Έκανε ένα βήμα ο Ελεγκτής, κάνει το επόμενο η Κυβέρνηση…

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τον Γενικό Ελεγκτή, η απόφαση του οποίου να δημοσιοποιήσει την έρευνα του για τα διαβατήρια, παρά τις συστάσεις και τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν θα έπρεπε στοιχεία να δουν το φως της δημοσιότητας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή, έφερε νέο μέτωπο, το οποίο ωστόσο αυτή τη φορά, θα έχει… λυπημένο τέλος. Και αυτό, γιατί κάποιο από τα δύο στρατόπεδα θα χάσει την μάχη, εάν η κόντρα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε με πέντε σημεία κατά του Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Τα υπονοούμενα για ΑΚΕΛ

Δεδομένης της δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος διεμήνυσε πως η ανοχή του Προέδρου δεν θα συνεχιστεί, και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την δυσφορία του για τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή, κάνοντας λόγο μάλιστα για πολιτικά κίνητρα, η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Κάτι το οποίο ενισχύεται και από την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, πως θα ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των δικών του συνταγματικών εξουσιών.
 
Ως εκ τούτου, το επόμενο βήμα που αναμένεται από πλευράς Κυβέρνησης, είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μάλιστα υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, γυρίζοντας την πλάτη στις όποιες υποδείξεις του έγιναν από τον Γενικό Εισαγγελέα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι κηδεμόνας κανενός και πως ο ίδιος ενεργεία με βάση τις συνταγματικές του εξουσίες.
 
Το σενάριο να υπάρξει νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, δεν μοιάζει ορατό, καθώς είναι κάτι που έγινε στον προηγούμενο γύρο σύγκρουσης μεταξύ των δύο θεσμών, και ενώ όλα έδειχναν πως μπήκαν στη σωστή θέση, αφού εκδόθηκε και… κοινό ανακοινωθέν, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που φαινόταν πως είχε κάνει ένα βήμα πίσω, αιφνιδίασε, δημοσιοποιώντας την έρευνα του και φέρνοντας την οριστική ρήξη.
 
Ως ο μοναδικός… πυροσβέστης στις νέες φωτιές που άναψε ο Ελεγκτής, μοιάζει το Ανώτατο, στο οποίο με βάση τα όσα αναφέρθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης και Γενικού Εισαγγελέα, αναμένεται να οδηγηθεί η κόντρα. Από την άλλη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις έρευνες του, παρά τις όποιες υποδείξεις του έγιναν, δείχνοντας μάλιστα έτοιμος να αντιμετωπίσει την Κυβέρνηση και να υπερασπιστεί τις συνταγματικές του εξουσίες ενώπιον Ανωτάτου. Την ίδια ώρα, έδειξε πως ο ίδιος δεν συμβιβάστηκε με τα όσα είχαν λεχθεί μεταξύ του ιδίου και του Εισαγγελέα στην συνάντηση τους, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση για το ίδιο θέμα, και πως ο ίδιος δεν αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο.
 
Εάν θεωρηθεί δεδομένη η προσφυγή της Κυβέρνησης στο Ανώτατο, το καυτό ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος της προσφυγής. Δηλαδή, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να σταματήσει την οποιαδήποτε έρευνα από πλευράς Ελεγκτή για τα διαβατήρια ενόσω διερευνά η Ερευνητική Επιτροπή ή θα ζητήσει την παύση του; Και αυτό δεδομένου πως ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για ανάρμοστη συμπεριφορά και πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπερβαίνει τις συνταγματικές του εξουσίες, κάτι που ερμηνεύεται από νομικούς κύκλους πως είναι λόγος για να ζητηθεί η παύση του.   
 
Πάντως ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε προειδοποιήσει τον Γενικό Ελεγκτή, παραθέτοντας μάλιστα δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία ο Γιώργος Σαββίδης απασφάλισε και με έντονο ύφος, πολύ διαφορετικό από αυτό που μας συνώθησε ως υπουργός Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
 
Η ενδεχόμενη προσφυγή στο Ανώτατο, αναμένεται να χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα, ωστόσο η οποιαδήποτε απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα, αναμένεται να είναι καθοριστική και η πιθανή ήττα, είναι σίγουρα κάτι που «πονοκεφαλιάζει» τα δύο στρατόπεδα. Από την μια ο Γενικός Ελεγκτής, σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση εναντίον του, δίνει έναυσμα για πολιτική κριτική και διαφαίνεται πως ξεπέρασε τα όρια, άρα κερδίζει έδαφος η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, η Κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη και ενισχύει τη φημολογία περί προσπάθειας φίμωσης.
 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει κόκκινη κάρτα στον Οδυσσέα η Κυβέρνηση-«Η ανοχή δεν θα συνεχιστεί»

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα