των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής θα είναι υβριδικός έχοντας ως αποστολή, αφενός να συμβουλεύουν και να προχωρούν σε εισηγήσεις προς την ηγεσία του κόμματος για ζητήματα που θεωρούν σημαντικά και αφετέρου να δέχονται ερωτήσεις από την ηγεσία για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφού ερευνούν, θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους. 

Η λειτουργία των ομάδων δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο ρόλο στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αντιθέτως, αυτό που επιχειρείται είναι ο συγκεκριμένος θεσμός, να αποτελέσει ένα διαρκές άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία, στη βάση της θέσης αρχής, ότι η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά είναι η μόνη οδός που μπορεί να διατηρήσει ισχυρά τα θεμέλια της δημοκρατίας και να οδηγήσει σε πρόοδο και εκσυγχρονισμό. 

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του Παγκύπριου Ιδεολογικοπολιτικού Συνεδρίου του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο εννέα και δέκα Ιανουαρίου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωτοπορεί αφού το Συνέδριο θα είναι το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο πολιτικού κόμματος, που θα διεξαχθεί 100% ψηφιακά. 

Οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής θα έχουν λόγο και ρόλο στο Συνέδριο και τον πολιτικό διάλογο που θα αναπτυχθεί κατά τις εργασίες του. Οι νεοσυσταθείσες ομάδες αναμένεται να εμπλακούν με προτάσεις και συγκεκριμένα συμπεράσματα προς τους συνέδρους με την ηγεσία του κόμματος να σημειώνει πως πέραν της καινοτομίας με την διοργάνωση του πρώτου ψηφιακού συνεδρίου, με την ενεργοποίηση των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, σηματοδοτείται ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των συμμετεχόντων στις ομάδες παραγωγής πολιτικής, δεν αποκλείεται να βρεθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. 

Εξάλλου ο εσωκομματικός διάλογος για την πλήρωση των ψηφοδελτίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να ανακοινωθεί στην παρούσα φάση, αφού, σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι για ένα ψηφοδέλτιο είναι περισσότεροι από τις θέσεις του ψηφοδελτίου θα χρειασθεί να στηθούν κάλπες. Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να συμβεί στη Λεμεσό.

Σε ότι αφορά τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, αυτές χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες με βάση ένα εύρη φάσμα θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Η πρώτη ομάδα που αφορά την κατηγορία «Κυπριακό-Ασφάλεια-Εξωτερική Πολιτική, υποδιαιρείται σε τέσσερις ομάδες. Στην ομάδα μεταναστευτικής πολιτικής με συντονιστή τον καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Γιώργο Μπούστρα, την ομάδα νέας διπλωματίας με συντονιστή τον εκτελεστικό διευθυντή της Vpolenitisventures LTD Βασίλη Πολεμίτη, την ομάδα ευρωπαϊκής πολιτικής με συντονιστή τον δικηγόρο Κρίτωνα Πολεμίτη και την ομάδα άμυνας με συντονιστή τον πρώην διοικητή της ΚΥΠ, Ανδρέα Πενταρά. 

Η δεύτερη θεματική ενότητα είναι αυτή της οικονομίας και της ανάπτυξης, η οποία υποδιαιρείται σε έντεκα ομάδες. Συντονιστής στην ομάδα τουρισμού, είναι ο Χρίστος Αγγελίδης, στην ομάδα φορολογικής πολιτικής ο Λεωνίδας Χατζηνικολάου, στην ομάδα έρευνας και καινοτομίας ο Νίκος Ράφτης, στην ομάδα αειφόρου ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας ο Μάκης Κετώνης, στην ομάδα ακινήτων και ανάπτυξης γης ο Ανδρέας Ανδρέου, στην ομάδα ψηφιακού μετασχηματισμού ο Γιώργος Χατζηκυπριανού, στην ομάδα μεταφορών και ναυτιλίας η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, στην ομάδα ενέργειας ο Τάσος Παντελή, στην ομάδα απασχόλησης η Νίκη Ζωμενή, στην ομάδα επενδύσεων και ανάπτυξης ο Ιωάννης Χάσικος και στην ομάδα Φορολογικής πολιτικής ο Μάριος Παπαγεωργίου. 

Η τρίτη θεματική ενότητα ονομάζεται «δικαιώματα, αξίες και κοινωνία και υποδιαιρείται σε τέσσερις ομάδες. Συντονίστρια στην ομάδα δημοσίων οργανισμών, είναι η δικηγόρος Φωτεινή Τσιρίδου, στην ομάδα κοινωνικής πολιτικής η Δέσποινα Σαφείρη, ενώ συντονιστής στην ομάδα ασφάλειας είναι ο Στέλιος Κυθρεώτης και στην ομάδα εθελοντισμού ο Νίκος Παπανικολάου. 

Τέλος, η τέταρτη θεματική ενότητα που αφορά την ποιότητα ζωής, υποδιαιρείται σε τρεις ομάδες. Στην ομάδα ανώτερης εκπαίδευσης συντονίστρια είναι η Μάρω Φτελέχα, στην ομάδα ποιότητας ζωής η Ελίζα Μαρκίδου, ενώ συντονιστής στην ομάδα αθλητισμού είναι ο Κώστας Παπακώστας. 

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση