Απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου στο νόμο για επέκταση προστασίας ενοικιαστών από εξώσεις η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με 28 ψήφους εναντίον και 17 υπέρ την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον νόμο περί Ενοικιοστασίου, με τον οποίο η Βουλή επέκτεινε την προστασία των ενοικιαστών από τη διαδικασία των εξώσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 
Στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η χρονική επέκταση στην αναστολή της διαδικασίας των εξώσεων που προβλέπει ο εν λόγω νόμος αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι όπως αυτή κατοχυρώνεται με βάση το άρθρο 26 του Συντάγματος, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη που κατοχυρώνεται με το άρθρο 30.1 του Συντάγματος.
 
Αναφέρεται επίσης ότι η προηγούμενη απαγόρευση ανάκτησης ακινήτου μέχρι την 31η Μαΐου που επεκτάθηκε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούσε να δικαιολογηθεί γιατί κατά την περίοδο της ψήφισης είχαν επιβληθεί καθολικά μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, κάτι που δεν ίσχυε κατά την ψήφιση του νόμου στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας ότι βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε αντιφατικά νομικά επιχειρήματα που επικαλείται η Κυβέρνηση για μια νομοθετική πρωτοβουλία που είχε αρχικά λάβει η ίδια. Πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν εξέλειπαν αλλά έχουν γίνει τώρα χειρότερες. Ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση να βρει ένα τρόπο να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έκανε λόγο για έλλειψη κοινωνική ευαισθησίας από την Κυβέρνηση.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Κυβέρνησης για νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις ακυρώνουν την επιχειρηματολογία που ο Πρόεδρος υιοθετεί στην αναπομπή. Ανέφερε επίσης ότι ιδιοκτήτες υποστατικών και ενοικιαστές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να στηρίξει όσους πλήττονται. Είπε επίσης ότι όσο η Κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για το θέμα των ενοικίων, το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί την αναπομπή.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το κόμμα είναι εναντίον της αναπομπής ως θέση αρχής, αφού σύμφωνα με αυτήν ο νομοθέτης παρεμβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι. Είπε πως είναι πρωτοφανές να μην αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι αυτό πρέπει να γίνει για λόγους ανωτέρας βίας. Αντέτεινε παράλληλα ότι το 2018 η Κυβέρνηση με νομοσχέδια είχε παρέμβει στη σύμβαση δανειολήπτη και οφειλέτη και έγινε πολύ εύκολη ως αυτόματη η εκποίηση των περιουσιών οφειλετών παρεμβαίνοντας μάλιστα κατά τρόπο αναδρομικό στις συμβάσεις.
 
Ο βουλευτής της Πλατφόρμας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι τα σημερινά δεδομένα μετά το lockdown σε Λεμεσό και Πάφο δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κάνει δεύτερες σκέψεις και για αυτό καταψηφίζουν την αναπομπή του Προέδρου με την ελπίδα ότι με τα νέα δεδομένα θα αποδεχτεί το νόμο.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ότι χθες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σκληρότερα μέτρα και εξήγγειλε ενισχυμένα μέτρα στήριξης αναγνωρίζοντας ότι μπαίνουμε βαθύτερα στην οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
 
Είπε ότι με δική τους πρωτοβουλία έφεραν τροπολογία για να συνεχιστεί η παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν από τρεις εβδομάδες που τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Θα είναι προσβολή προς τη νοημοσύνη του κάθε πολίτη, ανέφερε, να δεχθούμε την αναπομπή και ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι ήταν τον Ιούνιο. Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα που να αφορούν το ζήτημα του ενοικίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης