Η αισιοδοξία της Λουτ, η ανησυχία των κομμάτων και η αδιαφορία στα κατεχόμενα

Αισιόδοξη ότι μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού, παρά το χάσμα που διαφαίνεται να υπάρχει, φαίνεται να είναι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ μετά τις χθεσινές τις επαφές με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο. Στον απόηχο της επίσκεψης Λουτ, τα κόμματα με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους, την ώρα που στα κατεχόμενα, ο Τύπος φαίνεται να αδιαφορεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η κ. Λουτ παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών φαίνεται να είναι αισιόδοξη ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη πενταμερής διάσκεψη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέγραψε το χάσμα των... ιδεών Τατάρ, πήρε δύο «ναι» για άτυπη πενταμερή η Λουτ

Αφού η Τζέιν Χολ Λουτ ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο, ώστε να κλειδώσει τις θέσεις των δύο πλευρών, πριν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή, η οποία τοποθετείται χρονικά στα μέσα Ιανουαρίου. Επίσης, όπως ανάφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είναι σε ανοικτή γραμμή και με την ηγεσία της Ε.Ε..

Η κ. Λουτ, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ενώ επόμενος σταθμός της είναι η Αθήνα, όπου αρχίζει  συναντήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση. Η κ. Λουτ θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είχε υπογραμμίσει ότι θέση της Αθήνας παραμένει ότι η μοναδική βάση για επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως και του κοινοτικού κεκτημένου. Καθώς επίσης ότι η οποιαδήποτε συνέχεια των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να γίνει με βάση το σημείο όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντανά το 2017.

Όταν ολοκληρώσει τις επαφές αυτές, θα καταλήξει σε μια αξιολόγηση της όλης κατάστασης και θα υποβάλει όλα τα δεδομένα στον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στόχος είναι η Άτυπη Πενταμερής διάσκεψη να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη.

Όπως εκτιμά η ε/κ πλευρά, το θέμα είναι το τι μπορεί να εξαχθεί από την Άτυπη Πενταμερή και  κατά πόσον θα μπορέσει να ανακοινωθεί η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται πάντως ότι η πιο σημαντική συνάντηση της κ. Λουτ φαίνεται να είναι αυτή με την Τουρκία, καθώς με τον Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση της Άγκυρας.

Η Τουρκοκυπριακή ανάγνωση
Η συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες, δεν απασχολεί κύρια τον τ/κ Τύπο σήμερα. Εκτός από την «Αβρούπα» οι υπόλοιπες εφημερίδες γράφουν για τις συναντήσεις είτε σε μονόστηλο, είτε καθόλου.

H «Αβρούπα» με τίτλο «Το πρώτο επίσημο βήμα για τα δύο κράτη» αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Τατάρ – Λουτ γράφοντας ότι στην πρώτη τους συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης της είπε ότι θα πάει σε μια πενταμερή 5+1 αλλά της μίλησε και για την πρότασή του για δύο κράτη.

Η «Χαβαντίς» αναφέρεται στην χθεσινή πρώτη συνάντηση Τατάρ – Λουτ και γράφει ότι η μόνη προϋπόθεση του Τ/κ ηγέτη είναι η λύση δύο κρατών.

Η «Γενί Ντουζέν» αναφέρεται στις συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες σε μια προσπάθεια σφυγμομέτρησης του κλίματος για μια πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ανησυχούν τα κόμματα
Την ευχή πως θα μπορέσει να διεξαχθεί στο άμεσο μέλλον η άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό ούτως ώστε εκεί να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, της τουρκικής πλευράς, εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου,  σημείωσε πως βασικός στόχος στον οποίο παραμένουμε προσηλωμένοι είναι να πάμε και στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες και στα έξι σημεία του, από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα για να καταλήξουμε σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Η όποια πίεση πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά, προς τον Τ/κ ηγέτη αφού φαίνεται ότι αναφέρθηκε σε άλλες λύσεις. Ευχόμαστε πως θα μπορέσει να διεξαχθεί στο άμεσο μέλλον η άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό ούτως ώστε εκεί να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, της τουρκικής πλευράς», κατέληξηε ο κ. Δημητρίου..

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την διολίσθηση των πραγμάτων στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας, υπέδειξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

«Σήμερα», είπε, «όλοι αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι συνέπειες από τα 3,5 χρόνια διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό. 3,5 χρόνια αφέθηκαν να παρέλθουν ανεκμετάλλευτα, την ώρα μάλιστα που στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν ένας υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης.

Τώρα, από πολύ δυσκολότερη θέση καλούμαστε να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να τεθεί η λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Και πρόσθεσε: «Το συμφωνημένο πλαίσιο και βάση για τη λύση του Κυπριακού, όπως καθορίζεται και από τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αποτελεί το ισχυρό μας όπλο». 

«Ταυτόχρονα, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι ξεκάθαρη, συνεπής και αταλάντευτη στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ και στην ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν», είπε. 

Ενώ προειδοποίησε πως, «τυχόν άνοιγμα συμφωνημένων συγκλίσεων, φιλολογία για «νέες ιδέες» και νέες παλινωδίες στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας ακυρώνουν την αξιοπιστία των διακηρύξεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα είναι, σε αυτή τη φάση, διπλά ζημιογόνες τακτικές. Όπως επίσης και η συζήτηση για «αποκεντρωμένη» και «χαλαρή» ομοσπονδία δεν μπορεί να βοηθήσει, την ώρα που δίνουμε μάχη απέναντι στην τουρκική προσπάθεια να εγκαταλειφθεί η ομοσπονδία».

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο κ. Στεφάνου, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την διολίσθηση των πραγμάτων στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας. «Η οριστικοποίηση της διχοτόμησης θα είναι η αρχή νέων περιπετειών και νέων κινδύνων για όλους του Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Mόνη εγγύηση για τον λαό μας και το μέλλον του είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, μέσω διαπραγματεύσεων, λύσης».

«Τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η κα Τζέιν Χολ Λούτ, Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως αυτά εξάγονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν γίνει, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας», σημείωσε σε δήλωση του το μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, Γιώργος Σολωμόυ.

Επίδειξη της Τουρκίας είπε ο κ. Σολωμού, είναι η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και προωθεί το σχέδιο της για λύση δύο κρατών. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να αντιληφθεί ότι η «ετοιμότητα του» να προσέλθει σε μια νέα Πενταμερή, που θα αφήνει την τουρκική πλευρά να θέσει επισήμως τις διχοτομικές τις θέσεις, οδηγεί είτε σε ένα νέο οδυνηρό αδιέξοδο, είτε σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών κατά παρέκκλιση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο που αποενοχοποιεί η Τουρκία».

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα όποια βήματα οδηγούν προς τη διχοτόμηση του τόπου μας και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αντίσταση στην ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια της τουρκικής πλευράς, να θέσει και επίσημα ζήτημα «δυο κρατών», που είναι εκτός του πλαισίου του Ο.Η.Ε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σολωμού, προτού αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετοχή σε μια νέα Πενταμερή όφειλε:

  • Να απαιτήσει από τον ΟΗΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί των τουρκικών μεθοδεύσεων για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό.  
  • Να απαιτήσει συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πενταμερή.
  • Να καταστήσει σαφές  πως ούτε και επι της διαδικασίας μπορούμε να συζητούμε, υπό την απειλή των κανονιοφόρων και να απαιτήσει άρση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο και εγκατάλειψη της στρατιωτικής διπλωματίας.

«Παράλληλα, η  κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει, έστω και τώρα, τα οποία περιθώρια έχουν απομείνει ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας», κατέληξε ο κ. Σολωμού. 

«Όπως διαφαίνεται η νέα πρωτοβουλία νεκρανάστασης της Πενταμερούς έχει και πάλι το ανυπέρβλητο πρόβλημα ότι η Τουρκία μετέχει ως εγγυήτρια δύναμη δήθεν για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, το οποίο στην πραγματικότητα αυτή δημιούργησε με την εισβολή και την κατοχή», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

«Αυτή η εξέλιξη», πρόσθεσε, «είναι και δυσμενέστατη και αντιπαραγωγική. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία και από το γεγονός ότι στην Πενταμερή θα λαμβάνουν μέρος οι δύο κοινότητες ως εάν το κυπριακό να είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

«Αυτή η αποτυχημένη συνταγή επαναλαμβάνεται με κίνδυνο όχι μόνο την κατάρρευσή της αλλά και να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις», κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

«Ελπίζουμε η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να έχει προβληματιστεί απ’ την προκλητική επιμονή του κατοχικού ηγέτη για σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης, μ’ αντικείμενο τη λύση δύο κρατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.

«Οι εν λόγω θέσεις του Τατάρ είναι ισχυρή ένδειξη για τις προοπτικές επιτυχίας μίας τέτοιας πρωτοβουλίας. Η Συμμαχία Πολιτών ελπίζει ότι η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν θα παίξει το παιχνίδι που σχεδίασε η Άγκυρα, κάτι τ’ οποίο θα φέρει τη δική μας πλευρά σ’ αναπόφευκτα και δεινά τετελεσμένα, μ’ αποκορύφωμα την προσάρτηση των κατεχομένων στην κατοχική Τουρκία», καταλήγει η Συμμαχία.

Ο ΠτΔ αφαιρεί από την Κύπρο πλεονέκτημα εναντίον της Τουρκίας, σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί προς την πενταμερή, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άνευ όρων. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταληφθεί από την Τουρκία, αυτό δεν θεωρείται σοβαρή προϋπόθεση για να μην λάβει μέρος στην πενταμερή. Η Αμμόχωστος έχει αρχίσει να εποικίζεται, ούτε αυτό είναι λόγος για να αποφύγει να πάει στην πενταμερή».

Παράλληλα επισημαίνει πως, «ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία θα αποστερήσει την Κύπρο από την πιθανότητα να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αν επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και πηγαίνει να συζητήσει ουσιαστικά τη λύση δύο κρατών, ασχέτως αν μας λέει ότι θα επιμείνει στις βασικές θέσεις που καθορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Προφανώς παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ αλλά και η εκπρόσωπός του η κ. Λουτ έχουν θέσει στο τραπέζι και τις άλλες ιδέες, τις νέες ιδέες που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μασκάρεμα, μια φενάκη επί της λύσης των δύο κρατών με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας».

«Πιστεύουμε», συνέχισε η κ. Θεοχάρους,  «ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή της Κύπρου κάτω από αυτές τις συνθήκες με την έξαρση του κορωνοϊού, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την πλήρη οικονομική εξαθλίωσή του λαού αλλά και με την κρίση των θεσμών και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και των οργάνων της, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του κυπριακού ελληνισμού».

Η Ελένη Θεοχάρους, κάλεσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποφύγει στην παρούσα φάση να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε πενταμερή διάσκεψη.

Δειτε Επισης

Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο