Προανήγγειλε ρήξη, επέμεινε στη λύση δύο κρατών ο Ερντογάν

«Δεν είναι δυνατή καμία συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. Αυτή χάλασε πρώτα με την ισχύ των όπλων το 1963 και έπειτα με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας το 1974», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Βαρώσια και συνέχισε την προκλητική του δήλωση τονίζοντας: «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό» και αυτοί είναι «οι Τουρκοκύπριοι που αγνοούνται εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Με βροχές και δυνατούς ανέμους η φιέστα της ντροπής στο Βαρώσι (pics)

Στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος προς όφελος όλων, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Οσοι ενοχλούνται με τις εξελίξεις αναπτύσσουν το αφήγημα του θύματος, πρόσθεσε. «Στο Κυπριακό ένα είναι το θύμα κι αυτό τα δικαιώματα των Τ/κ που έυχαν σφετερισμού και δεν λαμβάνονται υπόψη εδώ και χρόνια. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα θύματα, αλλά να ανοίξουμε το Βαρώσι για όλους», είπε.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ομιλία του στους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 83 εκ. Τούρκων αδερφών γιορτάζουν με τους Τ/κ την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους και πως οι σημαίες της ημισελήνου δείχνουν «το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εθνική μας υπόθεση».
 
"Θα οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον μαζί, χωρίς να ξεχνάμε τον πόνο που έχουμε υποστεί για χάρη της ανεξαρτησίας" πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε πως τα πολιτικά προβλήματα συνεχίζονται στην Κύπρο, που ξανακέρδισε τη σταθερότητα μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, η οποία ακολούθησε "τις αυξημένες επιθέσεις και τα εγκλήματα των Ε/κ|, όπως ισχυρίστηκε.
 
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τ/κ «λαού», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν. «Προσπαθήσαμε με καλή πίστη, αλλά η προσπάθεια ενός μέρους από μόνη της δεν αρκεί για να βρεθεί η λύση. Δεν έδωσαν την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχαν δώσει στη Βόρεια Κύπρο».
 
Σήμερα στην Κύπρο, υποστήριξε, «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και είπε ότι «μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ήταν και το αποτέλεσμα των τελευταίων «προεδρικών εκλογών», Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας, πρόσθεσε.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του Σενέρ Ελτζίλ, μίλησε για Τ/κ που ζουν στη βόρεια Κύπρο και παραπονούνται  για τον δικό τους «πρόεδρο» στους λεγόμενους διαχειριστές της νότιας Κύπρου, πιστεύοντας ότι θα αποκτήσουν εξουσία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλανώνται.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως θα υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, εάν οι Τ/κ και η Τουρκία δεν έχουν τη δική τους δίκαιη θέση.
 
O κ. Ερντογάν από την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, έστειλε χαιρετίσματα  «στα αδέρφια μας στο Αζερμπαϊτζάν και ελπίζω, κ. πρόεδρε Έρσιν Τατάρ, μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό,  θα είναι ένα βήμα που θα μας φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση».
 
Μίλησε επίσης για ένα νέο βήμα λέγοντας «να χτίσουμε ένα νέο προεδρικό σε ένα κατάλληλο μέρος πέντε στρεμμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάρβαροι Αττίλες... Σχημάτισαν μισοφέγγαρο στον ουρανό της Λευκωσίας (pics)

Τα νέα μοντέλα λύσης του Τατάρ
Ετοιμότητα να παραστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με νέα μοντέλα λύσης» και με αναφορά στην "κυριαρχική ισότητα" των δύο κρατών, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του κατά την παρέλαση που έγινε το μεσημέρι στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, όπου παρευρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος και ευρεία αντιπροσωπεία από την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ είπε ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα για τον τ/κ «λαό», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα έχοντας όπως πάντα τη βοήθεια και στήριξη του Τουρκικού Έθνους. Από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε την «ίση κυριαρχία» τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να ακούει μόνο τη φωνή της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
Μ την ίδρυση του συνεταιρικού κράτους του 1960 και την υπογραφή των Συμφωνιών Εγκαθίδρυσης, ο τότε Ελληνοκύπριος ηγέτης Μακάριος αποσκοπούσε στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, είπε ο κ. Τατάρ και υποστήριξε ότι έκτοτε δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις αντιλήψεις της ε/κ πλευράς. «Δεν έγινε εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της πολιτικής ισότητας κατά τις συνομιλίες που συνεχίζονταν εδώ και 50 χρόνια και αυτό επειδή αντιλαμβάνονται την ομοσπονδία όπως αυτοί θέλουν και επειδή δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας ούτε τη διακυβέρνηση, ούτε και τον πλούτο», πρόσθεσε.
 
«Ακόμη απορρίπτουν την κυρίαρχη ισότητα, μας υποβαθμίζουν θεωρώντας μας ακόμη ως μειονότητα και οραματίζονται ακόμη αυτονομία και μια αυτόνομη αρχή στη Νότια Κύπρο που να στρέφεται στο Ελληνικό Κράτος. Είναι για αυτούς τους λόγους που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004. Εξαιτίας αυτών των οραμάτων, η νέα διαδικασία για συνομιλίες που άρχισε το 2008 κατέρρευσε μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, αφού η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα, και συνέχισε να επιμένει στη θέση για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις και στη λύση που θα διασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος κάτω από την ηγεμονία των Ελληνοκυπρίων».
 
Ο Ερρσίν Τατάρ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα μετά την εκλογή του, ο ίδιος ο κ. Έρντογαν είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για αλλαγή στις παραμέτρους των ΗΕ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Εξαιτίας στάσης της ε/κ πλευράς, συνέχισε, δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί μια ομόσπονδη λύση στην Κύπρο και αυτό έχει διαφανεί με αυτά που βιώσαμε τα τελευταία 43 χρόνια.
 
«Θα πρέπει πλέον να τεθεί στο τραπέζι η λύση δυο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», είπε ο κ. Τατάρ. «Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων, που είναι οι δύο λαοί και τα δύο κράτη. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις από τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας, προκειμένου να αποτελέσει η Κύπρος παράδειγμα ειρήνης για την περιοχή και τον κόσμο».
 
Υπενθυμίζοντας τη στήριξη που είχαν και έχουν από την Τουρκία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε επενδύσεις για έργα υποδομής, ο κ. Τατάρ είπε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη συμβολή της Τουρκίας, ούτε και θα ξεχάσουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για αυτούς
 
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοφανής πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος κατέδειξε την ανάγκη για «αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας τους» και είναι για αυτό, όπως εξήγησε, που προέκυψε η ανάγκη για ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με την απόφαση που έλαβαν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, το κυπριακό πρόβλημα έχει λάβει μια νέα διάσταση. «Τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και βρίσκεται υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ», υποστήριξε. «Στο τέλος της ημέρας αυτή η απόφαση αποτελεί πολύ σημαντικό άνοιγμα τόσο από απόψεως της επιστροφής της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους που δεν μπορούσαν να πάνε στην περιουσία τους εδώ και χρόνια όσο και από απόψεως ότι είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε. «Είμαστε ευγνώμονες προς την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας για την αποφασιστική στήριξη που επέδειξε στο θέμα της λήψης της απόφασης για το άνοιγμα των Βαρωσίων», είπε.
 
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να «διασφαλίσει τα δικαιώματά της όσον αφορά στους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στη δική της υφαλοκρηπίδα. Παραμένοντας δεσμευμένοι στις συμφωνίες που υπογράψαμε με τη Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, είμαστε ευγνώμονες για την αποφασιστική στήριξη της. Οι στενοί δεσμοί της Γαλάζιας Πατρίδας με τη Μητέρα Πατρίδα, είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας».
 
«Τι χαρά που τα γεωτρύπανα Φατίχ, Γιαβούζ και Κανουνί συνεχίσουν τις γεωτρήσεις τους. Θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, την πρόταση μας ως ΤΔΒΚ προς τους γείτονες μας στο νότο για συνεργασία, προκειμένου να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στα πέριξ της Κύπρου, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Με αυτή την ευκαιρία, θέλω επίσης να υπογραμμίσω ξανά ότι καμιά προσπάθεια που γίνεται με στόχο να απομακρύνουν και να αφήσουν εκτός την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από την περιοχή δεν μπορεί να πετύχει και να επαναλάβω ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα νόμιμα δικαιώματα μας».
 
Επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το «ανεξάρτητο κράτος, την κυριαρχία τους και τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας», ο κ. Τατάρ είπε ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση, θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να προστατεύουν τη εδάφη και τη δημοκρατία τους».
 
Ο Τατάρ έκλεισε την ομιλία του με την έκφραση «Τι ευτυχία είναι να λες ότι είσαι Τούρκος».
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην παρέλαση τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα το πλήθος ενώ ο ίδιος και ο Ερσίν Τατάρ χρησιμοποίησαν ένα στρατιωτικό όχημα για να απευθύνουν χαιρετισμό στη φετινή παρέλαση.
 
Τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην τελετή σχεδίασαν το φεγγάρι και τα αστέρια της σημαίας της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στον ουρανό.
 
Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι πέρυσι στην παρέλαση ο Μουσταφά Ακιντζί είχε εμφανιστεί πάνω σε μια Κάντιλακ και όχι σε στρατιωτικό όχημα ενώ η Κίπρις ποστασί παρατηρεί ότι πρώτα μίλησε στην παρέλαση φέτος ο κ. Τατάρ και μετά ο κ. Ερντογάν.

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας