Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο-Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου τέθηκαν οι εισηγήσεις για την επιβολή νέων μέτρων, της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, με τα μέλη της οποίας είχε στις εννέα συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Οι ειδικοί μετέφεραν στον Νίκο Αναστασιάδη, τις απόψεις τους οι οποίες βασίστηκαν στο γεγονός πως όλες οι επαρχίες της Κύπρου βρίσκονται πλέον στο κόκκινο. Ωστόσο μέτρα δεν κλείδωσαν σήμερα, εφόσον απομένει να γίνει ανάλυση των στοιχείων και για τη σημερινή και για την αυριανή μέρα τα οποία θα προστεθούν στην Εθνική Αναφορά για την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους ειδικούς την Παρασκευή, προκειμένου να του παραδοθούν οι τελικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν και σενάριο lockdown ανά το παγκύπριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή το Υπουργικό για να εγκρίνει τα νέα μέτρα. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας, χωρίς να αποκλείεται, να προηγηθεί διάγγελμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι επιστήμονες θα παραδώσουν δύο πακέτα μέτρων τα βραχυπρόθεσμα και πιο αυστηρά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τα μεσοπρόθεσμα που περιλαμβάνουν χαλαρώσεις για την περίοδο των γιορτών. Στο πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνεται και το σενάριο για ένα χαλαρό παγκύπριο lockdown, που δεν θα προσομοιάζει με αυτό του Απριλίου, αλλά θα επιτρέπει στην αγορά να λειτουργήσει. Σε αυτό το ενδεχόμενο, αναμένεται μέτρα της Λεμεσού να εφαρμοστούν σε όλη την Κύπρο. Το άλλο σενάριο, αφορά σε αυστηροποίηση μέτρων ανά το παγκύπριο, που θα περιορίζει τις συναθροίσεις και σταδιακό ξεκλείδωμα της Λεμεσού, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα από τις υπόλοιπες περιοχές.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί τα μέτρα να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ώστε να υπάρξει μείωση κρουσμάτων παντού και να μπορέσει ο κόσμος να κάνει γιορτές με τις οικογένειές του. 
 
Το δεύτερο πακέτο μέτρων, που θα είναι προσαρμοσμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, έχει ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Αναμένεται να περιλαμβάνει χαλαρώσεις στο κέρφιου, που δεν αποκλείεται να καταργηθεί, στις συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου θα επιτραπεί η παρουσία περισσότερων ατόμων (πιθανόν 20), καθώς και άνοιγμα των χώρων εστίασης. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να δοθεί ανάσα στον κόσμο και να λειτουργήσει και η αγορά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Δίνει τρόφιμα με δικά του έξοδα σε άπορους ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι