Κλείδωσαν την εκλογική συνεργασία στις βουλευτικές ΕΔΕΚ και Συμμαχία

Σε πλήρη υλοποίηση των εκλογικών τους σχεδιασμών ενόψει τον βουλευτικών εκλογών του Μαίου του 2021, πρχωρούν χέρι χέρι, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας.
 
Οι προέδροι της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, έδωσαν τα χέρια το πρωί, μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Συμμαχίας. Αν και στο παρελθόν οι σχέσεις Σιζόπουλου και Λιλλήκα πέρασαν από διάφορες φάσεις, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, αποφάσισαν τη συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει των επερχόμενων εκλογών. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, μετά την ολοκλήρωση σειράς επαφών που πραγματοποιήθηκαν από τους προέδρους των δύο κομμάτων και μετά από την έγκριση των συλλογικών τους οργάνων αποφάσισαν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπορευθούν στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2020 και της απόφασης υιοθέτησής της από την Πολιτική Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών της 13ης Οκτωβρίου 2020.
 
Η συμφωνία προνοεί ότι στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες θα συμμετέχουν υποψήφιοι οι οποίοι θα υποδειχθούν από τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων και μετά τις βουλευτικές αφού όπως σημειώνεται, η συμπόρευση των δύο Κομμάτων στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου του 2021 να αποτελεί την απαρχή μιας κοινής πορείας που θα έχει βάθος χρόνου και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δράσεων και δραστηριοτήτων.

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου γιατί σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, φίλο Μαρίνο Σιζόπουλο έχουμε ουσιαστικά επισημοποιήσει την συμπόρευσή μας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Όπως είπε, «η ικανοποίησή μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη γιατί κατά την άποψή μου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλέον, πέραν των βουλευτικών εκλογών, να συσταθεί ένα δυνατό αντιδιζωνικό μέτωπο που έχει την ιδιαίτερη του σημασία στις δεδομένες συνθήκες και με τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό».
 
«Ελπίζω και εύχομαι», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «και άλλες δυνάμεις και άλλα οργανωμένα σύνολα, όπως και πολίτες, να ενισχύσουν αυτό το αντιδιζωνικό μέτωπο, καθώς και την όλη προσπάθεια που θα καταβάλουμε μαζί για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική πρόοδο, ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, που έχουν να κάνουν με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής καθώς και την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του κράτος μας που εμείς ευελπιστούμε και επιδιώκουμε να καταστεί ένα κράτος υπηρέτης του πολίτη και όχι δυνάστης του πολίτη».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «σήμερα έχουμε στην ουσία οριστικοποιήσει τη συμπόρευση των δυνάμεων μας στις επόμενες, κρίσιμης σημασίας, βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021».
 
«Αυτή η συμπόρευση προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις λόγω ακριβώς και των εξελίξεων, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό, αλλά και της ανάγκης να ισχυροποιηθεί σταδιακά το αντιδιζωνικό μέτωπο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με την πολιτική ισότητα, όπως την αποκαλούν, που στη βάση όχι αλλά εκτιμήσεων αλλά στη βάση αδιάψευστων στοιχείων και ντοκουμέντων, αυτή η μορφή λύσης είναι λύση τουρκικών προδιαγραφών, την οποία η Τουρκία επίσημα από τη δεκαετία του 1960 διεκδικούσε για την Κύπρο», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή η συνεργασία δεν στοχεύει στη μη λύση του Κυπριακού, «αλλά στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ενός κράτους, ενός λαού μίας δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα ενώνει Ε/κ και Τ/κ για το κοινό τους μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
 
Αναφέρθηκε τέλος και στην πανδημία του κορωνοϊού με επιπτώσεις στην οικονομία, λέγοντας ότι η νόσος «είναι ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τον διαχειριστούμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και να προστατέψουμε ακριβώς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν».
 
Σε ερώτηση αν η Συμμαχία Πολιτών θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι θα εμπλουτίσουμε το διευρυμένο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ με υποψήφιους μας σε όλες τις επαρχίες.
 
Για τα ονόματα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων, αλλά συνέστησε υπομονή «τις επόμενες λίγες μέρες θα δείτε και τα ονόματα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση τι ήταν αυτό που επέτρεψε την συνεργασία τους ενώ παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, ο κ. Σιζόπουλος είπε αναφέρθηκε στους κοινούς προβληματισμούς αλλά και «στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την εθνική μας υπόθεση και τα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής».
 
«Ως εκ τούτου το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, μελετούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε από το παρελθόν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διαγνώσουμε το παρόν και κυρίως να πάρουμε μέτρα για το μέλλον. Αυτό ακριβώς είναι που έχουμε αποφασίσει και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», είπε.
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «στο παρελθόν υπήρξαν και εγωισμοί».
 
«Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι παρακάμπτοντας τους όποιους εγωισμούς, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών βάζουμε τις βάσεις και δημιουργούμε ένα θεμέλιο στη βάση ακριβώς της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού, που μπορεί κατά τη δική μου εκτίμηση όσοι πραγματικά έχουν αυτή την ανησυχία, τη γνήσια έγνοια για την πορεία του τόπου μας τόσο από την εσωτερική διακυβέρνηση όσο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό που θα μας οδηγήσουν σε δύσκολες ατραπούς έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν και πάλι με ισοτιμία και πάλι με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε όσοι έχουμε ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό ή ακόμη και συγκλίνουσες να πάψουν να είναι ένα εργαλείο του διπολισμού και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ισχυρό τρίτο πόλο που θα διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν