Έστειλαν μήνυμα για συνέπεια και αξιοπιστία της Ε.Ε. Δένδιας-Χριστοδουλίδης

Το μήνυμα, ότι η περίοδος που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μεταξύ άλλων θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλαν από τη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ελλαδίτης ομόλογός του, Νίκος Δένδιας. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δένδια στην Κύπρο, συζήτησαν όλες τις εξελίξεις και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της καθόδου της κ. Λουτ στην Κύπρο και την επίσκεψη της στην Αθήνα, ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να πράξουμε ότι είναι δυνατό για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «εκφράσαμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και ευελπιστούμε ο Γενικό Γραμματέας να προχωρήσει στη σύγκληση μιας διάσκεψης για την Κύπρο για να ανοίξει τον δρόμο για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Θεωρούμε εφικτή παρά τις δυσκολίες την επανέναρξη συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, αν μάλιστα διεξαχθούν σε κατάλληλο περιβάλλον μακριά από τετελεσμένα όπως τα βιώνουμε σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ».

Σχολιάζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Τατάρ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως οι δηλώσεις του ξεφεύγουν του συμφωνημένου διεθνούς πλαισίου, σημειώνοντας πως προς αυτή τη κατεύθυνση είναι καθοριστικός και ο ρόλος της ΕΕ. 

Μιλώντας για την ερχόμενη εβδομάδα όπου συνέρχονται τη Δευτέρα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις.

«Ως ΕΕ θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και αξιόπιστοι. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για το Κυπριακό όσο και σε σχέση του μέλλοντος των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αντιλαμβανόμενοι τη κρισιμότητα των στιγμών, Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινές θέσεις». 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τη σοβαρότητα των στιγμών, δεν είναι ώρα των πολλών δημόσιων δηλώσεων. Χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως είναι πάντα με μεγάλη χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο, χαρακτήρισε πραγματικά κρίσιμη στιγμή για το σύνολο του ελληνισμού αλλά και για την Ευρώπη την περίοδο που διανύουμε. 

«Με τις ενέργειες της η Τουρκία πλήττει την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Προσπαθεί από τη μια να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει κυρώσεις εναντίον της». 

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως με τον κ. Χριστοδουλίδη επικεντρώθηκαν στις επερχόμενες συζητήσεις στο ΣΕΥ και εξέτασαν το γενικότερο πλέγμα των σχέσεων με την Τουρκία. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει κι αυτό για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα. Η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εξέδωσε έξι συνεχόμενες ΝAVTEX στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα δημιούργησε τετελεσμένα με το πικ νικ στην Αμμόχωστο και εξέδωσε NAVTEX για έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ» 

Σχολιάζοντας την μεταστροφή της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Δένδιας, υπέδειξε πως, «οι όψιμες τουρκικές θέσεις για αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές. Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη Τουρκία σε μια πραγματική αποκλιμάκωση. Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία αλλά ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η κ. Λουτ επισκέφθηκε και την Άθηνα όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη. «Της τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή και δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε όμως από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και στη βάση της κοινής διακήρυξης μετά την τριμερή του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 2019. Τέλος υπογραμμίσαμε εκ νέου ότι πρέπει να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Δειτε Επισης

Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών