Ν. Πηλείδου: Στο δεύτερο μισό του 2021 συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος

Για το δεύτερο μισό του 2021 μετατέθηκε το γεωτρητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας ωστόσο πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταστήσει τέτοια έργα ολοένα και πιο περίπλοκα.
 
«Οι αδειοδοτημένες εταιρείες έχουν μεταθέσει το γεωτρητικό τους πρόγραμμα για το δεύτερο μισό του 2021», ανέφερε η κ. Πηλείδου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.
 
Λέγοντας πως η πανδημία επέφερε αρκετούς περιορισμούς στα ταξίδια και στη διακίνηση, η κ. Πηλείδου είπε πως το Υπουργείο «σε συνεργασία με τις εταιρείες έχουν εξελίξει διάφορα σενάρια και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες ευελπιστώντας ότι το (γεωτρητικό) πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ασφάλεια».
 
Για το τεμάχιο «Αφροδίτη», η κ. Πηλείδου είπε πως οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Chevron, προσθέτοντας πως «οι σχεδιασμοί για το πρώτο αέριο από το τεμάχιο το 2025 παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος» παρά τις ανακατατάξεις που έγιναν μετά την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron.
 
Είπε εξάλλου πως η ζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να ανακάμψει με την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας. «Το LNG θα αποτελέσει το κεντρικό βήμα προς την καθαρότερη ενέργεια», συμπλήρωσε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (ΕΜGF), λέγοντας ότι το φόρουμ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών όχι μόνο ως δέσμευση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο ως πηγή οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, αλλά και για προσέγγιση εταιρειών για συζήτηση τομέων συνεργασίας.
 
Εξάλλου, ο Ρομαρίκ Ροϊνιάν, Αντιπρόεδρος της ΤΟΤΑL την Βόρειο Αφρική, ανέφερε ότι ο γαλλικός κολοσσός παραμένει δεσμευμένος στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, είπε, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο υπήρξαν τρεις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, το Αφροδίτη, η Καλυπσώ και ο Γλαύκος, που συλλογικά διαθέτουν μια εκτιμώμενη ποσότητα 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου.
 
Ωστόσο, ο κ. Ροινιάν είπε πως η πανδημία ανάγκασε την εταιρεία να αναβάλει το γεωτρητικό πρόγραμμα το 2020 και ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καθορίσει το αναθεωρημένο της πρόγραμμα.
 
«Πριν έξι μήνες αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε και είπαμε ότι θα επανέλθουμε μετά από έξι μήνες με ένα νέο σχεδιασμό, αλλά με το δεύτερο κύμα (του κορωνοϊού) σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι σε συνεννόηση με την ΕΝΙ και γενικότερα με τη βιομηχανία, αφού στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι δύσκολο να κτιστεί η ικανότητα για τη διενέργεια γεώτρησης.
 
«Αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του 2021 αλλά αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας» είπε.
 
Εξάλλου, ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, η κ. Πηλείδου τόνισε πως το EMGF παραμένει ανοικτό στη συμμετοχή και άλλων χωρών νοουμένου ότι αυτές εκφράζουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συμμετέχουν σε εποικοδομητική συνεργασία  με τα κράτη της περιοχής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»