Τετάρτη 27 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αρμένιοι αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν

  04/12/2020 18:31
Αρμένιοι αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν

Αρμένιοι αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν

  04/12/2020 18:31
Αδιευκρίνιστος αριθμός Αρμενίων αγνοουμένων, αλλά και αιχμαλώτων πολέμου βρίσκονται στα χέρια του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους συνέλαβαν με τη βοήθεια της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών. 
 
Οι ζωές των ανθρώπων αυτών βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και χρειάζεται η παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ανατρέψει δυσάρεστες εξελίξεις.
 
Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κατέθεσε με την μορφή του κατεπείγοντος Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας απαντήσεις για την τύχη τόσο των αγνοουμένων, όσο και για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων.
 
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση τονίζονται τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι σφοδρές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν με απαγορευμένα όπλα, βαρύ πυροβολικό, και επιθέσεις αέρος, με τη στήριξη της Τουρκίας,  στόχευαν τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας. Η Αρμενία έμεινε μόνη της σε αυτό τον πόλεμο και υποχρεώθηκε να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν, σημαντικά εδάφη, στα οποία είχε αναπτυχθεί ο Αρμενικός πολιτισμός για χιλιάδες χρόνια.

Ύστερα από την κατάπαυση του πυρός, αδιευκρίνιστος αριθμός Αρμενίων αγνοουμένων και αιχμαλώτων του Αρτσάχ δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.  Χιλιάδες συγγενείς των αγνοούμενων κάνουν εκκλήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  ώστε να πληροφορηθούν για τους ανθρώπους τους, χωρίς αποτέλεσμα.   Συνεχείς είναι και οι πληροφορίες ότι Αρμένιοι αιχμάλωτοι υπόκεινται σε φρικτά βασανιστήρια, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων.

Το Μπακού είχε υποχρέωση να πραγματοποιήσει έρευνες και να ενημερώσει για την μοίρα των αγνοουμένων,  αλλά και των αιχμαλώτων, όπως προνοούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.  Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ούτε έχει αναζητήσει αγνοουμένους, ούτε έχει προβεί σε καμία σχετική ενημέρωση. 

Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη ζωή για τα άτομα που είναι αιχμάλωτοι και να τερματιστούν άμεσα τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται;
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας