Απειλεί την Ε.Ε. για τις κυρώσεις, επιμένει σε λύση δύο κρατών ο Τσαβούσογλου

Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτός Δεκέμβριος για το Κυπριακό-Σημαντικά ορόσημα, κρίσιμες εξελίξεις 

Όπως δήλωσε, αναμένουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει άτυπη πενταμερή συν ο ΟΗΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες είναι και αυτοί έτοιμοι ενώ υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις δεν έχουν αξία. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως τυχόν αρνητική απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα βλάψει την ΕΕ. 

Σε συνέντευξή του στην ακραία ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι “οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται. Τα ερευνητικά μας πλοία Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία”. Υποστήριξε περαιτέρω ότι “παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Οπως είπε, τις επόμενες βδομάδες θα διοργανωθεί μια Σύνοδος ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο. “Τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/κ”, δήλωσε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι, “προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού". Προς αυτή την κατεύθυνση," επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι. Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. 

Για τα Βαρώσια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε “εμείς πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας”. Μετά το άνοιγμα για επισκέψεις της λωρίδας στην ακτή, "είδαμε στους δρόμους των Βαρωσίων ότι και οι Ε/κ όπως και οι Τ/κ περιπλανώνται στους δρόμους των Βαρωσίων με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Παρατηρούμε ότι η ε/κ διοίκηση, πανικόβλητη συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμισης και προσπαθεί να κρατήσει τον λαό μακριά απο τη διαδικασία. Η επίσκεψη του Προέδρου μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι ουσιαστικά το πιο απτό δείγμα της ισχυρής στήριξής μας”, ισχυρίστηκε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας