Το μπαϊράμι των Τατάρ-Ερντογάν, η μαύρη μέρα του Βαρωσιού και το βήμα στο κενό

Μια μικρογραφία των σχέσεων της Τουρκίας με το ψευδοκράτος και της εμπλοκής της σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό, ήταν η χθεσινή ημέρα. Οικονομικά ανταλλάγματα και άμεση εξάρτηση, επιβολή τουρκικών θέσεων και κατσάδα στους Τουρκοκύπριους που διαφωνούν, μπηχτές για το σχέδιο Ανάν και προτάσεις για νέες ιδέες, επιμονή για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων και απειλές για συνέχιση των πειρατικών ενεργειών στην ΑΟΖ, διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο και επιβολή των νέων τετελεσμένων. 
 
Από τις δώδεκα το μεσημέρι, μέχρι αργά το βράδυ με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο του ιδίου όσο και του Τατάρ σε ρόλο αντίλαλου, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε με κάθε τρόπο να διακηρύξει, προς πάσα κατεύθυνση, πως είναι αποφασισμένος να επιβάλει τους νέους του σχεδιασμούς που αφενός κάνουν την προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη του διαλόγου ακόμη δυσκολότερη και αφετέρου, δημιουργούν νέα τετελεσμένα που αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε στο Κυπριακό. 
 
Με κακόγουστες φιέστες που ξεκίνησαν από τη λεωφόρο Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία και συνεχίστηκαν επί της λεωφόρου Κέννεντι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ερντογάν και Τατάρ, αποθεώθηκαν από έποικους και φανατικούς Τουρκοκύπριους και αποδοκιμάστηκαν από μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το διχασμό που επικρατεί από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων κατά της επίσκεψης Ερντoγάν
 
Πολιτική ισότητα, δύο κράτη και εγγυήσεις
Το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει στο Κυπριακό έδωσε για ακόμη μια φορά ο Τατάρ. Ρίχνοντας την ευθύνη για τη μη επίλυση του μέχρι σήμερα, στη δική μας πλευρά, υπέδειξε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί με τους Τουρκοκύπριους, ούτε τη διακυβέρνηση, ούτε και τον πλούτο.
 
«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα, και συνέχισε να επιμένει στη θέση για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις και στη λύση που θα διασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος κάτω από την ηγεμονία των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο νέος κατοχικός ηγέτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδρασαν ως τιμωροί, έστειλαν ανοικτή πρόσκληση στους Βαρωσιώτες Ερντογάν-Τατάρ

Ερντογάν και Τατάρ συμφώνησαν την ανάγκη για αλλαγή στις παραμέτρους των ΗΕ, οι οποίες θεωρούν πως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Στόχος τους, η λύση δυο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας που θα επιτευχθεί με μια συμφωνία, όπως σημειώνουν στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων, που είναι οι δύο λαοί και τα δύο κράτη. 
 
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τ/κ «λαού», είπε ο Ερντογάν.  Σήμερα στην Κύπρο, υποστήριξε, «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και είπε ότι «μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ήταν και το αποτέλεσμα των τελευταίων «προεδρικών εκλογών», Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάρβαροι Αττίλες... Σχημάτισαν μισοφέγγαρο στον ουρανό της Λευκωσίας (pics)
 
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα
Πλέον σε ότι αφορά το Κυπριακό, τη θέση της αποκρουστικής φιέστας και των κακοστημένων πανηγυριών θα λάβει το τραπέζι του διάλογου, όπου σε λίγες ημέρες ο Ερσίν Τατάρ θα κληθεί τα όσα λέει δημόσια να τα καταθέσει και ενώπιον της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, η οποία θα θέλει να ακούσει όλα όσα έχει να της πει ο νέος κατοχικός ηγέτης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ρήξη, επέμεινε στη λύση δύο κρατών ο Ερντογάν
 
Ακολούθως, ο Αντόνιο Γκουτέρες, με βάση τα όσα θα του μεταφέρει η κ. Λουτ, θα κρίνει εάν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε περί κατάλληλου κλίματος, ώστε να συγκαλέσει την Άτυπη Πενταμερή εντός Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο, πάντως, στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον του ο Γενικός Γραμματέας μοιάζει με βήμα στο κενό αφού, η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, δεν αποδέχεται τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, προτείνει την εξέταση νέας βάσης λύσης, εξαγγέλλει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες της στην κυπριακή ΑΟΖ και τέλος, απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για απομάκρυνση του τουρκικού στρατού και κατάργηση των εγγυήσεων.
 
Παρακολουθεί η Λευκωσία, ανάστατοι οι Βαρωσιώτες
Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία υιοθετεί την πρακτική του απλού θεατή, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, στα όσα τραγικά συνέβησαν χθες στο Βαρώσι, αφού παρά τις συνεχείς προκλήσεις, περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Κυριακής, η οποία καταδίκαζε τα όσα θα ακολουθούσαν στο Βαρώσι και έστελνε το μήνυμα πως θα συνεχίσει να καταγγέλλει αυτές τις συμπεριφορές σε ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Λευκωσίας για πικ νικ στο Βαρώσι-«Δημιουργούν νέα τετελεσμένα»
 
Την ώρα μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντα τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στο Βαρώσι, τους καλούσε να απευθυνθούν στην «επιτροπή των περιουσιών» για να επιστρέψουν ή να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους. Το επίσημο τουρκικό αφήγημα συνοψίζεται στο δόγμα της «αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως το έθεσαν Τατάρ και Ερντογάν. Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ο Τατάρ τους κάλεσε να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Την ίδια πρόταση έκανε λίγο αργότερα και ο Ερντογάν. 
 
Ανάμεσα στις τάξεις των Βαρωσιωτών επικρατεί αναβρασμός και σύγχυση, αφού κάποιοι έλαβαν και προσκλήσεις για να μεταβούν στα κατεχόμενα, τόσο για να επισκεφθούν τις περιουσίες τους όσο και να συζητήσουν την μελλοντική τους χρήση με την λεγόμενη επιτροπή. 
 
Ήδη γνωστοί Αμμοχωστιανοί, με δημόσιες τοποθετήσεις τους χθες, έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση πως θα πρέπει να βγει μπροστά και να καθοδηγήσει τους Βαρωσιώτες για το τι πρέπει να πράξουν. «Η Αμμόχωστος είναι θέμα της Κύπρου γιατί από τη στιγμή που θα χαθεί η Αμμόχωστος θα χαθεί ένα κομμάτι της Κύπρου. Συνεπώς αναμέναμε με ελπίδα ότι θα υπήρχε ένα διάγγελμα για να μας απαντήσει στα χιλιάδες ερωτήματα που έχουμε, να μας κρατήσει σε ενότητα και να μας δώσει μια μικρή ελπίδα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, οι Αμμοχωστιανοί νιώθουν ότι δεν έχουν καμία στήριξη δεν γίνεται να βγει μια κρύα ανακοίνωση από την Προεδρία», δήλωσε η Άννα Μαραγκού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη