Υπ. Εσωτερικών: Η Κυπριακή Δημοκρατία έτοιμη να προσέλθει σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων

Ενώ η Τουρκία δυναμιτίζει την ένταση με την προκλητική της στάση και επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει την αποφασιστικότητά της να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, σε μια νέα πενταμερή συνάντηση, από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά το 2017, με μοναδικό στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγος στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59, Σάββα Γ. Ροτσίδη, τον οποίο ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ο Έπαρχος Λευκωσίας Ανδρέας Χατζηπάκκος, ο κ. Νουρής είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με τις έκνομες ενέργειές της να στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ αυτής καθ’ αυτής.
 
«Οδηγεί σε αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.
 
Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων αποτελεί κίνηση επιβολής νέων τετελεσμένων επί εδάφους και οδηγεί προς μια κατεύθυνση που υποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις προθέσεις της Άγκυρας για υλοποίηση των παράνομων επεκτατικών της σχεδιασμών, αλλά και για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου».
 
Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια σειρά ενεργειών για την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και «κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού».
 
Αναφορικά με τον ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59, Σάββα Γ. Ροτσίδη, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «ήταν μόλις στα 23 του χρόνια όταν έπεσε ο Σάββας Ροτσίδης πολεμώντας ηρωικά για την ελευθερία της πατρίδας. Έμελλε να είναι ο τελευταίος νεκρός της ΕΟΚΑ, κλείνοντας, με τη θυσία του, ένα μεγάλο κεφάλαιο των ηρώων του έπους του 1955-1959».
 
Ανέφερε ότι οι συναγωνιστές του μιλούσαν για το ήθος, την τόλμη και την αποφασιστικότητά του, την ακούραστη δράση του, την εξυπνάδα και τις ικανότητές του στην κατασκευή κρησφύγετων, αλλά και ενός νέου είδους χειροβομβίδας, προσθέτοντας ότι «διακρίθηκε για τη μεθοδικότητα του κατά τη διάρκεια των ενεδρών και τον καταρτισμό διαφόρων σχεδίων εναντίον του εχθρού».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα