Διαφωνίες για την Άτυπη Πενταμερή στο Εθνικό-«Θα πάμε», διαμηνύει η Κυβέρνηση

Εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επαφές που έιχε, τόσο με τον κατοχικό ηγέτη όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους, έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, εμφανίστηκαν προβληματισμένα, ενώ παρουσιαστήκαν διχασμένα σε δύο σχολές σκέψεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άτυπη Πενταμερή που αναμένεται να συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες το επόμενο διάστημα. 

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ενημέρωσε επισης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου όπου έθεσε τα θέματα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. 

Επίσης έκανε ειδική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση μας να συμμετάσχουμε σε μια Άτυπη Πενταμερή, κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας. Αναφέρθηκε ακόμα, στην απάντηση Γκουτέρες της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης ενήμερωσε γαι την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον καθώς και τις τηλεφωνικές επικοινωίες με την κ. Λουτ και τον κ. Μπορέλ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στο τι διαμείφθηκε. «Οι πολιτικοί αρχηγοί», είπε ο κ. Κούσιος, «εξέφρασαν τις απόψεις τους και για την ουσία του Κυπριακού και για τη συμμετοχή της πλευράς μας στην΄Ατυπη Πενταμερή. Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων είναι γνωστές από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Στις δηλώσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων, υπογράμμισαν τη κρισιμότητα των στιγμών με κάποιους εξ αυτών να σημειώνουν πως η συμμετοχή μας στην Άτυπη Πενταμερή είναι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και τα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα, ενώ η δεύτερη σχολή σκέψης, υπέδειξε πως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κρύβει παγίδες και διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε πως, «θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμμετάσχουμε στην Άτυπη Πενταμερή κάτι που εξάλλου έχει εκφράσει στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως «Ανεξάρτητα από τα πιστεύω του κάθενος βρισκόμαστε στο και πέντε του Κυπριακού με κίνδυνο εκτός από τη μισή μας πατρίδα να χάνουμε και την ΑΟΖ να χάνουμε και τα Βαρώσια». 

«Θέση μας», συνέχισε, «είναι ότι πρέπει να μπούμε σε διάλογο ακόμα και σήμερα και σε μια Άτυπη Πενταμερή και να καλούμε τον Γ.Γ., όχι μόνο να τη συγκαλέσει αλλά αν είναιδυνατό να την καλέσει και σήμερα. Όσο ο καιρός περνά χωρίς μια διαδικασία εν εξελίξη στο Κυπριακό νέα τετελεσμένα παγιώνουν καταστάσεις στα Βαρώσια», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε τα πράγματα δύσκολα και επικύνδυνα. «Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της στα Βαρώσια, επιχειρέι να δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα ενταφιάσουν την όποια προοπτική για λύση. Έχει τεράστια σημασία πως θα ενεργήσει η δική μας πλευρά το επόμενο διάστημα. Και καλούμε την Κυβέρνηση, να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν αι ειδκά το πρόσφατο παρελθόν του Κυπριακού».

«Ο στόχος μας», συνέχισε, «θα πρέπει να είναι με συνέπεια να επιχειρήσουμε να πείσουμε για το δίκαιο των θέσεων μας. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας . Είναι η Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο. Συνδηοποτοιοντας την κατάσταση θα πρέπει να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματευσεων για να λυθεί το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση», είπε ο κ. Κυπριανού. 

Και πρόσθεσε: «Τα ψηφίσμαατα του ΣΑ είναι ξεκάθαρα. Για να διαφοοποιηθεί η βάση λύσης θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των μερών. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει, η λύση είναι αυτή που προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δηλαδή η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». 

Σε ότι αφορά τις θέσεις κάποιων κομμάτων που διαφωνούν με τη ΔΔΟ ο κ. Κυπριανού, σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο, «θα διευκολύνομε την Τουρκία. Έχουμε πει τις αποόψεις μας και ξεκαθαρίζουμε ότι αν ο ΠτΔ κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση με συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ θα δηλωσει παρόν και θα στηρίξει τη διαδικασία», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. 

Στην αντίπερα όχρθη στη δική του τοποθέτηση μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως «μεσα στις σημερινές προκλητικές συνθήκες νομίζω ότι είναι πολύ καλά οι θέσεις της ΕΔΕΚ για Άτυπη Πενταμερή. Κι επειδή όλοι μιλούν για ψηφίσματα, το ερώτημα που θέσαμε είναι γιατί παραγνωρίζουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για έποικους, πρόσφυγες και εγγυήσεις. Γιατί αυτή η απόφαση παραβλέπεται και δεν υιοθετείεται», διερωτήθηκε. 

Και πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ υπέδειξε στον Νίκο Αναστασιάδη πως σε περίπωση που αποδεχθεί την Πενταμερή θα πρέπει να έχε εναλλακτικά σενάρια για ότι προκύψει. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως από την πλευρά του ΔΗΚΟ, «εκφράσαμε την ανησυχία μας διότι η Τουρκία μιλά απροκάληπτα για μια λύση δύο κρατών είναι ιδιαίτερα επικινδνο να προσέλθουμε σε μια διάσκεψη που θα καλείται πενταμερεή». 

«Εγείρεται το ερώτηα ότι αν οι τρεις είναι οι τρεις εγγυήτριες ποια θα είναι τα άλλα δύο μέρη. Ζητήσμαε από τον ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο ΓΓ να ξεκαθαρίσει με ποια αρμοδίότητα καλείται η ΚΔ ή αν είναι η ΚΔ που προσκαλείται», πρόσθεσε. 

«Δεν πρέπει», συνέχισε, «για χάρη της διαδικασίας να θυσιάσουμε την ουσία και να επιτρέψουμε στην Τουρκία να αμφισβητήσει την κρατική μας υπόσταση. Συμφωνούμε ότι μόνο με διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Όμως οφείλουμε να εκφράουμε την ανησυχία μας ότι κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα για διάλογο την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ, δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην πράσινη γραμμή και λαμβάνει χώρα ο επικοισμός  της Αμμοχώστου», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Από την πλευρά της η Ελένη Θεοχάρους σημείωσε πως η ίδια ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην λάβει μέρος σε συνομιλίες μέσα στις τωρινές συνθήκες. Από τη μία, είπε, έχουμε την Τουρκία με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ και τις ενέργειες στην Αμμόχωστο κι από την άλλη έχουμε μια Κύπρο που μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα, με το εθνικό φρόνιμα να αγγίζει το ναδίρ. «Και θα πάμε σε συνομιλίες που ο Τατάρ θα θέσει τα δύο κράτη. Ειναι ως να κάνουμε ένα πρώτο συμβιβασμό  Ειναι εκ των πραγματών μια διολίσθηση προς τις θέσεις της Τουρκίας. Αυτό που λέγεται ως χαλαρή συνομοσπονδία». 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε με τις συζητήσεις στην κ. Λουτ, τους όρους που θα πάμε στη συζήτηση. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό με ποιους όρους θα πάμε και τι θα στηρίξει η κ. Λουτ στον Γενικό Γραμματέα», υπέδειξε.

«Θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις πολύ σύντομα. Ο ΓΓ προχωρά με τα δύο μέρη» εκτίμησε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. 

«Η συμμετοχή μας σε άτυπη πενταμερή με τα σημερινά δεδομένα και την Τουρκάι να λέει ότι θα θέσει θέμα δύο κρατών θα μας οδηγήσει σε σοβαρά διλήμματα. Είναι σίγουρο ότι οι θέσεις της Τουρκίας θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο και θα οδηγήσει σε νέες ίδιες όπως αυτές που έθεσε χθες ο Τσαβούσογλου. Χρησιμοποίησε ένα νέο οόρ τη κυριαρική ισότητα. Δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά πίσω από αυτό τον όρο κρύβεται η συνομοσπονδία», πρόσθεσε. 

«Με αυτά τα δεδομένα η δική μας πλευρά θα πρέπει να επιστρατεύσει πολλή τέχνη για να μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα. Το τουρκικό αφήγημα θεωρώ δεδομένο ότι θα βρει υποστηρικτές καλοθελητές εντός της ΕΕ. Ο Πρόεδορς θα πρέπει να πείσει τον ΓΓ να μπει σε βάθος και να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή μόνο αν είναι σίγουρος και διερευνήσει ότι όλοι οι συμμετέχοντες πάνε με τον ίδιο όρο», κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίκής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, κάλεσε όλους να λειτουργήσουν με συλλογικό αίσθημα ευθύνης. «Το διεθνές περιβάλλον είναι δύσκολο για εμάς. Είναι η ώρα που πρέπει να σταθμίσουμε τα δεδομένα.  Θα πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας. Υπάρχει η συμφωνημένωη βάση των συνομιλιών. Τέλος απευθύναμε μια έκληση προς όλους ΄ότι ανεξαρτήτως από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό θα πρέπει να μας βρουν ομόγνωμους σε ότι αφορά την προσάθεια λύσης του Κυπριακού», είπε ο κ. Καρογιάν. 

Την άποψη πως δεν υπάρχουν κατάλληλες προυποθέσεις για να κερδίσουμε κάτι και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο θέμα της Άτυπης Πενταμερούς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

«Είναι η περίοδος που θα πρέπει να περιμένουμε και τις κυρώσεις από πλευράς της Ε.Ε», υπενθύμισε.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον