Έδρασαν ως τιμωροί, έστειλαν ανοικτή πρόσκληση στους Βαρωσιώτες Ερντογάν-Τατάρ

Οι «ε/κ γείτονές μας» μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ από το Βαρώσι, έχοντας στο πλάι του τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν που εμφανίστηκε προβληματισμένος γιατί «αυτή η ομορφιά που είδα, κρατούνταν μακριά από το κοινό τόσα χρόνια».
 
Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ, μαζί με τη συνοδεία του Τούρκου Προέδρου και τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16.30 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. Εκεί, οι κκ. Ερντογάν και Τατάρ κάθισαν στο λευκό κιόσκι που κατασκευάστηκε με θέα την θάλασσα. Οι δηλώσεις έγιναν γύρω στις 17.30.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ρήξη, επέμεινε στη λύση δύο κρατών ο Ερντογάν
 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του πάρε δώσε, η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά.
 
Γι αυτό, είπε, θεωρήσαμε ότι πλέον πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να αποκτήσουν τις εδώ περιουσίες τους. Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν στο βήμα.  Αυτό το βήμα, είπε, είναι ένα ανθρώπινο βήμα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της όμορφης περιοχής , «το κάναμε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί στους «ε/κ γείτονές μας» ότι μπορούν να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».
 
«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος,  αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ε/κ μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».
 
Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό το ψευδοκράτος, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» - κατά την έκφρασή του – και άφησε την «βόρια Κύπρο» στην απομόνωση.
 
Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες, συνέχισε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο (ΣΣ: θα καθορίσουν μόνοι τους το δρόμο τους)».
 
Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στο Βαρώσι, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ «και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».
 
Η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι το μενού στο πικ νικ ήταν γύρος με σεφταλί, μπουρέκια και κεφτέ πουργούρι, ενώ για επιδόρπιο κατιμέρι, μπακλαβά και μπακλαβά με φυστίκι.
 
Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, η συνοδεία του οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο χώρο του λευκού σπιτιού – κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και  μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν για την Λευκωσία, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας, το οποίο χτίστηκε σε δύο περίπου μήνες με χρήματα από την Τουρκία.
 
Η συνάντηση Ερντογάν – Τατάρ αναμένεται να γίνει μετά τα εγκαίνια του νοσοκομείου, θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ ενώ η διάσκεψη Τύπου των δύο ανδρών ακυρώθηκε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν με δύο αεροπλάνα απόψε από τα κατεχόμενα.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ