Άναψαν τις μηχανές ενόψει Βουλευτικών τα κόμματα-Πότε παρουσιάζουν ψηφοδέλτια

Με τις μηχανές τους το φουλ, αλλά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες τα κόμματα τρέχουν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, για να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια τους, με τις όσο το δυνατό καλύτερες επιλογές, που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν και που θα τους βάλουν στη νέα βουλή ενδυναμωμένους. 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω κορωνοϊού σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στα κόμματα, ιδιαίτερα σε εκείνα που η συζήτηση για τους συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια ξεκινά από τις τοπικές οργανώσεις και ολοκληρώνεται στα ανώτατα κομματικά στρώματα. Κι αυτό διότι λόγω των περιορισμών του αριθμού των ατόμων, η σύγκληση των κομματικών οργάνων σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε Λεμεσό και Πάφο είναι δύσκολη έως ανέφικτη. 

Κάθε κόμμα με βάση τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του, βρίσκεται σε διαφορετική φάση σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις εκλογές. Τα δύο μεγάλα κόμματα, αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα τους υποψήφιους τους για τις βουλευτικές εκλογές μετά τον νέο χρόνο, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα οι εξελίξεις τρέχουν και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός Δεκεμβρίου. Ήδη ΕΔΕΚ και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ, έχουν ανακοινωθεί. 

Συνέδριο και μετά ανακοινώσεις στον ΔΗΣΥ
Αν και οι διεργασίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ήδη σε αρκετές επαρχίες έχουν κλειδώσει οι υποψήφιοι στον Δημοκρατικό Συναγερμό, οι επίσημες ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν μετά τη διεξαγωγή του Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις εννέα και δέκα Ιανουαρίου. 

Ήδη τα ψηφοδέλτια σε Λάρνακα, Πάφο και Κερύνεια έχουν κλειδώσει, ενώ παραμένουν μικρές εκκρεμότητες σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Αμμοχώστου. Σε ότι αφορά το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος αυτό θα διεξαχθεί διαδικτυακά το διήμερο εννέα μα δέκα Ιανουαρίου. Στο Συνέδριο αναμένεται να εγκριθούν καταστατικές αλλαγές, με βασικό άξονα την αύξηση της διαφάνειας, σε ότι αφορά τους υποψήφιος βουλευτές.

Μετά το Συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους, ενώ σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις στα ψηφοδέλτια των επαρχιών, τότε θα στηθούν κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να συμβεί στη Λεμεσό, όπου μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 13 πρόσωπα για τις 12 θέσεις του ψηφοδελτίου. 

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην εκλογική διαδικασία, δεν θα συμπεριληφθούν ο Ευθύμιος Δίπλαρος, λόγω της θέσεως του ως αντιπρόεδρος στο κόμμα, οι υποψήφιοι κάτω των 35% και οι γυναίκες αν είναι λιγότερες από τρεις. 

Πάντως σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να στηθούν κάλπες στη Λεμεσό, τότε οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου. Σε ότι αφορά τους αριστείνδην υποψηφίους, αυτοί θα πρέπει να ανακοινωθούν νωρίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να υπολογισθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια. 

Ξεκινούν οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ
Σε εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να μπουν οι διεργασίες και στο ΑΚΕΛ αυτή την εβδομάδα, με την διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων να ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα θέσει τους βασικούς στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές, ενόψει των εκλογών. Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να κλειδώσουν τα στελέχη του κόμματος που θα επωμιστούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο το βάρος της προεκλογικής. 

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ΑΚΕΛ από τη Δευτέρα επτά Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, θα τρέξουν οι διαδικασίες σε επαρχιακό επίπεδο, όπου με βάση το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν οι τοπικές συνελεύσεις στις οποίες τα μέλη του κόμματος μπορούν να υποδείξουν τους υποψηφίους που επιθυμούν. Το συγκεκριμένο εγχείρημα στην παρούσα φάση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. 

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις μέσω της τεχνολογίας για να διεξαχθεί ομαλά ο διάλογος με τη βάση του κόμματος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να εγκριθούν από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις στις αρχές Φεβρουαρίου και ακολούθως να επικυρωθούν από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Πάντως απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διεργασίες για καταρτισμό των ψηφοδελτίων του κόμματος, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε την περασμένη Πέμπτη, πως «΄δεν είμαστε όπως τα υπόλοιπα κόμματα που ο ηγέτης αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σε κάθε επαρχία. Εμείς θέλουμε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία το κομματικό σύνολο. Έχουμε συζητήσει με τις επαρχιακές ηγεσίες, έχουν κάνει τον δικό τους προβληματισμό για όλα αυτά τα ζητήματα εδώ και αρκετούς μήνες».

«Τώρα ξεκινά η διαδικασία όπου τα μέλη του Κόμματος σε τοπικό επίπεδο θα υποβάλουν τις δικές τους τις προτάσεις, θα συγκεντρωθούν οι υποψηφιότητες, θα γίνει Επαρχιακή Συνδιάσκεψη -εκείνοι οι οποίοι θα αποδεχτούν να είναι στη διαδικασία θα τεθούν σε ένα κατάλογο- και η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη θα αποφασίσει για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σε κάθε επαρχία. Όλη αυτή η διαδικασία θα είναι έτοιμη αρχές του Φλεβάρη», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. 

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο του κόμματος, τελικά αναβλήθηκε για να διεξαχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2021. 

Προχωρημένες οι διαδικασίες στα υπόλοιπα κόμματα
Στην αντίπερα όχθη, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του σε όλες τις Επαρχίες. Για την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, απομένουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών. 

Βασικός στόχος του ΔΗΚΟ ενόψει των εκλογών, είναι η διατήρηση, αν όχι η ενίσχυση των ποσοστών του, ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των διαγραφών και των αποχωρήσεων των προηγούμενων χρόνων και το κόμμα να οδηγηθεί μακριά από την εσωστρέφεια στο μέλλον. 

Πολύ πιο προχωρημένες από τα υπόλοιπα κόμματα, είναι οι διαδικασίες στην ΕΔΕΚ, όπου έχουν ήδη παρουσιαστεί επίσημα οι υποψήφιοι σε τρεις επαρχίες, την Κερύνεια, την Πάφο και τη Λάρνακα. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις υπόλοιπες επαρχίες τα ψηφοδέλτια είναι κλειστά και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

Στην ΕΔΕΚ επικρατεί αισιοδοξία πως η δυναμική που δημιουργείται μετά και από την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών, στελέχη της οποίας θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ, θα καταφέρουν να ενισχύσουν τα ποσοστά της στη νέα Βουλή. Σε ότι αφορά την προεκλογική εκστρατεία, ήδη έχουν γίνει οι σχετικοί μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί, οι οποίοι ωστόσο, θα υλοποιηθούν αναλόγως και της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και των διαταγμάτων που θα βρίσκονται σε ισχύ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται και το Κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές με στόχο, όπως μας λέχθηκε από ηγετικά στελέχη του κόμματος, την αύξηση της παρουσίας του στη Βουλή. Ήδη οι διεργασίες έχουν προχωρήσει και μέχρι τις τα μέσα Δεκεμβρίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και των έξι ψηφοδελτίων. Εξάλλου η Ελένη Θεοχάρους έχει ανακοινώσει τους έντεκα πρώτους υποψηφίους του Κινήματος με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα όσον αφορά τη συνέχεια. 

Στην Αλληλεγγύη, επικεντρώνονται στην δημιουργία ψηφοδελτίων με έντονο το στοιχείο της ανανέωσης και της παρουσίας νέων επιστημόνων. Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα, αφού η νέα είσοδος στη Βουλή θα εδραιώσει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ωστόσο δεν παραβλέπονται και οι δυσκολίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική πτυχή της προεκλογικής περιόδου, που σε συνθήκες πανδημίας, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. 

Πάντως ένα μεγάλο ερωτηματικό αφορά την επαρχία που θα επιλέξει τελικά να κατέλθει ως υποψήφια η πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα κατέβει οριστικά στη Λεμεσό, ενώ κάνει σκέψεις να μην κατέβει ούτε στη Λευκωσία. Η κ. Θεοχάρους, αναμένεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών. 

Σχεδόν κλειστά είναι και τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Οικολόγων, όπου απομένουν κάποιες εκκρεμότητες σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, κράτησαν λίγο πίσω τις εξελίξεις και καθυστερούν τις ανακοινώσεις, αφού με βάση το καταστατικό του κόμματος, απαιτούνται επαρχιακές συνελεύσεις για επικύρωση των ψηφοδελτίων. Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, πλέον το Κίνημα θα κινηθεί με βάση τα πρωτόκολλα ώστε να συνέλθουν τα επαρχιακά όργανα και να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις. 

Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε Επαρχία, ωστόσο δεν έχει παρθεί απόφαση αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εξάλλου πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, για πιθανή συνεργασία με τους Ανεξάρτητους της Άννας Θεολόγους, χαρακτηρίζονται αναληθείς και εκτός τόπου και χρόνου, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος. 

Εβδομάδα οριστικών αποφάσεων, είναι αυτή που μπαίνει και σε ότι αφορά την Δημοκρατική Παράταξη. Ο Μάριος Καρογιάν και οι στενοί του συνεργάτες συνεχίζουν την αξιολόγηση υποψηφιοτήτων, με το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του κόμματος να είναι ήδη κλειστό. 

Η μεγάλη εκκρεμότητα, ακούει στο όνομα «Πλατφόρμα των Πέντε» αφού εντός των επόμενων ημερών, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή των αποχωρησάντων από το ΔΗΚΟ και υπό ποιο καθεστώς στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο, είναι η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια ως συνεργαζόμενα άτομα και η διατήρηση της Πλατφόρμας ως ξεχωριστής οντότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές. 

Προχωρημένες είναι και οι διεργασίες στο ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ κατέρχεται στις εκλογές με βασικό στόχο να ενισχύσει τα ποσοστά του και να συνεχίσει την αθροιστική αύξηση των ψήφων του, κάτι που πέτυχε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που συμμετείχε μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά το κόμμα θα παρουσιάσει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο με 56 υποψήφιους, στο οποίο πέραν των κομματικών στελεχών θα συμμετάσχουν και υπερκομματικές προσωπικότητες. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κόμμα δέχθηκε πολλές προτάσεις, πέραν των 56 για υποψηφίους και σε αυτή τη φάση γίνεται φιλτράρισμα ώστε να επιλεχθούν οι καλύτεροι δυνατοί υποψήφιοι. 

Όπως και να έχει οι επίσημες ανακοινώσεις και το πλήρες ψηφοδέλτιο του κόμματος, αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2021. 

Δειτε Επισης

Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων