Κυριακή 24 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σε καθεστώς lockdown μέχρι το καλοκαίρι του 2021 η ΑΟΖ

  28/11/2020 06:53
Σε καθεστώς lockdown μέχρι το καλοκαίρι του 2021 η ΑΟΖ

Σε καθεστώς lockdown μέχρι το καλοκαίρι του 2021 η ΑΟΖ

  28/11/2020 06:53

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίζει να αλωνίζει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε πλήρη αναστολή λόγω της απόφασης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα αδειοδοτημένα οικόπεδα.

Το 2020, είχε χαρακτηριστεί ως έτος γεωτρήσεων για την Κύπρο, αφού σχεδόν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα 13 οικόπεδα, προγραμμάτιζαν εργασίες που είχαν δρομολογηθεί και που ωστόσο, λόγων της πανδημίας αναβλήθηκαν.

Όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η ίδια η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου τα πράγματα λόγω των περιορισμών της πανδημίας έχουν καταστήσει έργα, όπως οι γεωτρήσεις ιδιαίτερα περίπλοκα. Όπως εξήγησε, οι αδειοδοτημένες εταιρείες έχουν μεταθέσει το γεωτρητικό τους πρόγραμμα για το δεύτερο μισό του 2021».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει πριν από κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, εντός του 2020 ήταν προγραμματισμένες οκτώ γεωτρήσεις, όσες δηλαδή έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία ENI και ΤΟΤΑL, είχε προγραμματίσει την διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο έξι, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης του κοιτάσματος «Καλυψώ». Επίσης στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί και η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, στο οποίο παρεμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό από το να εκτελέσει γεώτρηση το SAIPEM 12000 το 2018.

Ερευνητικές γεωτρήσεις ήταν προγραμματισμένες και για τα οικόπεδα δύο, επτά, οκτώ και εννέα στα οποία μετά και την υπογραφή των νέων συμβολαίων πέρυσι ΕΝΙ και TOTAL συνεργάζονται με την ιταλική εταιρία να είναι η διαχειρίστρια.

Παράλληλα η ExxonMobil προγραμμάτιζε για το 2020 δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» που θα επιβεβαίωναν τις ανακαλύψεις που είχαν προηγηθεί το 2019. Επιβεβαιωτική γεώτρηση, του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προγραμμάτιζε και η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το οικόπεδο 12, η οποία επίσης μετατέθηκε για το 2021. 

Πάντως για το τεμάχιο «Αφροδίτη», οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Chevron, την νέα εταιρία που εξαγόρασε τη Noble και πλέον διαχειρίζεται το τεμάχιο, οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει και τοποθετούσαν την εξαγωγή του αερίου εντός του 2025, παραμένουν αναλλοίωτοι και αποτελούν πρωταρχικό στόχο και της ίδιας της εταιρίας. 

Στους αρχικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Ενέργειας και των εταιριών, ήταν εξάμηνη αναβολή και έναρξη των ερευνητικών ή επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα της πανδημίας και την ραγδαία εξάπλωση και του δεύτερου κύματος, οι γεωτρήσεις μετατίθενται πλέον μετά την άνοιξη του νέου χρόνου, ενώ το γεωτρητικό πρόγραμμα, επί της ουσίας να βρίσκεται σχεδόν ενάμιση χρόνο πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Αυτό που επισημαίνεται από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας, είναι πως βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις εταιρείες με τις οποίες έχουν σχεδιαστεί διάφορα σενάρια επί χάρτου για τα επόμενα βήματα, βεβαιώνοντας πως όλα όσα ήταν προγραμματισμένα να γίνουν θα γίνουν εν καιρώ.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας