Πέμπτη 8 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Η πρώτη αντίδραση Ρωσίας μετά την αναγνώριση του Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο

  26/11/2020 08:55
Η πρώτη αντίδραση Ρωσίας μετά την αναγνώριση του Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο

Η πρώτη αντίδραση Ρωσίας μετά την αναγνώριση του Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο

  26/11/2020 08:55
Με πυρά κατά του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου, απάντησε η Ρωσία, στην απόφαση της Κυπριακής Εκκλησίας να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας.
 
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι υπέδειξε πως το σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία τους απασχολεί πολύ και πρόκειται για ένα σχίσμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, να αναγνωρίσει την λεγόμενη ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, τονίζοντας πως ούτε στην Κύπρο υπάρχει ενότητα για αυτό το θέμα.  
 
Κληθείς να σχολιάσει αν για τη Ρωσία η απόφαση αυτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρείται πολιτικό ζήτημα ή εκκλησιαστικό, ο πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε πως δεν είναι μυστικό ότι ασκείται πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να αναγνωρίσει την ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας.
 
«Εδώ είναι πολιτική βεβαίως. Πρώτα από όλα πρέπει να κυριαρχήσουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες. Είμαστε σίγουροι πως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διακρατικές σχέσης Ρωσίας και Κύπρου. Ανησυχούμε πολύ επειδή η Κύπρος συνδέεται με τη Ρωσία, με διάφορους τρόπους. Πολιτικούς, θρησκευτικούς, Οικονομικούς. Θέλουμε ενότητα στην ορθοδοξία μας».
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι, ο κ. Οσάτσι αρκέστηκε να πει μόνο ότι για τη Ρωσία θεωρείται εξωτερική εμπλοκή. Ερωτηθείς αν είχε κάποια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο ή με κάποιο άλλο ιεράρχη, πριν την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Στανισλάβ Οσάτσι ξεκαθάρισε πως δεν είχε με κανένα συνάντηση, αφού δεν θα ήθελε να επηρεάσει με κανένα τρόπο, ενώ υπέδειξε πως ως πολιτεία δεν επεμβαίνουν στα εκκλησιαστικά θέματα, απλά παρακολουθούν στενά.
 
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και τα βήματα που έκανε για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε πως «πρώτα ο Βαρθολομαίος προκάλεσε το σχίσμα και στην Κύπρο είναι κρίμα αυτό που γίνεται. Δεν είμαι αρμόδιος για να ερμηνεύω τα βήματα που κάνει ο Αρχιεπίσκοπος». Ενώ, όταν ειπώθηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την απόφασή του, με βάση την ενότητα της εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, ο κ. Οσάτσι απάντησε «δεν νομίζουμε έτσι».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας