Διαπίστωσαν τα αυτονόητα για την Τουρκία-Όλα δείχνουν κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Κοινή διαπίστωση κατά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε από την ΕΕ, εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, κατά τη σύνοδο τονίστηκε επίσης το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.

Στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση τρεχουσών υποθέσεων με αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας και η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι δημόσιες αναφορές του σε άλλη μορφή λύσης στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορές με κριτική προσέγγιση προς την Τουρκία έγιναν σε σχέση με αριθμό θεματικών που ήταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την Αμμόχωστο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Νακόρνο Καραμπάχ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Γαλλίας και Αυστρίας.

Σχετικές αναφορές έγιναν στις παρεμβάσεις σημαντικού αριθμού Υπουργών και κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε πως η ΕΕ πρότεινε δυο οδούς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια θετική, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μια που οδηγεί στην υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων από πλευράς της ΕΕ στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται προκλητικά, με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα και πλήττει τα συμφέροντα των κρατών μελών αλλά και της ίδιας της Ένωσης.

Κοινή διαπίστωση με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πως με τη συμπεριφορά της στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η Άγκυρα αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο θα συζητήσει τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, κατά τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε από όλους η προσήλωση της ΕΕ στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίστηκε το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Ζοζέπ Μπορρέλ, δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είπε ο Ζ.Μπορρέλ. Δήλωσε δε ότι οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ, “συγνώμη που το λέω αλλά αυτό εκτιμούν οι Υπουργοί”, όπως είπε. 


Ο Μπορρέλ, δήλωσε ακόμη ότι παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί και “ο χρόνος κυλά γρήγορα” και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις  μας με την Τουρκία.  

Οι 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα δώσουν “κρίσιμη καθοδήγηση” για το ζήτημα, ανακοίνωσε. 

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι μέτρα λαμβάνονται για να αποφευχθεί η ρήξη με την Τουρκία και να εξηγήσει αν εκτός από τη θετική ατζέντα και τις κυρώσεις, υπάρχει η επιλογή να δοθεί στην Τουρκία περισσότερος χρόνος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση των 27, αλλά να του ζητήθηκε προετοιμάσει τις αποφάσεις τους. Όπως είπε, του ζήτησαν παλέτα επιλογών για θετική ατζέντα και μέτρα στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει και σημείωσε ότι υποστηρίζει τη δουλειά των δυο προέδρων (Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο. 

“Δεν μπορώ να πω ποια  θα είναι τα μέτρα που οι δύο πρόεδροι  θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο”, είπε αλλά αναγνώρισε ότι  δεν  υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα  στα Βαρώσια είναι  εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους ΥΠΕΞ.

Η παρέμβαση Δένδια

Κατά την παρέμβαση του στη τηλεδιάσκεψη ο Νικος Δένδιας, υπέδειξε πως «η περίκλειστη πόλη δεν είναι χώρος για πικνίκ».
 
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί «προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» και παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοώντας ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι δυστυχώς με ευθύνη της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για «θετικό διάλογο με την Τουρκία» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες τονίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
 
Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο