Πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για το Κυπριακό-«Πέρασαν τριάμιση χρόνια δίχως να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες»

Η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο «και ένα» και θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο, ξεκάθαρες θέσεις, δίχως όρους και προϋποθέσεις να στραφεί προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ με στόχο την απόσυρση των τουρκικών απαράδεκτων θέσεων και ενεργειών και την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, είπε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Europa Uomo και απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να αναιρεθούν οι αρνητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο μόνος τρόπος για να τερματιστούν οι απαράδεκτες προκλητικές της ενέργειες είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων».
 
«Και εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει δείξει το δρόμο: το Πλαίσιο όπως το έχει καταθέσει στο Κρανς Μοντανά, οι συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και η Συμφωνία του Φλεβάρη του 2014. Έκκλησή μας λοιπόν, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα των στιγμών να ξεκινήσει μια διεθνή πρωτοβουλία για επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», σημείωσε.
 
Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα είπε ότι «η όλη παρουσία του κ. Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στο Βαρώσι είναι απαράδεκτη και παράνομη, καταδικαστέα από όλους».
 
«Οι ενέργειες στις οποίες  προβαίνει η Τουρκία μαζί με την νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, οδηγούν σε νέα τετελεσμένα τα οποία δυστυχώς, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και δυσκολίες στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το πιο σημαντικό από όλα, βέβαια, είναι ότι θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας για την λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.
 
Εξέφρασε την λύπη του «γιατί δυστυχώς, αφέθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναξιοποίητο από πλευράς κυβέρνησης. Ουσιαστικά, τριάμισι ολόκληρα χρόνια αφέθηκαν να περάσουν δίχως να αναληφθούν οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων όταν στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας πολιτικός ο οποίος, παρόλες τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε μαζί του, είναι πρώτα και πάνω από όλα Κύπριος και υποστήριζε την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι το γεγονός ότι αφηνόταν ο χρόνος να περνά αναξιοποίητος θα έδινε την δυνατότητα πρώτα και κύρια στη Τουρκία,  να κλιμακώνει την επιθετικότητά της στην ΑΟΖ. Θα έδινε την δυνατότητα να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στα μυαλά μιας μερίδας του κόσμου η ιδέα για λύση δύο κρατών και την ίδια στιγμή, είχαμε πει ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο θα ωθούσε την Τουρκία να προχωρούσε στα νέα τετελεσμένα» πρόσθεσε και στη συνέχεια ανάφερε ότι «δυστυχώς, όλα αυτά τα πράγματα τα βλέπουμε να συμβαίνουν. Σίγουρα, δεν αποτελούν άλλοθι για την Τουρκία αυτά τα οποία λέμε, σε καμιά περίπτωση».
 
Αντιθέτως, λέμε ότι η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο αλλά εκείνο το οποίο αναδεικνύουμε είναι το δικό μας μερίδιο ευθύνης για να προλαβαίναμε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνουν επί του εδάφους, είπε καταλήγοντας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία