Επαναφέρει την οριζόντια ψηφοφορία, προτείνει επιστολική ψήφο ο Αβέρωφ

Την επαναφορά της πρότασης του ΔΗΣΥ για την οριζόντια ψηφοφορία, αλλά και νέα πρόταση για υιοθέτηση του συστήματος της επιστολικής ψήφου, επανάφερε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Με επιστολή η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ζητεί την άμεση συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη διαφάνεια, θωρακίζουν το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτείας και των εκλεγμένων αντιπροσώπων της αλλά και αναβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ζητεί την άμεση συζήτηση:

• Των μεταρρυθμίσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς, με σκοπό την περισσότερη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

•Των μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της λειτουργίας της πολιτείας.

•Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Βουλής και των βουλευτών με την εφαρμογή των συστάσεων τηςGRECOκαθώς και των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

•Την οριζόντια ψηφοφορία, το Ασυμβίβαστο και την Επιστολική Ψήφο.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τονίζει την κρισιμότητα της συζήτησης και της ψήφισης των προαναφερθέντων μεταρρυθμίσεων με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ακόμη και αν απαιτηθεί αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, ενώ σημειώνει πως τα θέματα που εγείρονται μέσω της επιστολής θα πρέπει να τεθούν άμεσα προς συζήτηση σε Σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων.

«Είναι η ώρα», σημειώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου η Βουλή να ανταποκριθεί στα μηνύματα των πολιτών που ζητούν διαφάνεια και λογοδοσίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προτείνει επίσπευση της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές για να οδηγηθούν στον Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό, το σύνολο των εκκρεμουσών θεσμικών μεταρρυθμίσεων που καταπολεμούν τη διαφθορά και θωρακίζουν θεσμικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη χώρα, με προτεραιότητα τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τη νομοθεσία προστασίας του πληροφοριοδότη και τη ρύθμιση του lobby. 

Για τη βελτίωση της λειτουργίας της πολιτείας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προετείνει την προώθση προς άμεση ψήφιση των εκκρεμούντων νομοσχεδιών που καθιστούν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του κράτους και βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα νομοσχέδια για την ΤΑ, τη δικαιοσ΄νη και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Βουλής και των Βουλευτών χαρακτηρίζει επιτακτικό να ρυθμιστούν παθογένεειες που αφορούν τη Βουλή και που θα θεραπεύουν υιοθετώντας τις συστάσεις της GRECO, του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και αυτών του Γενικού Ελεγκτή. 

Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επαναφέρει την πρόταση για καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας, η οποία αφορά την πρόσβαση του πολίτη σε περισσότερες επιλογές αποκτώντας τη δυνατότητα να ψηφίζει εκπροσώπους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ενώ θέτει στο τραπέζι για ανταλλαγή απόψεων το θέμα του ασυμβίβαστου και της επιστολικής ψήφου. 

Δείτε αυτούσια την επιστολή

 

 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα