Στο καναβάτσο της διαφθοράς με αυτογκόλ και η ένοχη σιωπή με φόντο τις εκλογές

Με απόσταση από τα γεγονότα και σε κρίσιμη χρονική περίοδο, έσκασε σαν βόμβα στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, η συνέντευξη του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Βενιζέλου Ζαννέτου που καταδικάσθηκε για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, στην εφημερίδα «Καθημερινή», που ούτε λίγο ούτε πολύ, έξυσε τις πληγές χρόνων που είχε αφήσει στο κόμμα το συγκεκριμένο σκάνδαλο. 

Η ανακίνηση του θέματος μετά από τόσο καιρό, σχεδόν πέντε χρόνια από την αυλαία που έπεσε στο Δικαστήριο, μόνο προβλήματα δημιούργησε στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αφού την ώρα που έπαιζε το χαρτί της διαφθοράς κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, βρέθηκε στο καναβάτσο για να δίνει εξηγήσεις για αμαρτίες του παρελθόντος. 

Η συνέντευξη Ζαννέτου δημιούργησε και εσωτερικά ζητήματα στο κόμμα, αφού δεν γνώριζαν για την πρόθεση του στελέχους του κόμματος να ανοίξει σε αυτή τη φάση το κεφάλαιο Δρομολαξιάς. Αν και επί της ουσίας, ο Βενιζέλος Ζαννέτος στη συνέντευξη του στη Μαρίνα Οικονομίδου, υπεραμύνθηκε του κόμματός του, ισχυριζόμενος πως στο ΑΚΕΛ γνώριζαν μόνο όσα έλεγε ο Νίκος Κατσουρίδης, ως υπεύθυνος για θέματα που αφορούσαν τη CYTA, ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεν καταδικάστηκε για χρηματισμό, αλλά για εκβιασμό, σε μια δίκη που, όπως υποστήριξε, έγινε με στημένους μάρτυρες κατηγορίας.

Υπενθύμιση για τη Δρομολαξιά
Υπενθυμίζεται για την ιστορία, πως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ήταν ο Νίκος Λίλλης, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο κ.Ζαννέτος, λάμβανε οδηγίες από τον Νίκο Κατσουρίδη. Βέβαια στη σκιά της συνέντευξης Ζαννέτου, ο Νίκος Λίλλης επανήλθε βάζοντας νέες φωτιές στο ΑΚΕΛ, αυτή τη φορά δημοσιοποιώντας την απόδειξη καταβολής δωρεάς 100 χιλιάδων ευρώ στο κόμμα, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, να δείξει τη σχέση του κόμματος με το σκάνδαλο.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, αρκετά χρόνια μετά, δεν πρόκειται να μείνουν ως εδώ, αφού ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μετά την αποφυλάκιση του επανεκλέγηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, θα επανέλθει σύντομα με ένα βιβλίο, στο οποίο όπως σημειώνει, αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο.

Το… ηθικό πλεονέκτημα
Κι εκεί που το ΑΚΕΛ, βρισκόταν στην επίθεση χτυπώντας αλύπητα την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό για διαφθορά, κυρίως με αφορμή το σκάνδαλο των διαβατηρίων και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, έχασε το όποιο πλεονέκτημα είχε, τόσο μετά και από την εμπλοκή του εν ενέργεια βουλευτή του Χριστάκη Τζιοβάνη στα βίντεο του αραβικού δικτύου, όσο και με την επαναφορά της Δρομολαξιάς στην επικαιρότητα, μετά από την ενέργεια μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ίδιου του κόμματος. 

Την ώρα που ο μέσος πολίτης, δίκαια, ρίχνει την ευθύνη για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς σε όλα ανεξαιρέτως τα παραδοσιακά κόμματα και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα του τόπου, τα κόμματα από την αρχή των αποκαλύψεων, αντί να αντικρίσουν το πρόβλημα κατάματα, να πουν το δικό τους mea culpa και να εργαστούν προς πάταξη της, επιμένουν σε πόλεμο χαρακωμάτων, με ανταλλαγή χαρακτηρισμών μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων. Περιορίζονται δηλαδή στον πόλεμο της ατάκας, αντί στη μάχη κατά του προβλήματος. 

Από την άλλη πλευρά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, βρήκε στη συνέντευξη Ζαννέτου τη σανίδα που επιζητούσε, ώστε να βγει στην αντεπίθεση και να «πληρώσει» με το ίδιο νόμισμα, τις επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων από το ΑΚΕΛ. Με καθημερινές και ιδιαίτερα καυστικές ανακοινώσεις, σε ένα έντονο ύφος, η Πινδάρου επιστρέφει τα πυρά στην Εζεκία Παπαϊωάννου. «Κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ ομολόγησαν αυτό που η κοινωνία ήδη γνωρίζει. Ότι το κόμμα τους είναι ταυτισμένο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Με τη γνώση και συμμετοχή της Γραμματείας του. Το ΑΚΕΛ έχασε τη λαλιά του. Δεν απαντά», δήλωσε σε μια από τις παρεμβάσεις του για το ζήτημα ο εκπρόσωπος Τύπου τη ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος στο twitter ανέβηκε ένα tweet το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως στο ΑΚΕΛ, στελέχη του οποίου κατηγόρησαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό για γλώσσα πεζοδρομίου. «Η Γραμματεία του ΑΚΕΛ που κατά τον Ζαννέτο ήταν πλήρως ενήμερη για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, τελικά θα μπει σε πτήση αντί να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους. Έχει και το... λιλλή σε μετρητά από το Λίλλη, για τα έξοδα της πτήσης. Θα προσγειωθεί όμως στο Βενιζέλος». Λίγο αργότερα το επίμαχο tweet διαγράφηκε. 

Η αλά καρτ κριτική
Μια άλλη πτυχή που αναφύεται μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι η στάση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος και ρυθμιστή των ισορροπιών εντός της Βουλής. Το Δημοκρατικό Κόμμα που τις τελευταίες εβδομάδες εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Κυβέρνησης, μετά τις αποκαλύψεις Ζαννέτου, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις και να μην τοποθετηθεί για το θέμα. 

Για πολλούς η στάση που επέλεξε να κρατήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σχετίζεται με την ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κομμάτων, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ενόψει, δηλαδή, των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, αλλά και με βάθος τριετίας ενόψει των προεδρικών του 2023. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παραδοχή, τα καρφιά για το... λιλλή του Λίλλη και η προσγείωση στο «Βενιζέλος»

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού