Μετά τις απειλές βάζουν στο τραπέζι τις... νέες ιδέες και τα χειρότερα έπονται

Κάθε μέρα που περνά, πραγματοποιείται ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με τις συνθήκες που θα επιθυμούσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να ισχύουν όταν θα καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Κι αυτό, διότι καθημερινά ο κατοχικός ηγέτης αποδεικνύει με τα έργα και τις πράξεις του πως είναι πλήρως αποφασισμένος να υπερασπιστεί, όχι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών του, αλλά τα συμφέροντα της Άγκυρας, δικαιόνοντας με το παράπάνω την επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, να τον στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στις παράνομες εκλογές του Οκτωβρίου. 

Η Λευκωσία πλέον γνωρίζει πως απέναντι της δεν θα έχει έναν συνομιλητή που θα κινείται στα πλαίσια που είχαν κινηθεί Ακιντζί, Ταλάτ, ακόμα και Έρογλου, στο παρελθόν, αλλά στα πλαίσια που προαποφασίζονται στα γραφεία του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Κι αν η άλλη πλευρά, βιάζεται για τη σύγκληση της Άτυπης Πενταμερούς, το κάνει ώστε να καταθέσει με τον πιο επίσημο τρόπο της «νέες ιδέες» που παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία τόσο ο Μελβουτ Τσαβούσογλου όσο και ο Ερσίν Τατάρ. 

Ενόψει της έλευσης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η Λευκωσία αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών της και με την άλλη πλευρά, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφενός θα δηλώσει την ετοιμοτητα του για συμμετοχή στην Άτυπη Πενταμερή, αλλά, αφετέρου θα εκφράσει και τον προβληματισμό του για την προβληματική στάση που διατηρεί η άλλη πλευρά. Σημειώνεται πως για την επίσκεψη Λουτ στην Κύπρο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ ενόψει και τις Άτυπης Πενταμερούς, θα απαλλαχθεί από τα καθήκοντα του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ και θα επιστρέψει στην Κύπρο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές θέσεις που συνεχώς επαναλμβάνουν οι Τούρκοι, περιλαμβάνουν, λύση δύο κρατών, επιστροφή ή αποζημίωση μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων για την Αμμόχωστο, διατήρηση των εγγυήσεων, συνδιαχείρηση των υδρογονανθράκων, παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Παράλληλα με τα πιο πάνω ο Ερσίν Τατάρ θα φροντίσει, όπως έκανε άλλωστε και στην πρόσφατη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει προς τους συνομιλητές πως δεν δεσμεύεται από το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου αφ' ης στιγμής, οι Τουρκοκύπριοι των εξέλεξαν για να διερευνήσει άλλες μορφές λύσεις. Στην ίδια λογική, ο Γενικος Γραμματέας του ΟΗΕ θα ακούσει την άλλη πλευρά να μην αποδέχεται τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπορέλ σε Τατάρ: Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ είναι το κλειδί

Άλλωστε, οι τελευταίοι που προσπάθησαν να επαναφέρουν στην πραγματικότητα τον Ερσίν Τατάρ απέτυχαν. Τόσο η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ που επικοινώνησαν τις προηγούμενες ημέρες με τον κατοχικό ηγέτη, του υπενθύμισαν τα πλαίσια για λύση που καθορίζονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να εισακούγονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπενθύμισε στον Τατάρ τις θέσεις του ΟΗΕ για το Βαρώσι η Σπέχαρ

Παρά τις περί αντιθέτου προτάσεις που ακούστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη για να μην προσέλθει στην Άτυπη Πενταμερή υπό αυτές τις συνθήκες η πλευρά μας, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα συμμετάσχει και θα προσπαθήσει για την επίτευξη του κλίματος που επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει. 

Παράλληλα σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θέση της Λευκωσίας είναι πως θα πρέπει αυτές να τρέξουν ανεξάρτητα με τα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό, αφού χρονικά η Άτυπη Πενταμερής τοποθετείται εντός Δεκεμβρίου, τον μήνα δηλαδή που αποφάσισαν και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνίες για την Άτυπη Πενταμερή στο Εθνικό-«Θα πάμε», διαμηνύει η Κυβέρνηση

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και δεν δείχνει πρόθεση να αποσύρει τα ερευνητικά αλλά και πολεμικά πλοία της από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονμική Ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ανανεώθηκε για άλλες δέκα μέρες η Navtex που αφορά τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ το Barbaros, σύμφωνα με τη Navtex που βρίσκεται σε ισχύ, θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί επιμένουν στη ρότα των προκλήσεων

Παράλληλα οι προκλήσεις και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, συνεχίζεται και αναμένεται εντός του Σαββατοκυρίακου να ενταθεί με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προκλητικός στις δηλώσεις του σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριο των Γκρίζων Λύκων, τον ηγέτη των οποίων θα έχει στο πλευρό του, κυρίως για να εξασφαλίσει σε αυτή την κρίσιμη για τα εσωτερικά ζητήματα περίοδο την διατήρηση της πολιτικής στήριξης που του παρέχει. 

Εξάλλου, οι εργασίες για την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και τη δημιουργία του λεγόμενου «εθνικού πάρκου» στο οποίο Τατάρ, Ερντογάν και Μπαχτσελί θα κάνουν πικ νικ, μετά τους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εργολάβος του Ερντογάν και συνεργάτης του Τραμπ πίσω από τον κήπο στο Βαρώσι

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης