Στόλτεμπεργκ: H επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι βοηθά στην αποκλιμάκωση

Η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι του βοηθά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας στον Τύπο προ της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει ταυτόχρονα να εργάζεται για ώστε να υποβοηθήσει την “αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων”. 

Δήλωσε ότι όταν το πλοίο Oruc Reis είναι στο λιμάνι, “όπως αυτό συμβαίνει τώρα”, αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιορίζεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής και διαχείρισης περιστατικών σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή δυστυχημάτων και ατυχημάτων- που όπως υπενθύμισε έχουν συμβεί μεταξύ των δύο συμμάχων στη δεκαετία του 90 και κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Σημείωσε ότι αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός, συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων, αλλά δεν αφορά την επίλυση των ζητημάτων που υποβόσκουν, δηλαδή της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, μεσολάβηση για τις οποίες έχει αναλάβει η Γερμανία και άλλα κράτη - ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

Κατέληξε λέγοντας ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία.
 
Η στρατιωτική απεμπλοκή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων που υποβόσκουν, σημείωσε. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός μηχανισμός για την απεμπλοκή και την πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων, εξήγησε. 
 
Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων