Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Σαρλ Μισέλ και πρόσκληση σε ειδική σύνοδο στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη για την εκλογή του ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κάμαλα Χάρις ως μελλοντικής αντιπροέδρου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Μισέλ πρότεινε την ανοικοδόμηση μιας ισχυρής διατλαντικής συμμαχίας βασισμένης σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν στους συμμάχους της Αμερικής και την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Μισέλ κάλεσε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο σε ειδική συνάντηση με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το 2021 για να συζητήσει τις κοινές προτεραιότητες.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζί με τις ΗΠΑ τις σημερινές πιεστικές προκλήσεις, την πανδημία COVID-19, την οικονομική ανάκαμψη, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την πολυμέρεια.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σχετικά ότι "τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, η συνεργασία μας θα είναι πιο σημαντική από ποτέ για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, να ξαναρχίσουμε τις οικονομίες μας, να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να δημιουργήσουμε έναν ασφαλέστερο κόσμο. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν λαμβάνουν μαζί μέτρα".

Ο Πρόεδρος Μισέλ ευχαρίστησε επίσης τον εκλελεγμένο Πρόεδρο για τη σαφή υποστήριξή του σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης που συνήψε η ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Αυτή η συμφωνία διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ιρλανδία και σέβεται πλήρως τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ