Η περίεργη προεκλογική, το διακύβευμα και το κόμμα που αποκτά ρόλο ρυθμιστή

Η πορεία της πανδημίας, οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, το μέτωπο της οικονομίας που είναι άμεσα συνυφασμένο με τον κορωνοϊό, αλλά και το αρνητικό κλίμα για την πολιτική και τους πολιτικούς που δημιουργείται ανάμεσα στους πολίτες, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καθιστούν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, διαφορετικές και ιδιαίτερα κρίσιμες για τον τόπο.

Τα κόμματα ήδη ξεκίνησαν τους σχεδιασμούς τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού με βάση τα δεδομένα της πανδημίας σε αυτή τη φάση αλλά και με άγνωστο ορίζοντα για την ημερομηνία λήξης της πανδημίας, η προεκλογική περίοδος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να διεξαχθεί με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο που διεξαγόταν στο παρελθόν. 

Όπως και σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έτσι και στα κόμματα οι αναπροσαρμοσμένοι σχεδιασμοί έχουν ως αιχμή του δόρατος την τεχνολογία. Για τα πρωτοφανή δεδομένα, τα μεγάλα διακυβεύματα αλλά και τις εκτιμήσεις του για τις εκλογές, μίλησε στον REPORTER o εκλογικός αναλυτής, Δρ. Νάσιος Ορεινός. 

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Δρ. Ορεινός εξήγησε πως με δεδομένες τις δυσκολίες για συγκεντρώσεις, σίγουρα θα επηρεάσει, με πιο πολλά πράγματα πλέον να γίνονται διαδικτυακά, κυρίως μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η προσωπική επαφή των κομμάτων και των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους , σίγουρα θα είναι μικρότερη, κάτι που πάντως δυσκολεύει και το έργο των εκλογολόγων. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό αυτή η αλλαγή, ενδεχομένως να έχει και θετικό, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο σε ότι αφορά την συμμετοχή στις εκλογές. 

«Σίγουρα με την αύξηση της επαφής μέσω τον μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα καταφέρεις να εντοπίσεις καλύτερα τους νέους ειδικά της ηλικιακής ομάδας 18-24 όπου η αποχή φτάνει μέχρι και 50%. Όμως δεν σημαίνει ότι θα τους πείσεις να πάνε να ψηφίσουν. Οι δύο ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη αποχή, είναι οι νέοι μέχρι 24 ετών 50% αποχή και οι ηλικιωμένοι 65+ έχουν επίσης 50% αποχή όμως για διαφορετικούς λόγους. Συνεπώς με την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων στην προεκλογική, το μήνυμα δεν θα φτάσει στους ηλικιωμένους. Στους νέους το μήνυμα θα φτάσει, ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως θα πειστούν να προσέλθουν στις κάλπες», εξήγησε. 

Μια άλλη πτυχή που ανέδειξε ο κ. Ορεινός είναι πως τα μεγαλύτερα κόμματα που έχουν και μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, θα έχουν πιο εύκολο έργο για να κάνουν μια καμπάνια online. Στα μικρότερα κόμματα που έχουν περιορισμένα χρήματα θα δυσκολευτούν. 

Από την άλλη πλευρά από αυτές τις περίεργες συνθήκες θα επηρεαστούν και οι ίδιοι οι πολίτες. Μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, να μην είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα επικρατεί τις ημέρες των εκλογών, και πόσο μεγάλη θα είναι η αποχή. Μάλιστα σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου, ο Δρ. Ορεινός υπέδειξε πως  τη θεωρεί εντελώς λανθασμένη. «Πέραν των όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ από όπου πρέπει να παίρνουμε μαθήματα, παρεμβαίνουμε και στη φιλοσοφία των εκλογών η οποία φιλοσοφία λέει ότι οι εκλογές γίνονται πίσω από την κάλπη με μυστικότητα. Θεωρώ προσωπικά ότι δεν κατοχυρώνουμε την αμεροληψία και την μυστικότητα που είναι δύο βασικοί πυλώνες των εκλογών». είπε. 

Οι κομματικοί μηχανισμοί
Τα κόμματα θα ενεργοποιήσουν τους παραδοσιακούς μηχανισμούς τους, εκτίμησε ο Δρ. Ορεινός, επισημαίνοντας πως θα το πράξουν με ένα παράλληλο τρόπο και ίσως σε μικρότερο βαθμό από ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία. «Οι πυρήνες σε ενορίες και κοινότητες, και μικρές συγκεντρώσεις σίγουρα θα γίνουν. Είδαμε και στις ΗΠΑ τον Τραμπ που έκανε μια παραδοσιακή εκστρατεία, face to face και έχασε, ενώ ο Μπάιντεν που δεν έκανε κέρδισε. Στην Κύπρο όμως τα μεγάλα κόμματα γνωρίζουν πως αν δεν κινηθούν με τον παραδοσιακό τρόπο μπορεί να χάσουν και δεν θα το επιτρέψουν. Θα σκεφτούν κάποιους νέους τρόπους. Μπορεί να κάνουν εκδηλώσεις με πρωτόκολλα. Άρα νομίζω ότι θα υπάρξει μια σχετική προεκλογική, σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά όχι εντελώς νέα. Σίγουρα θα παίξει το online πάρα πολύ», εκτίμησε ο Νάσιος Ορεινός. 

Η διαφθορά και τα σκάνδαλα πως θα επηρεάσουν
Ερωτηθείς για το πως θα επηρεάσουν τις εκλογές οι αποκαλύψεις του Al Jazeera και όσα ακολούθησαν, ο Δρ. Ονειρός, σημείωσε πως αν είχαμε εκλογές τις ημέρες που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο ή μετά από μια με δύο εβδομάδες, σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα σε κάποια κόμματα. «Πολλά άτομα εκείνες τις ημέρες έλεγαν πως δεν θα πάμε να ψηφίσουμε. Τώρα φυσικά δεν αναμένω ότι θα κρατήσει αυτή η ένταση ως την ημέρα των εκλογών, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν απογοητευτεί. Αυτό όμως δεν το μετράς εύκολα αριθμητικά. Πρέπει να γίνουν έρευνες μετά τις εκλογές για να διερευνήσουμε τους λόγους που δεν πήγαν όσοι δεν πήγαν». Θα επηρεάσει, κατέληξε, αλλά σε ένα σχετικά μικρό βαθμό, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε έξι μήνες μέχρι τις εκλογές, που είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. 

Έξι με οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για πόσα και ποια κόμματα θα βρίσκονται στη νέα βουλή, ο Δρ. Ορεινός, θεωρεί πως ο αριθμός των κομμάτων θα είναι μεταξύ έξι και οκτώ. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια κόμματα που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, εξασφαλίζουν την παραμονή τους, ενώ υπάρχουν και αρκετά ερωτηματικά.  «Το ερωτηματικό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπουν αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Θεωρώ σίγουρη την είσοδο στη Βουλή του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, αλλά και του ΕΛΑΜ, άρα πέντε. Και μετά έχουμε τους υπόλοιπους με σχετικό ερωτηματικό. 

«Οι Οικολόγοι για παράδειγμα», πρόσθεσε, «σε πρόσφατη δημοσκόπηση που κάναμε φαίνονται ανεβασμένοι, και περιμένω να δω και την επόμενη δημοσκόπηση, όμως θεωρώ ότι εύκολα ή δύσκολα θα μπουν, άρα έχουμε έξι κόμματα. Μετά έχουμε δύο ερωτηματικά την Αλληλεγγύη και την Δημοκρατική Παράταξη. Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν ανακοινώθηκαν όλοι οι συνδυασμοί. Υπάρχει και η Άννα Θεολόγου, αλλά και κάποιες άλλες ομάδες πολιτών, που ίσως να ετοιμάζονται για ανακοινώσεις. Αν μιλάμε για τα γνωστά κόμματα έχουμε έξι που θα μπουν και δύο που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε.

Ειδικότερα, για τη Δημοκρατική Παράταξη, υπογράμμισε πως, οι Ευρωεκλογές δεν έχουν σχέση με τις Βουλευτικές. Σίγουρα το ποσοστό που έλαβε η ΔΗΠΑ στις Ευρωεκλογές δείχνει μια καλή προοπτική και μάλλον έχουν πολλές ελπίδες, όμως οι ψήφοι των Ευρωεκλογών δεν τους βάζουν στη Βουλή, 

Τα κριτήρια των ψηφοφόρων
Ερωτηθείς για τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι Κύπριοι, κι αν κάποιες εξελίξεις που αναμένονται θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Δρ. Ορεινός εξήγησε πως παραδοσιακά ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις θέτει δύο βασικά κριτήρια με τα οποία κάνει τις επιλογές του, το Κυπριακό και την Οικονομία. Σε ότι αφορά την οικονομία, υπέδειξε πως οι εξελίξεις θα είναι άμεσα συνυφασμένες με την πορεία της πανδημίας και πότε θα έχουμε το εμβόλιο, ώστε να επιστρέψουμε, όσο γίνεται σε κανονικούς ρυθμούς. 

Εξίσου σημαντικές θα είναι και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου εάν γίνει η τελικά η άτυπη πενταμερής, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει και πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα. Πέραν των δύο, πρόσθεσε ο Νάσιος Ορεινός, υπάρχουν και άλλα επί μέρους κριτήρια, όπως ένας δυνατός ή δημοφιλής υποψήφιος, το ποιος είναι ο αρχηγός ενός κόμματος κτλ. 

Επιπρόσθετα, ενδεχομένως μέχρι τον Μάιο να υπάρξουν εξελίξεις και στο θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη. Επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις από το Al Jazeera και ποιο αντίχτυπο θα έχουν στο πολιτικό σύστημα. «Συνεπώς είναι μια περίοδος που πάντα είναι σημαντική, ειδικά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όμως αυτή τη φορά κρύβει κάποιες παγίδες τις οποίες γνωρίζουμε αλλά δεν ξέρουμε αν θα τις πατήσουμε ή όχι. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το Κυπριακό, η οικονομία, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες πανδημίας αλλά και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως τα βίντεο του Al Jazeera, η λίστα Γιωρκάτζη κτλ.», κατέληξε ο εκλογικός αναλυτής Δρ. Νάσιος Ορεινός.

Το διακύβευμα των εκλογών
Σε ότι αφορά το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών, υπέδειξε πως αυτά είναι πάρα πολλά και διαφορετικά για κάθε κόμμα. Κάποια, σημείωσε, είναι τα ίδια σε όλες τις εκλογές, κάποια όμως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι διαφορετικά. Ακολουθεί η ανάλυση του Δρ. Ορεινού

1) Ποιος θα είναι πρώτος ποια η διαφορά με τον δεύτερο

Στην τελευταία δημοσκόπηση που κάναμε, είδαμε ότι η διαφορά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι πιο μικρή αυτή τη στιγμή από ότι ήταν στις δημοσκοπήσεις για τις προηγούμενες εκλογές όπου φάνηκε ότι ήταν η ορθή. Είχαμε προβλέψει διαφορά τέσσερις με πέντε μονάδες και την ημέρα των εκλογών ήταν πέντε. Τώρα βρίσκουμε διαφορά 2,5%. Δεν ξέρω αν αυτό προμηνύει κάτι. Θα το δούμε στην πορεία. Το ποια θα είναι η διαφορά έχει σημασία για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πως ακολουθούν Προεδρικές Εκλογές μετά και ακούμε διάφορα σενάρια. Εγώ προσωπικά, δίνω τεράστια σημασία στα ποσοστά των κομμάτων, διότι ήδη έχουν σχηματιστεί κάποιες συμμαχίες, ενόψει των προεδρικών και ενόψει της προεδρίας της Βουλής. 

2) Το ποσοστό του ΔΗΚΟ σε σχέση με αποχωρήσεις

Το δεύτερο είναι εάν θα καταφέρει το ΔΗΚΟ να βγει αλώβητο από τις διαγραφές που έκανε και από όσους αποχώρησαν στη συνέχεια. Έχει σημασία αν το ΔΗΚΟ πιάσει 10% ή 13%. Αν πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 12% τότε κλείνει ο κύκλος των αποχωρήσεων, τελειώνει η κουβέντα αν δημιούργησαν πρόβλημα στο κόμμα και πλέον ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστος. 

3) Η εξαργύρωση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών στην ΕΔΕΚ

Το τρίτο αφορά την ΕΔΕΚ και εάν θα καταφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος να εξαργυρώσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ή όχι. Κι αυτό θέλουμε να το δούμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πώς θα επηρεάσει το κόμμα η υπόθεση του Δημήτρη Παπαδάκη καθώς και ποια δυναμική θα δημιουργήσει η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα. 

4) Το ΕΛΑΜ

Η πορεία του ΕΛΑΜ είναι ένα άλλο διακύβευμα. Από το 2009 που εμφανίστηκε και έλαβε 690 ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, προσθέτει αριθμητικά στις ψήφους του και έφτασε να έχει 23 χιλιάδες το 2019. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό το φαινόμενο θα συνεχισθεί

5) Τα μικρότερα κόμματα

Το πέμπτο αφορά την πορεία των μικρότερων κομμάτων. Για παράδειγμα αν η ΔΗΠΑ θα καταφέρει να μπει ή όχι στη Βουλή. Έχει σημασία εάν καταφέρει να μπει στη Βουλή για τις ισορροπίες εντός του κόμματος. Και ακόμα πιο σημαντικό, είναι αν θα καταφέρει να μπει με περισσότερους από δύο βουλευτές, πράγμα που θα σημαίνει, πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής. Εάν μπει μόνο με δύο βουλευτές, πάλι θα είναι ένα ζήτημα, εάν υπολογίσουμε τη δυναμική που θα έπρεπε να δώσουν υπό κανονικές συνθήκες οι βουλευτές που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ και όπως φαίνεται θα συνεργαστούν με το κόμμα του Μάριου Καρογιάν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι Οικολόγοι, τους οποίους εντοπίζουμε λίγο ανεβασμένους στις εκλογές. Σε αυτό μπορεί να συνέτεινε και η αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα πράξει η Αλληλεγγύη, η οποία είναι χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. 

6) Η επόμενη ημέρα

Η δική μου η άποψη είναι εξής. Επειδή συζητιέται γράφεται και γενικά προδιαγράφεται η συνεργασία στις Προεδρικές μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, θέλουμε να δούμε αν τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν πλειοψηφία στη Βουλή και αντίθετα αν ο ΔΗΣΥ που στρέφεται προς την ΔΗΠΑ, από τη στιγμή που το ΔΗΚΟ δεν θα στηρίζει εντός της Βουλής, θα έχουν πλειοψηφία. Νομίζω είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Σε περίπτωση που κανένας εκ των δύο πλευρών δεν λάβει την πλειοψηφία εντός της Βουλής, υπάρχει η πιθανότητα, εάν πάει καλά, η ΕΔΕΚ και ο Μαρίνος Σιζόπουλος να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή των ισορροπιών εντός της Βουλής. 

Βέβαια αν το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ θέλουν μόνο δύο έδρες για την πλειοψηφία θα μπορούν να τις πάρουν και από αλλού, όμως αν σε μια από τις δύο πλευρές λείπουν περισσότερες ψήφοι τότε είναι πιο πιθανό η ΕΔΕΚ να αποκτήσει αυτόν τον ρυθμιστικό ρόλο. 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»