Αρμένιοι αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν

Αδιευκρίνιστος αριθμός Αρμενίων αγνοουμένων, αλλά και αιχμαλώτων πολέμου βρίσκονται στα χέρια του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους συνέλαβαν με τη βοήθεια της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών. 
 
Οι ζωές των ανθρώπων αυτών βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και χρειάζεται η παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ανατρέψει δυσάρεστες εξελίξεις.
 
Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κατέθεσε με την μορφή του κατεπείγοντος Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας απαντήσεις για την τύχη τόσο των αγνοουμένων, όσο και για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων.
 
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση τονίζονται τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι σφοδρές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν με απαγορευμένα όπλα, βαρύ πυροβολικό, και επιθέσεις αέρος, με τη στήριξη της Τουρκίας,  στόχευαν τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας. Η Αρμενία έμεινε μόνη της σε αυτό τον πόλεμο και υποχρεώθηκε να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν, σημαντικά εδάφη, στα οποία είχε αναπτυχθεί ο Αρμενικός πολιτισμός για χιλιάδες χρόνια.

Ύστερα από την κατάπαυση του πυρός, αδιευκρίνιστος αριθμός Αρμενίων αγνοουμένων και αιχμαλώτων του Αρτσάχ δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.  Χιλιάδες συγγενείς των αγνοούμενων κάνουν εκκλήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  ώστε να πληροφορηθούν για τους ανθρώπους τους, χωρίς αποτέλεσμα.   Συνεχείς είναι και οι πληροφορίες ότι Αρμένιοι αιχμάλωτοι υπόκεινται σε φρικτά βασανιστήρια, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων.

Το Μπακού είχε υποχρέωση να πραγματοποιήσει έρευνες και να ενημερώσει για την μοίρα των αγνοουμένων,  αλλά και των αιχμαλώτων, όπως προνοούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.  Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ούτε έχει αναζητήσει αγνοουμένους, ούτε έχει προβεί σε καμία σχετική ενημέρωση. 

Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη ζωή για τα άτομα που είναι αιχμάλωτοι και να τερματιστούν άμεσα τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται;

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ