Δικαιώνεται η απόφαση για τον 3ο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ

 Εκδήλωση τεράστιου ενδιαφέροντος για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που προκήρυξε για τα οικόπεδα  6, 8 και 10 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ), αναμένει η Κυβέρνηση.
Όπως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, η απόφαση για προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδότησης φαίνεται να δικαιώνεται, μιας και πέραν των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν και εταιρείες που ήδη κατέχουν τα γεωλογικά δεδομένα, που είχαν εξασφαλίσει κατά τους προηγούμενους γύρους αδειοδότησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, ΒG, Noble είναι μόνο κάποιες από τις εταιρείες-κολοσσούς που ζήτησαν την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για σειρά ελεύθερων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ και άλλοι διεθνείς κολοσσοί (EXXON, BP) που δεν έχουν δραστηριότητα μέχρι τώρα στην περιοχή, ενδιαφέρθηκαν και εξασφάλισαν τα σεισμογραφικά δεδομένα της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται πως η επίσημη προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης έγινε τον περασμένο Μάρτιο με ταυτόχρονες δημοσιεύσεις στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο η λήψη σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση έρευνας που διενήργησαν ξένοι εμπειρογνώμονες για λογαριασμό της Κυβέρνησης, η οποία αποσκοπούσε στην επαναξιολόγηση του δυναμικού της κυπριακής ΑΟΖ. Η έρευνα, όπως και η ανάλογη αξιολόγηση που έγινε από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, κατέδειξαν προοπτικές για εντοπισμό περισσότερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με το ζωηρό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για είσοδο στην κυπριακή ΑΟΖ, άναψαν το πράσινο φως για τη λήψη της απόφασης.
 
Η επιλογή των τεμαχίων
Όπως είχε εξηγήσει έπειτα την επίσημη προκήρυξη του 3ου γύρου αδειοδότησης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, η επιλογή των τεμαχίων έγινε με τρία κριτήρια: Πρώτον, πρόκειται για τεμάχια που περιέχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές του τεμαχίου «Ζορ». Δεύτερο, πρόκειται για περιοχές και τεμάχια προς τα οποία έχει επιδειχθεί σοβαρό και πιεστικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες του τομέα. Τρίτο, έχουν προκηρυχθεί τρία τεμάχια για τη νέα διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και των διαδικασιών από τη Δημοκρατία. 
 
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές