Ενδιάμεσα πορίσματα από Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις αναμένει ο Γ. Εισαγγελέας

Όποτε η Ερευνητική Επιτροπή για τις Πολιτογραφήσεις συμπληρώνει ένα ικανό αριθμό φακέλων και υποθέσεων θα υποβάλλει ενδιάμεσο πόρισμα στον Γενικό  Εισαγγελέα έτσι ώστε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την παρουσίαση και συζήτηση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2021.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Σαββίδης είπε πως εφόσον, με βάση το ενδιάμεσο πόρισμα που θα του υποβάλλεται, κρίνεται πως υπάρχει αναγκαιότητα ανάκλησης υπηκοοτήτων αυτή η ανάκληση θα προχωρεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα λαμβάνει την απόφαση, και εκεί όπου υπάρχουν ποινικές ή διοικητικές ευθύνες θα καταγγέλλονται και θα προχωρούν στην Αστυνομία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε πως στην περίπτωση που υπήρξαν ποινικές καταγγελίες με το πόρισμα της ad hoc Επιτροπής Καλογήρου "τις δώσαμε αμέσως στην Αστυνομία, διερευνώνται και παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των ερευνών. Το ίδιο έγινε και με το δημοσίευμα του Al Jazeera", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις είπε πως θεωρεί πολύ πιθανόν αυτή να χρειαστεί και τις δυο χρονικές παρατάσεις για διεκπεραίωση του έργου της, δηλαδή άλλους έξι μήνες πέραν των τριών μηνών που ήταν η αρχική περίοδος που της δόθηκε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γιατί με βάση τους όρους εντολής της έχει να διεξέλθει όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση την οποία η Επιτροπή αυτή διορίστηκε από τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε παράταση στον χρόνο λειτουργίας της δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. "Υπάρχει ουσιαστικά μια τρίμηνη περίοδος από τις 7 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε μέσα στην οποία πρέπει να δοθεί η έκθεσή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η έκθεση στους τρεις μήνες, θα μου ζητηθεί παράταση και εάν χρειαστεί και δεύτερη παράταση που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα οι εννιά μήνες", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "για να μην έχουμε και τον κόσμο να περιμένει για εννιά μήνες για να βγει το αποτέλεσμα και όλους μας να περιμένουμε και στο τέλος να μαζευτούν ενδεχομένως πολλές υποθέσεις που να πρέπει να τύχουν ταυτόχρονα χειρισμού έχουμε συζητήσει με την Επιτροπή και το έχει δεχθεί και το έχει ανακοινώσει, ότι θα στέλνουν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, οποτεδήποτε αυτοί κρίνουν μέσα στα πλαίσια της μελέτης και έρευνάς τους, ενδιάμεσες εκθέσεις, με τις οποίες θα αναφέρονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ακύρωση της παραχώρησης υπηκοότητας ή αν θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε".

Κάθε ενδιάμεση τέτοια έκθεση, σημείωσε, "θα τυγχάνει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα με τον ανάλογο τρόπο, δίνοντας δηλαδή οδηγίες στην Αστυνομία ή στα αρμόδια όργανα να κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουν, και στο Υπουργικό Συμβούλιο, να θέτει το θέμα υπόψη του για μελέτη, έτσι ώστε σιγά - σιγά και στα τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται υποθέσεις και να προχωρεί η διαδικασία εκεί και όπου κρίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει των όρων εντολής της Επιτροπής".

Ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν παρακολουθεί, ούτε και έχει οποιανδήποτε δυνατότητα να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις εργασίες της η Επιτροπή, αλλά ξέρει ότι εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς.

"Εγώ ελπίζω ότι μόλις έχουν ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων που θα έχουν εξετάσει θα μου ετοιμάζουν ένα ενδιάμεσο πόρισμα ώστε να προχωρήσω να λάβω εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να λάβω όπως έγινε και με το πόρισμα Καλογήρου", σημείωσε, με βάση το οποίο διερευνώνται αρκετές υποθέσεις από την Αστυνομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα