Στα χαρακώματα για Κυπριακό Προεδρικό και ΑΚΕΛ-Μεγάλα λόγια και τουρκικό αφήγημα

Νέα κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ ξέσπασε αυτή τη φορά με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο Βαρώσι και τις προσπάθειες για επίλυση του Κυρπιακού. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως παρά τα μεγάλα λόγια, απέτυχαν και δεν κατάφεραν να φέρουν τη λύση του Κυπριακού πιο κοντά. Για να λάβει λίγο αργότερα απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο πως επιλέγει διχαστική πολιτική, επικαλούμενος το τουρκικό αφήγημα, βασιζόμενος σε αστήρικτους ισχυρισμούς. 

«Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και ενώ απαιτείται η ομοψυχία όλου του κυπριακού λαού για αντιμετώπισή της, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιλέγει να επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας συνεχώς αστήρικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, επικαλούμενος, μάλιστα, τουρκικά αφηγήματα», αναφέρει ο κ. Κούσιος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισβάλλουν σαν φαντάσματα στην πόλη φάντασμα...

«Αντί για συλλογική δράση και ενότητα δυνάμεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιλέγει την υιοθέτηση διχαστικής πολιτικής, που με κανένα τρόπο δεν συνδράμει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν από την τουρκική επιθετικότητα», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Χωρίς προηγούμενο οι προκλήσεις των Τούρκων στο Βαρώσι»-Επιστολές Αναστασιαδη σε ΕΕ και ΟΗΕ
 
Νωρίτερα, στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως όσοι παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για τη λύση του Κυπριακού νιώθουν σήμερα απογοητευμένοι και απελπισμένοι. «Η στασιμότητα στο Κυπριακό όλο αυτό το διάστημα αλλά και η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συρρίκνωσαν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί. Σε αυτά προστίθεται και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Παρόλα τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του δεν κατάφεραν να φέρουν απτά αποτελέσματα που να δημιουργούν προοπτική για το Κυπριακό», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμα τα τραπέζια για το πικ νικ του Ερντογάν-«Σε συναγερμό» το ψευδοκράτος
 
Και πρόσθεσε: «Αν το κριτήριο για την επιτυχία μιας πολιτικής είναι τα αποτελέσματα της, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ απέτυχαν. Στα οχτώ περίπου χρόνια που χειρίζονται το Κυπριακό φάνηκε ότι δεν έχουν σαφή τακτική για το πώς θα φτάσουμε στο συμφωνημένο στόχο. Αυτοσχεδιάζουν, βλέποντας και κάνοντας. Δεν έφεραν το Κυπριακό πιο κοντά σε λύση. Αντιθέτως. Δεν έπεισαν τη διεθνή κοινότητα πως δεν έχουμε ευθύνες ως ελληνοκυπριακή πλευρά για το παρατεταμένο αδιέξοδο. Δεν προστάτευσαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Δεν καταδέχτηκαν, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ, που προέβλεψε τις εξελίξεις με μαθηματική ακρίβεια. Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά προειδοποιούσαμε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Δεν εισακουστήκαμε. Τελικά αυτά για τα οποία η Τουρκία απειλούσε, υλοποιούνται βήμα-βήμα, αρχής γενομένης από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο της Αμμοχώστου»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eις ώτα μη ακουόντων οι ευρωπαϊκές φωνές προς την Τουρκία για ΑΟΖ και Βαρώσι
 
«Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν εισακουστήκαμε. Φρόντιζαν μόνο να φλομώνουν τον κόσμο ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ μας. Τελικά έγιναν πλέον ρουτίνα οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία».
 
«Προσπαθούσαμε», συνέχισε, «να πείσουμε τον κ. Αναστασιάδη να επιδείξει βούληση και εποικοδομητικό πνεύμα για όσο στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρισκόταν ο κ. Ακκιντζί, ένας ηγέτης που ήθελε να εργαστεί για ομοσπονδιακή λύση. Τελικά ο χρόνος πέρασε, τις εκλογές τις κέρδισε ο κ. Τατάρ και μείναμε να διερωτούμαστε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Αυτό γιατί ο κ. Αναστασιάδης άφησε να τον χρόνο να περνά αμφισβητώντας συγκλίσεις, συζητώντας για το δήθεν πλαίσιο της 4ης Ιουλίου και πηγαινοφέρνοντας δήθεν νέες ιδέες για το κυπριακό».
 
Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για αψυχολόγητες και ανεδαφικές ενέργειες. «Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών των αψυχολόγητων και ανεδαφικών ενεργειών; Κανένα. Σήμερα αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μοναδικό πραγματικό δίλημμα που έχουμε ενώπιον μας είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Αυτό είναι και μια απάντηση προς όσους θέτουν θέμα εγκατάλειψης της ομοσπονδίας, νέων ιδεών όπως η χαλαρή ομοσπονδία, ή ακόμα και να βάλουμε στο τραπέζι την πρόταση για ενιαίο κράτος».
 
Παράλληλα διερωτήθηκε: «Μήπως άκουσε κανείς από όλους αυτούς οποιονδήποτε να συζητά κάποιο από αυτά τα σενάρια; Αντιθέτως όποιος δεν συζητά για ομοσπονδία, συζητά για διχοτόμηση, για λύση δύο κρατών. Αυτό είναι που θέλουμε για την Κύπρο; Για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας; Αν αυτό είναι που θέλουν ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά να βγουν να το πουν ευθαρσώς. Να βγουν να πουν ότι θέλουν δύο κράτη στην Κύπρο. Να βγουν να πουν ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, ότι έχουν τον ίδιο στόχο που είχε και ο Αττίλας το ΄74: διχοτόμηση, σύνορα με την Τουρκία μες την ίδια την πατρίδα μας, συνεχή εποικισμό μέχρι να εξαφανιστούν οι Κύπριοι από το νησί. Αυτές θα είναι οι συνέπειες της διχοτόμησης». 
 

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ