Επαναβεβαίωση στήριξης ψηφισμάτων για Βαρώσια και ΔΔΟ από βρετανική κυβέρνηση

Τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, όσο και μια λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έδωσε σε φιλοκύπριο βουλευτή η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.

Η κα Μόρτον απαντούσε σε επιστολή του Συντηρητικού βουλευτή και Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ, που είχε εγείρει το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια εκ μέρους του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίκου Τορναρίτη.

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά υφυπουργός σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση στα Βαρώσια και το άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή στις 8 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από αυτή την ενέργεια. Αυτές οι παραστάσεις έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο.

Ανέφερε παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρώντας στην ανακοίνωση ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)», διαβεβαίωσε η επιστολή.

Στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο υποστηρίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του Σ.Α. στα σχετικά ψηφίσματα και εξέφραζε βαθιά ανησυχία.

«Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καλωσορίζουμε, ως εκ τούτου, τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για λύση και προσβλέπουμε στην επανέναρξη του διαλόγου», επισήμανε στη συνέχεια η επιστολή της Υφυπουργού Εξωτερικών.

Κατέληξε με την επισήμανση ότι «το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγοντος ζητήματος και ως τέτοιο συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να συνδιαλεγόταν εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους». 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»