Δίνουν το στίγμα των προθέσεων της Ε.Ε. μετά και τις νέες προκλήσεις οι 27

Το στίγμα των προθέσεων τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι 27 υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη το μεσιμέρι.

Ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας είναι και οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία επιμένει στους υψηλούς τόνους σε δύο επίπεδα. Από τη μια επιμένοντας να προκαλεί με τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανά της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και από την άλλη με τις προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο που δημιουργούν νέα τετελεσμένα. 

Παράλληλα οι συνεχείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Ερσίν Τατάρ, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενόψει μάλιστα της επικείμενης έλευσης της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου που θα έχει ως στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με το πρώτο βήμα να γίνεται με τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς στις αρχές του 2021.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να προβεί σε μια λεπτομερή ενημέρωση των ομολόγων του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ θα εξηγήσει και τους φόβους αλλά και τις εκτιμήσεις που γίνονται αναφορικά με τα επόμενα βήματα των Τούρκων και την πρόθεση κάποιων προσκείμενων προς την Τουρκία χωρών να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες το βράδυ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης. Αυτό που θα ζητήσουν οι δύο υπουργοί είναι να υπάρξει επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, μια κοινή και παράλληλα δυναμική απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων που πλέον δρουν ανεξέλεγκτα, ανοίγοντας συνεχώς διαφορετικά μέτωπα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβεβαιώσεις Μπορέλ σε Δένδια για ασπίδα από Ε.Ε. στις τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα, ενώ η ενημέρωση των 27 θα γίνει τόσο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζπέπ Μπορέλ. Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ληφθούν αποφάσεις, κάτι πάντως που αναμένεται να γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, «το θέμα μπήκε στην ατζέντα διότι είχαμε εξελίξεις και οι 27 πρέπει να ενημερωθούν. Ισχύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουμε πλήρη διάλογο με την Τουρκία για όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί τον Μπορέλ πως είναι εκτός τόπου και χρόνου ο Τσαβούσογλου

«Όμως τώρα, έχουμε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι, αλλά και ένα μήνυμα Ερντογάν που πηγαίνει τελείως αντίθετα στο δόγμα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Εμείς θέλουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα εδράζεται στις αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο», εξήγησε.

«Το μήνυμα Ερντογάν ήταν ενάντια στην ΔΔΟ. Τώρα ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και εμείς μιλήσαμε μαζί του και του εξηγήσαμε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο Ερντογάν πάει τελείως αντίθετα στο δόγμα ΟΗΕ για το νησί. Η επίλυση για εμάς είναι κλειδί για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο», εξήγησε, παραπέμποντας σε απόφαση το Δεκέμβρη.

Στο ίδιο κομμάτι της ατζέντας επί των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν με μια ανασκόπηση της κατάστασης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενόψει και της πιο πλήρους συζήτησης για το θέμα που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Οι 27 θα αναζητήσουν τρόπους επανεκκίνησης της διατλαντικής συνεργασίας, ενώ η αλληλεπίδραση συνεχίζεται με την τρέχουσα διοίκηση των ΗΠΑ ως την 21η Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Αφγανιστάν και την Λευκορωσία. Ειδικά στη Λευκορωσία, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και ο Λουκασένκο δεν προσέρχεται σε εθνικό διάλογο για να εξέλθει από την κρίση.

Επιπλέον οι 27 θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία και την κατάπαυση του πυρός, εξετάζοντας το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ στο ζήτημα, μετά από εισήγηση της Γαλλίας. Ο 27 θα εξετάσουν και την πορεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την πορεία του εθνικού διαλόγου στη χώρα αυτή.

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα