Τα πρώτα ονόματα στο ψηφοδέλτιο ΕΔΕΚ-Συμμαχίας και η μελλοντική απορρόφηση

Αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς του παρελθόντος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, έδωσαν τα χέρια χθες και η εκλογική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων τους, έλαβε σάρκα και οστά. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες στελεχών που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία των δύο κομμάτων, για συμπόρευση στις βουλευτικές, αυτό έγινε κατορθωτό και έτσι η Συμμαχία Πολιτών θα συμμετέχει με στελέχη που θα υποδείξει στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ. 

Αυτή η εξέλιξη, σηματοδοτεί κι επίσημα την είσοδο των δύο κομμάτων στην προεκλογική περίοδο, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των δύο κομμάτων, αφού σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που έγιναν ήδη από την ΕΔΕΚ, για συμπόρευση με σημαντικές προσωπικότητες που προέρχονται από τον ενδιάμεσο χώρο, δημιουργείται η απαραίτητη δυναμική ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαίου. 

Αμφότερα τα κόμματα, θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και με τη νέα αυτή συνεργασία να γυρίσουν σελίδα, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας των βουλευτικών, αλλά θα συνεχισθεί, με την απορρόφηση, ουσιαστικά, της Συμμαχίας Πολιτών από την ΕΔΕΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσαν την εκλογική συνεργασία στις βουλευτικές ΕΔΕΚ και Συμμαχία

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εκπονηθεί ο σχεδιασμός, ώστε σε κατοπινό των βουλευτικών εκλογών στάδιο, με συνεδριακή απόφαση της ΕΔΕΚ, να ληφθεί απόφαση για προσχώρηση της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ, υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Λιλλήκας, έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρηση του από την πρώτη γραμμή της πολιτικής μετά το τέλος της θητείας του στη Βουλή. 

Η σχέση Σιζόπουλου Λιλλήκα, πέρασε από πολλές και διαφορετικές φάσεις, κάνοντας ένα κύκλο που ξεκίνησε με την απολύτως επιτυχημένη συνεργασία τους στις Προεδρικές του 2013, όταν ο Γιώργος Λιλλήκας κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 24% στον πρώτο γύρο με τη στήριξη μόνο της ΕΔΕΚ. Βέβαια, ακολούθησε η βαθιά ρήξη στις σχέσεις των δύο, λόγω της ίδρυσης της Συμμαχίας Πολιτών. 

Στην ΕΔΕΚ θεώρησαν πως η κίνηση Λιλλήκα παρά τις περί αντιθέτου προεκλογικά διακηρύξεις του για μη ίδρυση κόμματος, ήταν casus belli. Και τα επόμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο, δεν ήταν και οι καλύτερες, κυρίως λόγω των έντονων διαφωνιών τους για τα θέματα του ΓΕΣΥ. Πλέον μετά από πρωτοβουλίες που έλαβαν στελέχη των δύο κομμάτων, ο πάγος μεταξύ Λιλλήκα και Σιζόπουλου, έσπασε οριστικά και η μεταξύ τους συνεργασία οριστικοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. 

Εξάλλου χθες κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο, σε ερώητηση τι ήταν αυτό που επέτρεψε τώρα τη μεταξύ τους συμφωνία, που δεν το επέτρεπε στο παρελθόν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν,  «μελετούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε από το παρελθόν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διαγνώσουμε το παρόν και κυρίως να πάρουμε μέτρα για το μέλλον. Αυτό ακριβώς είναι που έχουμε αποφασίσει και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας παραδέχθηκε πως, «αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι παρακάμπτοντας τους όποιους εγωισμούς, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών βάζουμε τις βάσεις και δημιουργούμε ένα θεμέλιο στη βάση ακριβώς της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού, που μπορεί κατά τη δική μου εκτίμηση όσοι πραγματικά έχουν αυτή την ανησυχία, τη γνήσια έγνοια για την πορεία του τόπου μας τόσο από την εσωτερική διακυβέρνηση όσο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μεταγραφικό ντεμαράζ, ο στόχος της επανεκκίνησης και οι όροι στον Λιλλήκα

Μάλιστα, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, συζήτησαν και τα πρώτα ονόματα που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ, ο καταρτισμός των οποίων έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. 

Σε ότι αφορά την Επαρχία Λευκωσίας, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση της έδρας του, από τον νυν βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο Μάριος Χαννίδης που πρόσφατα ανακοίνωσε την επανένταξη του στην ΕΔΕΚ, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το ΑΚΕΛ. Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, θα συμμετέχουν και τα δύο πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μαρίνου Σιζόπουλου για συμπορευση των δυνάμεων του κέντρου, Στέλιος Γεωργίου και Γιώργος Γεωργίου. Ο Στέλιος Γεωργίου είναι δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου, θέση στην οποία εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Γεωργίου, αποχώρησε από τη θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας του ΔΗΚΟ τον περασμένο Απρίλιο. 

Επίσης, με αξιώσεις θα διεκδικήσει βουλευτικό έδρανο και η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, η οποία συμμετείχε ως υποψήφια του κόμματος και στις Ευρωεκλογές του 2019. Στη Λευκωσία θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα και ο νομικός Βίκτωρας Ακάμας, που πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με τους Σοσιαλιστές, όπως και ο γιατρός Δημήτρης Σοφοκλέους. 

Σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες που προέρχονται από τη Συμμαχία Πολιτών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του κοινοτάρχη Αλάμπρας, Αχιλλέα Μαχαλουρίδη καθώς και της προέδρου της γυναικείας οργάνωσης της Συμμαχίας, Ρένας Γιαβάση. 

Στην την Επαρχία Λεμεσού, το ψηφοδέλτιο παραμένει με αρκετές εκκρεμότητες, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιλογή του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, να κατέλθει και αυτή τη φορά υποψήφιος στην επαρχία του. 

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστου Ιακώβου, ο οποίος είχε κατέλθει υποψήφιος με την ΕΔΕΚ και στις Ευρωεκλογές. Από τη Συμμαχία Πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, έχει κλειδώσει το όνομα του Γιώργου Ευσταθίου, προέδρου της Επαρχιακής της Συμμαχίας στη Λεμεσό. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία Πολιτών, εξασφάλισαν από μια έδρα στη Λεμεσό, ωστόσο ο Παύλος Μυλωνάς αποχώρησε από τη Συμμαχία Πολιτών και προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. 

Στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, για ακόμα μια φορά, θα είναι ο υποψήφιος ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ στην πόλη, Ανδρέας Χριστοφόρου. Στη Λάρνακα θα κατέλθει και ο γιατρός Ξένιος Κυριακίδης που συμπορεύθηκε πρόσφατα με την ΕΔΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα Βουλή, ούτε η ΕΔΕΚ, ούτε η Συμμαχία Πολιτών διαθέτουν βουλευτή στη συγκεκριμένη επαρχία, ωστόσο εκφράζεται αισιοδοξία, οτι με τη κατάθεση ενός δυνατού ψηφοδελτίου, θα δημιουργηθεί η δυναμική για να κερδηθεί μια έδρα. 

Από πλευράς Συμμαχία Πολιτών, στη Λάρνακα, υποψήφιος θα είναι ο Ανδρέας Αποστόλου, εκ των ιδρυτών του κόμματος και εκ των πρωτεργατών της εκλογικής συνεργασίας με την ΕΔΕΚ. Ο κ. Αποστόλου αν και προερχόμενος από τη Συμμαχία Πολιτών διατηρεί άριστες σχέσεις με παραδοσιακά στελέχη της ΕΔΕΚ στην πόλη του Ζήνωνα. 

Στην Επαρχία Αμμοχώστου, υποψήφιος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ Δημήτρης Σαβούλλης και ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Λευτέρης Ανδρέου. Από τη Συμμαχία Πολιτών, κλειδώνουν οι υποψηφιότητες της Αννίτας Λίλλη, δημοτικής συμβούλου του κόμματος στη Δερύνεια και του Πέτρου Ασσιώτη, επιχειρηματία που είχε κατέλθει και στο παρελθόν υποψήφιος με τη Συμμαχία Πολιτών. 

Στην Πάφο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της βουλευτικής του έδρας από τον Ηλία Μυριάνθους, ενώ παίζει δυνατά και το όνομα του δημοτικού συμβούλου της ΕΔΕΚ, Τάσου Δημητρίου. Από τη Συμμαχία Πολιτών, μέχρι στιγμής, κλείδωσε το όνομα του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος, Δώρου Παφίτη.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων, άρχισαν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε το συντομότερο δυνατό, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τους 56 υποψηφίους του συνδυασμού, κάτι που τοπθετείται χρονικά τις επόμενες εβδομάδες. 

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ