Συγκάλυψη σκανδάλου βλέπει το ΑΚΕΛ, δείτε τα του οίκου σας απάντά το Προεδρικό

Υψηλούς τόνους με ανταλλαγή κατηγοριών για τα ζητήματα διαφθοράς, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τη θεσμική κρίση με την Ελεγκτική Υπηρεσίας, συνεχίζουν να διατηρούν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, με τον Κυριάκο Κούσιο, να καλεί το κόμμα της αντιπολίτευσης να κοιτάξει το σπίτι του και το ΑΚΕΛ και το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη σκανδάλων. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε ένα βήμα ο Ελεγκτής, κάνει το επόμενο η Κυβέρνηση…
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι το ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα ζητούσε τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου ως απάντηση στις αυθαιρεσίες του Γενικού Ελεγκτή, κατηγορεί τώρα την Κυβέρνηση για τάχα σύγκρουση με τους θεσμούς.
 
«Την πιο επιζήμια σύγκρουση με θεσμούς που σημειώθηκε ποτέ, την έκανε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ όταν συγκρούστηκε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μια σύγκρουση που στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία, αφού δεν έγινε λόγω αυτής της σύγκρουσης, δεκτή η εισήγηση του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη όπως η Κύπρος ζητήσει στήριξη για να παραχωρήσει τη συναίνεση της για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Αυτές ήταν συγκρούσεις, υπενθυμίζει, «που στοίχισαν στον κυπριακό λαό και όχι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του προσπαθούν να διαφυλάξουν το Σύνταγμα και το κύρος των θεσμών από αυθαίρετες ενέργειες».
 
Μάλιστα καλεί την Εζεκία Παπαϊωάννου να δει τα του οίκου της. «Όταν το ΑΚΕΛ μιλά για σκάνδαλα με τα διαβατήρια, ας κοιτάξει στο σπίτι του, αφού ο κόσμος όλος, με ήχο και εικόνα, είδαν βουλευτή, ηγετικό στέλεχος και χορηγό του ΑΚΕΛ να πρωταγωνιστεί».
 
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις η Κυβέρνηση, σημειώνει, «εάν πρόθεση του ΑΚΕΛ, αλλά και του Γενικού Ελεγκτή είναι να αποτρέψουν ενδιαφερόμενους επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο, αλλά και να εκδιώξουν εταιρείες που ήδη έχουν επενδύσει στον τόπο μας, τους πληροφορούμε ότι το επιτυγχάνουν με τις ενέργειες τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Να είναι όμως βέβαιοι ότι δε θα τους επιτρέψουμε να κάνουν κάτι τέτοιο».
 
«Τέλος, εάν πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να συγκαλύψει σκάνδαλα, δεν θα εισηγείτο τον διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής αποτελούμενης από καταξιωμένες προσωπικότητες, από τον Γενικό Εισαγγελέα, ούτε θα οδηγούσε στο δικαστήριο επώνυμους και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία και φυλακίστηκαν», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπροσωπός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο μόνος που θα χάσει σίγουρα στο Ανώτατο είναι ο τόπος...
 
Καταγγέλλει συγκάλυψη του ΑΚΕΛ
«Η νέα θεσμική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στους κυβερνώντες και την Ελεγκτική Υπηρεσία οφείλεται και πάλι στη νοοτροπία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Οι κυβερνώντες δεν αντέχουν και δεν ανέχονται καμία κριτική. Δεν ανέχονται κανένα να τους βγάζει τα άπλυτα στη φόρα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιτίθενται συνεχώς στο ΑΚΕΛ», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Στέφανος Στεφάνου.

«Οι συγκρούσεις των κυβερνώντων με ανεξάρτητους θεσμούς δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Έχει πίσω του μακρά ιστορία. Οι κυβερνώντες δεν συγκρούονται μόνο με τον Γενικό Ελεγκτή. Συγκρούστηκαν με κάθε θεσμό που δεν κατάφεραν να τον ελέγξουν και να τον ποδηγετήσουν. Δύο Κεντρικοί Τραπεζίτες, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό είναι ορισμένοι από όσους τέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνώντων», προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού επιχειρεί με νύχια και με δόντια να συγκαλύψει το σκάνδαλο της βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων που η ίδια έστησε. Η κοινωνία όμως απαιτεί να χυθεί άπλετο φως και να λογοδοτήσουν οι πρωτεργάτες του σκανδάλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε η τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα διαβατήρια να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε με πέντε σημεία κατά του Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Τα υπονοούμενα για ΑΚΕΛ
 
«Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να δώσει θεραπεία»
Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως «τα όσα έχουν επισυμβεί σε σχέση με τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, αφήνουν ως μόνη επιλογή την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο», υποδεικνύοντας πως «μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να δώσει θεραπεία στην εκτροπή που έχει προκύψει».

Επιμένει στην άμεση διαφάνεια και κάθαρση το ΔΗΚΟ

Σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία, χωρίς να υποκύπτει στους εκφοβισμούς της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ συνεχίζει το έργο της αποκαλύπτοντας ολοένα και νέες πτυχές του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων. Είναι άλλωστε υποχρέωση του θεσμού, να δημοσιοποιεί τα ευρήματα των ερευνών του.

Θεωρούμε πολιτικό θράσος για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να κάνει αναφορά σε ελλιπή στοιχεία της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, εμποδίζει τον έλεγχο, αρνούμενη πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων».

Παράλληλα το ΔΗΚΟ αναφέρει πως αυτοί που έχουν περιπέσει σε ανάρμοστη συμπεριφορά είναι οι ίδιοι οι κυβερνώντες, «που αντί να αξιοποιήσουν τα ευρήματα και να τα διερευνήσουν, καταφεύγουν σε εκφοβισμό, προσπάθεια φίμωσης ακόμη και προσπάθεια απομάκρυνσης του Γενικού Ελεγκτή.

Και όλα αυτά, γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ:   

  • φοβάται τον έλεγχο.
  • φοβάται τη διαφάνεια,
  • φοβάται να χάσει την εξουσία την οποία έχει καταχραστεί εις βάρος του κόσμου αλλά και της αξιοπιστίας της χώρας μας.

Το πάρτι έχει τελειώσει. Το απόστημα της διαπλοκής πρέπει να σπάσει. Ως Δημοκρατικό Κόμμα επιμένουμε στην άμεση ανάγκη για έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση»

«Πρέπει να συνεργαστούν»
«Πρέπει επιτέλους τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία, ως οι ανεξάρτητοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, να βρουν τρόπο αρμονικής συνεργασίας με κύριο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κάθαρση που επιβάλλεται να γίνει για όσα σκάνδαλα ταλαιπωρούν την κοινωνία μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, η οποία σημειώνει πως η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση απαξιώνει ακόμα περισσότερο τους θεσμούς και απογοητεύει τους πολίτες.
 
Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημα της, τα αποτελέσματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις, να μελετηθούν και να αξιολογηθούν από την Γενική Εισαγγελία και εκεί και όπου διαπιστωθούν ποινικές ή πειθαρχικές παραβάσεις αυτές να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.
 
«Δεν υπερέβη τις εξουσίες του ο Οδυσσέας»
«Οι ανεξάρτητοι θεσμοί της Δημοκρατίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της χρηστής διοίκησης. Πιστεύουμε ότι είναι ένας μηχανισμός για τον έλεγχο της εξουσίας, ούτως ώστε  να μην αυθαιρετεί και να μην περιπίπτει σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αλληλεγγύη.

Και προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις δικές μας αντιλήψεις και πληροφόρηση  ούτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά έχει επιδείξει, ούτε έχει παραβιάσει τους όρους της εντολής του. Για αυτό θεωρούμε ότι είναι πέρα για πέρα λαθεμένη η οποιαδήποτε προσπάθεια απόλυσής του από τη θέση την οποία κατέχει».

«Απεναντίας», διευκρινίζει, «πιστεύουμε ότι με την προσπάθειά του θα συμβάλει ούτως ώστε να αποκαλυφθεί στην πλήρη του την έκταση, όχι μόνο το σκάνδαλο της εκποίησης της κυπριακής υπηκοότητας, αλλά και άλλα ανάλογα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο».
 
Δεν είναι πλέον υπουργό ο Γενικός Εισαγγελέας
Εξάλλου οι Οικολόγοι σε μια λιτή ανακοίνωση, υποδεικνύουν πως, «ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός. Δεν είναι, πλέον, Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη».
 
Ζητά πάταξη της διαφθοράς το ΕΛΑΜ
«Οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να λειτουργούν και να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, όπως άλλωστε απαιτεί η κοινωνία. Πόσο μάλλον σε ένα κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου ο λαός έχει μπουχτίσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς που παρελαύνουν καθημερινά στην επικαιρότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.
 
«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ως το μοναδικό πολιτικό κόμμα που δεν είχε καμία ανάμειξη σε κανένα σκάνδαλο, τονίζει την αναγκαιότητα για πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς. Μόνο έτσι θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ελλιπή στοιχεία του Οδυσσέα, ο Ρίκκος ως προηγούμενο και οι εικονικές πράξεις
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων