Π. Στάνο: H Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τη Σύνοδο Κορυφής

Η Τουρκία οφείλει να δείξει με πράξεις τις προθέσεις της κατά το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν την ως τώρα κατάσταση και θα κρίνουν αν μπορεί να προχωρήσει μια θετική ατζέντα ή αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, αλλά και να σχολιάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, ο κ. Στάνο τόνισε ότι οι 27 και τα συμπεράσματα της Συνόδου ήταν απόλυτα ξεκάθαρα και το ίδιο ισχύει για τις προσδοκίες της ΕΕ, την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με πράξεις. Ο Πήτερ Στάνο σημείωσε για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι "κάθε μέρα λέει και από κάτι", εξηγώντας ότι η ΕΕ δεν θα προβεί σε κυλιόμενο σχολιασμό αυτών των δηλώσεων. Επανέλαβε ότι οι προσδοκίες της ΕΕ είναι και γνωστές και ξεκάθαρες.

Επιπλέον σε σχέση με την επίσκεψη  Καλίν, ο Πήτερ  Στάνο ανακοίνωσε ότι πλευρά της ΕΕ επεσήμανε στον εκπρόσωπο του Ερντογάν τις προσδοκίες της ΕΕ και το αίτημα των 27 για αποκλιμάκωση. Ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπάτου Εκπροσώπου εξηγώντας ότι με τις πράξεις της η Τουρκία "διευρύνει το χάσμα με την ΕΕ", επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο η Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τη Σύνοδο.

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση σχετικά με το περιστατικό άρνησης ελέγχου τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ειρήνη" για την επιτήρηση του εμπάργκο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Πήτερ Στάνο υπενθύμισε ότι τα πλοία έχουν δικαίωμα άρνησης ελέγχου και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλοία της επιχείρησης αναφέρουν το περιστατικό στον ΟΗΕ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης