Οριστικό το τέλος του Επενδυτικού Προγράμματος-Εκκρεμούν πέραν των 1400 αιτήσεων

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) έχει τερματιστεί οριστικά και αμετάκλητα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2021 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι με τον τερματισμό του προγράμματος θα συνεχίσει και πρέπει να παραμένει η δυνατότητα στο ΥΠΕΣ να κάνει κάποιες διεκπεραιωτικές εργασίες και να εποπτεύει αυτούς που τους έχουν παραχωρηθεί διαβατήρια και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταργηθούν υφιστάμενοι κανονισμοί και νομοθεσίες. Παράλληλα ανέφερε ότι η κατάργηση του Σχεδίου προχωρεί με βάση τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα και σε περίπτωση που εισηγηθεί κατάργηση κάποιων νομοθεσιών αυτό θα γίνει.
 
Είπε επίσης ότι ήδη τρέχει μια διαδικασία για ανάκληση υπηκοοτήτων με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Καλογήρου που βρίσκεται στο Υπουργικό, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε άλλες ανακλήσεις αν προκύψουν.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαντήσει έγκαιρα για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα δώσει σημαντικές εξηγήσεις ενώ ήδη η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει το κείμενο της απάντησης.
 
Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι ενώπιον της μονάδας πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ εκκρεμούν προς εξέταση 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους οι οποίες και θα εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.  Είπε επίσης ότι από τις αιτήσεις που έχουν για το ΚΕΠ το 2021 αναμένεται να εισρεύσει ποσό €71 εκατ.
 
Παράλληλα είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού νέων τρόπων τόνωσης της οικονομίας της χώρας.
 
Μεταναστευτική πολιτική
Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι στόχος της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών, ώστε η ολοκλήρωση της εξέτασης μιας αίτησης από τον κατάλογο με τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες να μην υπερβαίνει τους 2 μήνες.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μακράν η ευρωπαϊκή χώρα με τις μεγαλύτερες κατ’ αναλογία πληθυσμού αφίξεις παράνομων μεταναστών αλλά και αιτητών ασύλου και παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις εντός του 2020, έχουν περιοριστεί σε ποσοστό πέραν του 50% σε σχέση με το 2019 εντούτοις λόγω του πολύ μεγάλου  αριθμού που έφτασε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.
 
Ήδη, πρόσθεσε, τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη και το πρόβλημα με την πανδημία υποχρέωσε στην προσωρινή μετατροπή τους σε κλειστά κέντρα, σε μια προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης της νόσου.
 
Έκανε επίσης λόγο για δραστική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των πολιτικών για το θέμα και είπε ότι ήδη υπήρξε συγκράτηση των αριθμό με τον τερματισμό των εικονικών γάμων και τον έλεγχο των εικονικών φοιτητών.
 
Σημείωσε ότι η συμφωνία επιστροφών με τον FRONTEX άρχισε να αποδίδει αφού τους 5 τελευταίους μήνες επέστρεψαν στις χώρες τους  πέραν των 1.200 παράνομων μεταναστών. Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως ο Λίβανος, η Γεωργία και Ινδία για επανεισδοχή.
 
Είπε επίσης ότι το κόστος για την μεταναστευτική πολιτική ανέρχεται στον προϋπολογισμό του 2021 στα €48 εκ και είναι αυξημένο κατά €18 εκ.
 
Σφαγείο CYPRA
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τους παράνομους μετανάστες που εργάζονταν στο σφαγείο CYPRA, είπε ότι ο ίδιος έδωσε τα 79 ονόματα στην αστυνομία και πλέον είναι θέμα δίωξης.
 
Όσον αφορά τα διατάγματα κατεδάφισης που υπάρχουν για το σφαγείο από το 2017, είπε ότι ο επιχειρηματίας επειδή ο νόμος το επέτρεπε έβαλε νέες αιτήσεις και μετά αίτηση κατά παρέκκλιση που βρίσκεται ενώπιόν τους αυτή την στιγμή.  Επί του θέματος είπε ζήτησε τις απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος για να πάει ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργικό και η διαδικασία τρέχει. Παραδέχτηκε ότι στην πανδημία, λόγω των συνθηκών δεν έγιναν επιτόπιες επιθεωρήσεις, αλλά η διαδικασία είναι ολοκληρωμένη.

Ανάπτυξη Λευκωσίας
Ο κ. Νουρής είπε ότι το ΥΠΕΣ σχεδιάζει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αναβίωσης και ανάδειξης του Κέντρου  της Λευκωσίας τόσο για την εντός των τειχών που εμφανίζει εικόνα γκετοποίησης, όσο και στην ευρύτερη της περιοχή με την δημιουργία ενός κεντρικού άξονα δημοσίων υπηρεσιών επί της Λεωφόρου Σεβέρη, μιας περιμετρικής επέκτασης του γραμμικού πάρκου ώστε να υπάρξει σύνδεση της ανατολικής με την δυτική πλευρά της πόλης, αλλά και δημιουργία συνθηκών μεταφοράς Πανεπιστημιακών Σχολών στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.    Πρόσθετος στόχος, είπε, είναι  η  ανοικοδόμηση εγκαταλειμμένων οικοδομών με την παραχώρηση γενναιόδωρων κινήτρων για το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.
 
Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενος στα τρία νομοσχέδια που αλλάζουν τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, είπε ότι θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία για ψήφιση των νομοσχεδίων.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στη ριζοσπαστική αλλαγή στην εγγραφή και λειτουργία των Σωματείων και Ιδρυμάτων μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημείωσε επίσης τη σημασία της υπογραφής συμφωνίας και της εκπόνησης Οργανογράμματος στο ΡΙΚ, σε συνδυασμό με την συμφωνία για την ανέγερση των νέων σύγχρονων κτιριακών  εγκαταστάσεων αλλά και της υπογραφής της συμφωνίας για τα περιθωριακά δικαιώματα του ταμείου προνοίας των εργαζομένων.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του Υπουργείου κατά την πανδημία και ιδιαίτερα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Πολιτικής Άμυνας.

Δηλώσεις Βουλευτών
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Επιτροπής η Πρόεδρος της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο ΚΕΠ και είπε ότι για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και ειλικρινής κάθαρση με πραγματική πρόθεση να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Για αυτό το λόγο, είπε θα πρέπει να επιτραπεί στον Γενικό Ελεγκτή να διενεργήσει έλεγχο σε όλες τις αιτήσεις και όλα τα διαβατήρια που έχουν παραχωρηθεί, ώστε να έχει η ΚΔ ως υπεράσπισή της σε οποιαδήποτε διαδικασία παράβασης το γεγονός ότι η ίδια αποδέχτηκε και τροχοδρόμησε έρευνα από ανεξάρτητη αρχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας εξήρε την προσπάθεια του Υπουργείου. Είπε ότι παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας μεταναστευτική πολιτικής, συγκρατεί τις αιτήσεις ασύλου και αυξάνει τους πόρους για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική. Ανέφερε ακόμα ότι τα αναπτυξιακά κονδύλια είναι αυξημένα. Σημείωσε επίσης τη συνεχή στήριξη του ΥΠΕΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να επιτευχθεί η μεταρρύθμισή της.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου είπε ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για το ΚΕΠ και τις ανακλήσεις υπηκοοτήτων, για το πρόβλημα στέγης πολλών συμπατριωτών μας, για τις παραβιάσεις των τοπικών σχεδίων και τις άναρχες αδειοδοτήσεις των ψηλών κτηρίων, για την αναδόμησης συνοικισμών, για την αδιαφάνεια και αυθαιρεσία στη διαχείρισης των τ/κ περιουσιών. Έκανε λόγο για γραφειοκρατία και καθυστερήσεις και μια απογοητευτική εικόνα ιδιαίτερα στις συνθήκες που περνούμε σήμερα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε την ευαισθητοποίηση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για τη μεταναστευτική πολιτική κάτι το οποίο, όπως είπε, η ΕΔΕΚ τόνιζε για χρόνια. Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών να τους δώσει ονόματα αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος με κυπριακό διαβατήριο. Πρόσθεσε ότι κατέθεσαν σειρά προτάσεων στον ΥΠΕΣ όπως η απλοποίηση της διαδικασίας πολεοδομικής αμνηστίας για μικρές οικιστικές αναπτύξεις, αναθεώρηση της  δήλωσης πολιτικής για τα αγροτεμάχια, πρόσθετα κίνητρα για επιστροφή κατοίκων στην ύπαιθρο όπως η δυνατότητα ίδρυσης φωτοβολταϊκών πάρκων για δωρεάν παραχώρηση ρεύματος στους μόνιμους κατοίκους. Ζήτησε επίσης να λειτουργήσουν ξενώνες φιλοξενίας των αστέγων και ταμείο οικονομικής στήριξης των προσφύγων για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.Έκανε επίσης προτάσεις για αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας.
 
Ο Βουλευτής της Πλατφόρμας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται δουλειά ώστε να υλοποιηθούν αυτά που περιέχονται στον προϋπολογισμό. Χρειάζεται όπως είπε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα, η βελτίωση της έκδοσης πολεοδομικών αδειών, περισσότερα κίνητρα σε σχέση με την προσφυγική πολιτική, ενώ είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να πάνε στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια. Συνεχάρη παράλληλα τον ΥΠΕΣ για την προσπάθειά του ώστε να πάρει η Λευκωσία τη θέση που της αρμόζει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη