Πέμπτη 4 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Βλέπει θετικά τη δήλωση Γκουτέρες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-«Καμία ανησυχία»

  23/11/2020 13:38
Βλέπει θετικά τη δήλωση Γκουτέρες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-«Καμία ανησυχία»

Βλέπει θετικά τη δήλωση Γκουτέρες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-«Καμία ανησυχία»

  23/11/2020 13:38

Καμία ανησυχία, δεν προκαλούν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ειδικά σε ότι αφορά την κατάθεση νέων ιδεών από την άλλη πλευρά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο κρατικό καναλι, σημειώνοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει πει ξεκάθαρα πως θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά. 

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα κομμάτων,  ότι, «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει», ο κ. Κούσιος υπέδειξε πως δεν είναι ακριβώς έτσι. «Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε το στίγμα της προσέγγισης του. Ο Γενικός Γραμματέας έχει πει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε από το Κρανς Μοντάνα. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ο ΓΓ είναι υποχρεωμένος να κινηθεί μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο το ενδεχόμενο η άλλη πλευρά να καταθέσει σειρά νέων θεμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί. «Εκείνο που έχει σημασία είναι η πρόθεση του για την άτυπη πενταμερή. Είναι δεδομένο ότι όπως είπε και ο κ. Γκουτέρες πρόθεση του είναι η προσπάθεια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν μείνει». 

Διερωτήθηκε μάλιστα αν μπορεί κάποιος να εμποδίσει την Τουρκία από το να βάλει τις προτάσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Το θέμα, είπε, είναι αν αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές ή θα συζητηθούν. «Εμείς βλέπουμε τα θετικά στις δηλώσεις του για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει και την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας», υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σχολιάζοντας τα σενάρια που γίνονται για ενδεχόμενη μη λήψη κυρώσεων στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κούσιος, κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας εμπιστευτούμε αυτούς που βρίσκονται στο τιμόνι της κυβέρνησης ότι δεν υστερούν από άλλους. Ας αφήσουμε λοιπόν τον Πρόεδρο να διαχειριστεί το θέμα. το να παίζουμε σκάκι και να λέμε δημόσια στην τηλεόραση, ξέρετε αν γίνει αυτό θα πούμε στην Τουρκία θα κάνουμε εκείνο δεν είναι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Κούσιο η έλευση Λουτ στην Κύπρο, κλείδωσε για τις 30 Νοεμβρίου. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, θα παραμείνει στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι τις δύο Δεκεμβρίου, ενώ η συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει χώρα την 1η Δεκεμβρίου. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας