Κατέγραψε το χάσμα των... ιδεών Τατάρ, πήρε δύο «ναι» για άτυπη πενταμερή η Λουτ

Το αγεφύρωτο χάσμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες, μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ και την επιμονή του, στην αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών της στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον κατοχικό ηγέτη και στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι ικανό να ακυρώσει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος επιθυμεί να καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, όπου θα συζητηθούν, τόσο τα διαδικαστικά ζητήματα στην προσπάθεια για την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων όσο και οι νέες θέσεις που προβάλλει η άλλη πλευρά. 

Άλλωστε, η εντολή που έλαβε η Τζέιν Χολ Λουτ από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν να καταγράψει τις θέσεις των μερών για την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή και αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιτεύχθηκε. Ο Νίκος Αναστασιάδης, θεωρεί σημαντικό, σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα η άλλη πλευρά θέτει ως νέες ιδέες να ακουστούν και ενώπιον του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, σε μια προσπάθεια να διαφανούν και να διασαφηνιστούν οι ευθύνες που βαραίνουν την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή σε άτυπη διάσκεψη, την οποία θα καλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, συνέχισε ο κ. Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διεκόπησαν, στο Κρανς Μοντάνα.

Από την άλλη πλευρά, νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, η κ. Λουτ άκουσε από τον Ερσίν Τατάρ πως, ναι μεν είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, ωστόσο επανέλαβε αυτό που για εβδομάδες επαναλαμβάνει, τόσο αυτός όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν αποδέχονται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Το συγκεκριμένο θέμα, είναι ξεκάθαρο πως θα προκύψει ως πρόβλημα στην επικείμενη πενταμερή, αφού εκεί όλες οι πλευρές θα κληθούν από τον Αντόνιο Γκουτέρες να καταθέσουν τις σκέψεις τους για το πώς θα πρέπει να οδηγηθούν στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξηγούσε στη Λουτ επί δυόμιση ώρες τις νέες πραγματικότητες στην Κύπρο ο Τατάρ

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως θέση του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα και με την τελευταία επιστολή που απέστειλε στους δύο ηγέτες, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Αυτό προέβλεπε και το κοινό ανακοινωθέν του Νοεμβρίου του 2019, μετά την τριμερή του Βερολίνου. Η επίμονη διαφωνία της άλλης πλευράς είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει την άτυπη πενταμερή. 

Η Τζέιν Χολ Λουτ, εξάλλου, είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που ακούει επίσημα από την τουρκοκυπριακή πλευρά την πρόταση της για εισαγωγή νέων ιδεών και επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της λύσης των δύο ξεχωριστών κρατών, που όπως λέει ο Τατάρ, «βρίσκονται δίπλα δίπλα και συνεργάζονται». Μια πρόταση που όπως ήταν φυσικό απέρριψε κατηγορηματικά λίγο αργότερα ενώπιον της Αμερικανίδας διπλωμάτη, ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα έντονος, σύμφωνα με πληροφορίες και για το θέμα της Αμμοχώστου και των τετελεσμένων που δημιούργησαν οι Τούρκοι στην περιοχή. Αν και η συζήτηση δεν εισήλθε σε βάθος, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις. Στην αντίπερα όχθη, όπως άλλωστε δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ ο Ερσίν Τατάρ, το θέμα της Αμμοχώστου δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, που κράτησε δύο ώρες και 30 λεπτά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέρριψε τα δύο κράτη, εξέφρασε ετοιμότητα για Άτυπη Πενταμερή στη Λουτ ο ΠτΔ

Η Τζέιν Χολ Λουτ, μετά από τις επαφές της στη Λευκωσία, μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα όπου θα συναντήσει τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, από τον οποίο θα ακούσει τις επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιθανή σύγκληση άτυπης πενταμερούς. Ο κ. Δεμίρης αναμένεται να εκφράσει στην κ. Λουτ, την ετοιμότητα του Υπουργείου του να συμμετάσχει στις εργασίες της πενταμερούς σε χρόνο και τόπο που θα αποφασίσει μεταγενέστερα ο Γενικός Γραμματέας. 

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι της κ. Λουτ στην Άγκυρα, αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού όπως φαίνεται κι από τις εξελίξεις, η κ. Λουτ θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης  Δεκεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό, ως μοχλό πίεσης απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να πουν με αρκετή καθυστέρηση, το «ναι» σε κυρώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία για το ταξίδι της κ. Λουτ στην Άγκυρα είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ σε ό,τι αφορά την σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, αυτή τοποθετείται χρονικά γύρω στα μέσα, ίσως και τέλη Ιανουαρίου. 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»