Ξεκάθαρα μηνύματα Μπορέλ στην Τουρκία για Κυπριακό και Βαρώσι

Τη διαβεβαίωση ότι το καθεστώς των Βαρωσίων "είναι και θα παραμείνει ψηλά στη συλλογική μας ατζέντα, για να διασφαλίσουμε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι πλήρως σεβαστά από όλους", έδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, μιλώντας σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απευθυνόμενος στου ευρωβουλευτές ότι "δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι υψίστης σημασίας".

Υπενθύμισε στα μέλη του ΕΚ ότι "οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ", δηλαδή το ανώτατο όργανο της ΕΕ και το αρμόδιο (μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών) για τη χάραξη και εκτέλεση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, "έχουν επισημάνει αυτό το σημείο" και "οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε κλειστή ακρόαση με το ίδιο αντικείμενο τον προηγούμενο μήνα".

"Ανησυχούμε όλοι βαθιά για τις εξελίξεις επί του εδάφους", τόνισε.

"Στις 13 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσα δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών. Ο σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ουσιαστικής σημασίας",  σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στην περιοχή", ξεκαθάρισε.

"Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το Βαρώσι, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης και των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν, έρχονται σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο για την επίλυσης του κυπριακού και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο", επεσήμανε.

"Διαβιβάζουμε αυτό το μήνυμα στους Τούρκους συνομιλητές μας. Το έχω διαβιβάσει επίσης προσωπικά στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη: είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στις προσπάθειές του να επαναλάβει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακούυ. Η ενίσχυση της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν", τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι "η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο Βαρώσι για να παρακολουθεί την κατάσταση σύμφωνα με την εντολή της".

Επεσήμανε δε ότι "η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων", επανέλαβε.

"Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ", δήλωσε ο Ζ.Μπορρέλ.

"Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία τον Δεκέμβριο, ενόψει της εντολής να συνεχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για όσα καθορίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου", κατέληξε.
 
Οι τοποθετήσεις των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια 
Για  τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τοποθετήθηκαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης ολομέλειας παρουσία του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, ενόψει της υιοθέτησης σχετικού ψηφίσματος για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη

Συγκεκριμένα, "τα φαντάσματα των νεκρών κατοίκων της Αμμοχώστου τριγυρνούσαν ανάμεσα στους απρόσκλητους επισκέπτες στα Βαρώσια. Η πρόκληση είναι αφόρητη. Με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων και του εποικισμού της, κάτι που επιφέρει δυσκολία και στη λύση του Κυπριακού, υποσκάπτουν τη δουλειά του ΓΓ του ΟΗΕ. Ήδη μιλούν για δύο κράτη. Η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν τιθασεύεται, την είδαμε στη Λιβύη και τη Συρία, προκαλεί Ευρωπαίους. Για να λογικευτεί χρειάζονται στοχευμένες κυρώσεις", τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).
"Το κυπριακό θα λυθεί, αν ξεκινήσουμε συνομιλίες από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για να ειρηνεύσει ο τόπος και η περιοχή και να σώσει η ΕΕ την αξιοπιστία της που υποσκάπτει προκλητικά ο Ερντογάν", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του  ο Λευτέρης Χριστοφόρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: "συζητάμε για εγκληματικές ενέργειες Τουρκίας για την πατρίδα μου την Αμμόχωστο. Σ’ αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση και η ΕΕ συνεχίζει να την ανέχεται και να τη χρηματοδοτεί. Ως Ευρωπαίος πολίτης, ένθερμος υποστηρικτής ΕΕ και εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου νιώθω ντροπή. Η ΕΕ δεν σεβάστηκε τις αξίες της και επέδειξε ανοχή στις πράξεις του Ερντογάν και της Τουρκίας. Πώς αισθάνεστε κύριε Μπορρέλ, εσείς, η Κομισιόν και το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο; Πρέπει να σταματήσει η τελωνειακή ένωση και να απαγορευτεί η πώληση έστω μιας σφαίρας που μπορεί να στραφεί κατά της Κύπρου ή των Αρμενίων. Η Αμμόχωστος είναι η πόλη των ονείρων μου, 36 αιώνες ελληνικής και χριστιανικής ιστορίας. Κανείς Ερντογάν δεν μπορεί να μας την στερήσει. Αλλά είναι και ευρωπαϊκή πόλη και δική σας, γι αυτό να υπεραπιστείτε τους νόμιμους κατοίκους μας. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό ο Ερντογάν να στερεί το δικαίωμά μου να επιστρέψω στην πατρογονική μου εστία. Πόσα εγκλήματα για κυρώσεις που αποφύγατε να πείτε σήμερα κύριε Μπορέλ;" τόνισε.

"Είχα την τύχη να γεννηθώ στα Βαρώσια, φύγαμε για να γλιτώσουμε από τα τουρκικά στρατεύματα, δεν ήταν δική μας επιλογή», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. "Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλά. Υπήρξε η συμφωνία για επιστροφή πόλη Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, ακολούθησαν ψηφίσματα και θυμάμαι τη μάνα μου να ετοιμάζει βαλίτσες για να επιστρέψουμε πίσω. Νομίζαμε ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει, αλλά την κοροίδευαν όπως η Τουρκία συνεχίζει να κοροϊδεύει την ΕΕ. Για να σταματήσει, χρειάζονται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επιστροφή της πόλης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους", κατέληξε.

"Δύο μηνύματα στην Τουρκία. Ζητάμε τη μεταβίβαση περιοχής στους νόμιμους κατοίκους με προσωρινή διοίκηση ΟΗΕ και απόσυρση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, που ζητάνε και ψηφίσματα ΟΗΕ", δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Κώστας Μαυρίδης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. "Κύριε Μπορέλ, αρκετά με ψηφίσματα και ατζέντες, όσο επιμένετε σε πολιτική κατευνασμού, έρχεστε σε διάσταση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και με την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Γιατί η ΕΕ δεν είναι μόνο εμπόριο όπλων με Τουρκία. Το μέγιστο συμφέρον μας είναι οι αξίες μας".

"Οι επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας είναι εκ προ μελέτης. Μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχουν λόγοι, είναι επικίνδυνο", συμπλήρωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ από τους Σοσιαλιστές. "Είναι μια χώρα που έτσι ενεργεί και έτσι έκανε πάντα στη διεθνή σκηνή. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση από ΕΕ. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα, όχι ως μεμονωμένο περιστατικό", σημείωσε.

Εκπροσωπώντας τους Φιλελευθέρους, η Καταλίν Τσε δήλωσε: "οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ψηλά στην ατζέντα εδώ και μήνες. Οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα. Αναμειγνύεται σε υποθέσεις χώρας της ΕΕ, δε σέβεται το διεθνές Δίκαιο, ούτε και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν πρέπει να είμαστε όμηρος της πολιτικής Ερντογάν, που δημιουργεί μίσος αντί για συναίνεση. Πρέπει να στείλουμε δυνατό μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Να απειλήσουμε με κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία αν δεν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

"Οι πραγματικοί ηγέτες ενώνουν δε διχάζουν. Δεν κατέχουν εδάφη, δεν βάζουν φυλακή αντιφρονούντες, δε θα κλιμάκωναν σχέσεις με γείτονες, θα είχαν ένα όραμα για δημοκρατική χώρα, όχι για χώρα που καταπιέζει. Η Τουρκία θα άξιζε να είχε ηγέτη. Αυτό που ζήσαμε σε Μεσόγειο, Κύπρο και τώρα στα Βαρώσια είναι σημάδια αδυναμίας, όχι ηγεσίας. Και το ψήφισμά μας είναι για να αλλάξει αυτή η πορεία. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Είναι η ύστατη στιγμή, βοηθήστε μας γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε", δήλωσε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι εκ μέρους των Πρασίνων.

"Τα Βαρώσια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, στρέφεται κατά της Κύπρου, του ΟΗΕ και αποτελεί πρόκληση στην ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες η δήθεν φιλοευρωπαϊκή ρητορεία Ερντογάν δεν πρέπει να μας ξεγελά. Αν ήθελε θετική πορεία θα είχε ακυρώσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα είχε πάρει το Ορουτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δε θα είχε ανανεώσει τη Νάφτεξ, θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δε θα είχε κάνει ό,τι έκανε στα Βαρώσια", είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. "Πρόκειται για απώλεια ευρωπαϊκού εδάφους, λόγω της κατοχής -η Κύπρος είναι ολόκληρη στην ΕΕ. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει ο Ερντογάν. Αρκετά με υποκρισία. Θέλουμε αυστηρές κυρώσεις για Τουρκία, να σταματήσει το εμπάργκο όπλων και να ανασταλεί και η τελωνειακή ένωση ακόμα. Οτιδήποτε άλλο είναι μειωτική για την αξιοπιστία και το μέλλον της ΕΕ", τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

"Πριν στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις από Λιβύη μέχρι Καύκασο," είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους Σοσιαλιστές. "Μετονομάζοντας την κεντρική λεωφόρο και δίνοντάς του το όνομα του εισβολέα στην Κύπρο… ο Ερντογάν περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και εσείς στρουθοκαμηλίζετε. Πάρτε αποφάσεις για να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπεια των λαών που εκπροσωπείτε. Να σταματήσει το εμπόριο όπλων στην Τουρκία", είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, για να κλείσει καταγγέλλοντας που το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το λόγο στον εκλεγμένο με την Χρυσή Αυγή και καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Γιάννη Λαγό. "Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο γιατί δώσατε το λόγο σε κάποιον που η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει σε εγκληματική οργάνωση για δολοφονίες, ντροπή!", είπε.
 

Δειτε Επισης

Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη
Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Ενημέρωσε τον Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας