Απέρριψε τα δύο κράτη, εξέφρασε ετοιμότητα για Άτυπη Πενταμερή στη Λουτ ο ΠτΔ

Μια ώρα και σαράντα λεπτά, κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. 

Η κυρία Λουτ, επέστρεψε στην Κύπρο μετά από σχεδόν ένα χρόνο με ουσιαστική εντολή από τον Γενικό Γραμματέα, να διερεύνησει την πρόθεση των μερών για τη συμμετοχή τους σε μια άτυπη πενταμερή. Ο Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερής χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Παράλληλα απέρριψε κάθετα την όποια συζήτηση για λύση δύο κρατών που το πρωί έθεσε ενώπιον της κ. Λουτ, ο Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε πως, «ο Πρόεδρος ενημέρωσε την κ. Λουτ για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια Άτυπη Διάσκεψη μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα». 

«Η κ. Λουτ», είπε ο κ. Κούσιος, «θα συνεχίσει τις επαφές της με τα άλλα μέρη και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»

Η Τζέιν Χολ Λουτ, μετέφερε στους δύο ηγέτες το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα, ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στη βάση της εργασίας που έχει ήδη προηγηθεί. Μια θέση με την οποία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στην Αμερικανίδα διπλωμάτη διαφωνεί, αφού, όπως είπε, μετά την εκλογή του στην Κύπρο υπάρχουν νέες πραγματικότητες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξηγούσε στη Λουτ επί δυόμιση ώρες τις νέες πραγματικότητες στην Κύπρο ο Τατάρ

Στη συνάντηση πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κ. Λουτ, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. 

Νωρίτερα σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ, είχε την πρώτη της επαφή με τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έθεσε ενώπιον της όλο το πλαίσιο των νέων ιδεών που η άλλη πλευρά επιδιώκει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δυόμιση ώρες. 

Η κ. Λουτ μετά από τις επαφές που έχει στην Κύπρο, αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα ακούσει τις θέσεις και της ελληνικής κυβέρνησης. Το ταξίδι της κ. Λουτ στην Άγκυρα, δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, λόγω της θέσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι θέλει να συναντήσει την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, μετά τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Πάντως σε σημερινές του δηλώσεις ο Ερσίν Τατάρ, απέδωσε τον μη καθορισμό του ταξιδιού στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και του προβλήματος με τις πτήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρεμιέρα στη νέα προσπάθεια με νέες ιδέες και το ναρκοπέδιο στις Βρυξέλλες

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας