Τα ελλιπή στοιχεία του Οδυσσέα, ο Ρίκκος ως προηγούμενο και οι εικονικές πράξεις

Την ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη όσα συμβαίνουν, Κυβέρνηση και Ελεγκτική Υπηρεσία ανεβάζουν κι άλλο τους τόνους, συνεχίζοντας τη δημόσια κόντρα τους, που οδηγείται όπως εκτιμάται στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα ζητηθεί η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εκτρέπεται και πλήττει το κύρος την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του θεσμού που κλήθηκε να υπηρετήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αν και απέφυγε να πει ευθαρσώς πως η Κυβέρνηση θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε πως η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε ένα βήμα ο Ελεγκτής, κάνει το επόμενο η Κυβέρνηση…

«Εκτρέπεται, παραβιάζει διατάξεις του συντάγματος και πλήττει το κύρος και την ανεξαρτησία του θεσμού που κλήθηκε να υπηρετήσει», ανέφερε ο κ. Κούσιος επαναλαμβάνοντας πως προχώρησε στην έρευνά του με ελλιπή στοιχεία. 

«Από πού βρήκε τα στοιχεία;», διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέροντας πως «είναι από τα έγγραφα και την πληροφόρηση του AL Jazeera, δεν είχε πρόσβαση σε πρωτογενή μαρτυρία και έγγραφα. Ο ίδιος παραδέχεται στην έκθεσή του πως ήταν ελλιπή τα στοιχεία και καταλήγει σε συμπεράσματα ότι πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις. Γίνεται χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία να μιλά για ποινικές ευθύνες και να παρεμβαίνει στις αποφάσεις;».

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις εγνωσμένου κύρους νομικών, όπως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, που ανέφερε πως δεν έπρεπε να γίνει έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία και διερωτήθηκε κατά πόσον μπορεί να ελέγχει πολιτικές αποφάσεις ο Γενικός Ελεγκτής. 

«Θα φτάσουμε στο σημείο αυτό που έλεγχε την απόφαση για να γίνει ο δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς; Είναι τώρα η ώρα να προσπαθούμε να σκοτώσουμε τις επενδύσεις στην Κύπρο και να εμποδίζουμε να έρχονται νέες στην Κύπρο; Αυτόν τον τόπο ποιος τον διοικεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο Γενικός Ελεγκτής περιφρονεί και υποσκάπτει άλλους θεσμούς με ανάρμοστη συμπεριφορά. Να σας θυμίσω τις συγκρούσεις με όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους. Πολιτικοποιεί τα θέματα και παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης, αντί να ασκεί έλεγχο». 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι το Υπουργικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να παραχωρήσει υπηκοότητας δίνοντας στοιχεία και για άλλη παρέμβαση, όπως τη χαρακτήρισε, του Οδυσσέα Μιχαηλίδης. «Ξέρετε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών να δικαιολογήσουν την εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης; Αυτό δεν είναι πολιτική απόφαση; Μπορεί να ελέγξει τον οικονομικό έλεγχο, μπορεί να ελέγξει την απόφαση;». 

Καταλήγοντας και παρά το γεγονός ότι απέφυγε να πει εάν και πότε η Κυβέρνηση θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημείωσε πως «προέχει το δημόσιο συμφέρον και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Με τον τρόπο που ενεργεί παρεμβαίνει στη λειτουργία του κράτους και θέλει να διοικεί το κράτος».

Από την πλευρά του ο λειτουργός ελέγχου της Εκλεκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε πως ουδέποτε υπήρξε δέσμευση για μη δημοσιοποίηση της έκθεσης. «Η έκθεση νοείται έκθεση μόνο εάν δημοσιοποιηθεί. Έτσι λειτουργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες παγκόσμια. Θα δώσουμε στοιχεία, διευθύνσεις, ονόματα  και τηλέφωνα στην ερευνητική επιτροπή».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, είχε αρκετά στοιχεία για την έκθεση. «Για αυτά που γράφουμε είμαστε βέβαιοι ότι είναι ορθά, δεν είμαστε βέβαιοι για τα άλλα κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα το λευκό ποινικό μητρώο» υπέδειξε. 

Υπεραμυνόμενος της απόφασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι δεν κρίθηκε η πολιτική απόφαση, αλλά εάν ήταν αυτή ήταν σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο. Διερωτήθηκε μάλιστα, για πιο λόγο δεν πολιτογραφήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και το «Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε πως οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος των πολιτογραφήσεων;».

Σημείωσε ακόμα πως το δημόσιο συμφέρον καθορίζεται από τους νόμους. «Δεν έχουμε αντίρρηση ότι έκαναν επένδυση. Ειδικότερα για το καζίνο υπήρχε συμβατική υποχρέωση για το έργο. Δεν έλεγαν τα έγγραφα του διαγωνισμού, ότι ο προσφοροδότης θα πάρει δώρο 27 διαβατήρια. Εμείς καταγράψαμε αυτά που είδαμε. Για μας είναι σημαντικό και είναι ενδεχόμενη απώλεια εσόδων περίπου 2 εκατομμυρίων, εντοπίσαμε εικονικές πράξεις, έχουμε εντοπίσει να γίνονται αγοραπωλησίες στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, που είδαμε πως ήταν πάρκινγκ και σε άλλη περίπτωση ότι ήταν χωράφι. Πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις και είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις. Εάν κάποιοι πιστεύουν πως όλα καλά όλα ωραία, εμείς διαφωνούμε».

Όπως εξήγησε η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν αμφισβητεί τις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας και του Εισαγγελέα. «Η εκτελεστική εξουσία αμφισβητεί τις δικές μας», αντέτεινε, προσθέτοντας πως «εφόσον ισχύει ο λόγος που η Κυβέρνηση θέλει να πάει στο Ανώτατο για ανάρμοστη συμπεριφορά, πρέπει να μπούμε ότι το Ανώτατο έχει χαρακτηρίσει ήδη τι είναι ανάρμοστη συμπεριφορά στην περίπτωση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Κάποιος πολίτης που θα διαβάσει τι σημαίνει, πιστεύω πως δεν φωτογραφίζει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη». 

Καταλήγοντας ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, «είναι βέβαιη πως κινείται εντός των συνταγματικών πλαισίων. Περιμένουμε να ακούσουμε σε ποιο σημείο της έκθεσης έχουμε υπερβεί τις εξουσίες μας».

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς